Já to blbě zkopírovala
RECEPTY
Hledat
Hledáte recept nebo surovinu?
Přihlášení do mého Apetitu
PŘIHLÁŠENÍ
Uživatelské jméno
Zadejte Váš email, který jste uvedli při registraci
Heslo
Zadejte Vaše heslo
RECEPTY
NEJLEPŠÍ DEZERTY
Buchty a koláče
Zákusky a cukroví
Sladká jídla
Dorty
CO SI DNES UVAŘIT
Snídaně
Brunch
Oběd
Svačina
Večeře
APETIT NA CESTÁCH
Italská kuchyně
Francouzská kuchyně
Mexická kuchyně
Indická kuchyně
Řecká kuchyně
MASO A DRŮBĚŽ
Kuřecí maso
Kachna
Hovězí maso
Vepřové maso
Králík
ZAJÍMAVÉ INGREDIENCE
Ananas
Losos
Kozí sýr
Krevety
Mascarpone
Bezmasá jídla
Jídla z hub
Těstoviny
Polévky
VIDEO
VIDEO
Vepřové kotlety s hruškami
Kuřecí paštika
Italská cuketová polévka
PŘÍLEŽITOST
Dýňová polévka
Chilli con carne
Tvarohové knedlíky s jahodami
S Luckou v kuchyni: Jablečné koláčky
Špagety Profumo di Limone
Porcujte kapra jako profík
Drobečková navigace
Recepty
Ze zeleniny
Kolekce
44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte
44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte
Cukety patří k našim nejoblíbenějším prázdninovým plodům. Jsou
neuvěřitelně tvárné. Sluší jim vaření, zapékání i studená úprava
se zálivkou. Krásně zvláční také bábovku, muffiny i buchty z plechu. Pod
článkem najdete 44 skvělých cuketových receptů!
Cuketa, tykev, cukína – co to vlastně je?
Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského
názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice
často se však také setkáme s označením tykev.
Tykev je ovšem širší pojem zahrnující celý rod z čeledi tykvovitých,
mezi jehož zástupce patří nejen cuketa, ale také dýně či patizon.
Cuketa, cenově dostupná zelenina poměrně nenáročná na pěstování, se
těší veliké oblibě zejména pro široké využití v kuchyni.
Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů působí příznivě na náš
organismus.
Cuketa je zpravidla, podobně jako okurka, hadovitého podlouhlého tvaru a
nejčastěji se setkáme se zeleným, žlutozeleným či žlutým zbarvením.
5x cuketa do skleničky
ČÍST ČLÁNEK
Snadné pěstování a bohatá úroda
Pěstování cuket zvládne i zahradník začátečník a nemusí k tomu mít
ani velký zeleninový záhon, bohatě postačí i větší balkonový
květináč. V průběhu léta dokáže, pouze díky pravidelnému zalévání,
vyplodit až desítky cuket.
Rostlina sice velice rychle povyroste a překvapit nás mohou poměrně
velké, často žíhané listy, ale na rozdíl od dýně nebo okurky není
plazivá. Plod cukety má sklony přerůstat a je obecně lepší sklízet
cukety menší, jelikož jsou chuťově lepší.
Přerostlé cukety tvoří z velké části voda, proto je jejich chuť méně
výrazná. I pro ně však najdeme v kuchyni své využití. Tipy, jak cukety
sklízet a skladovat najdete na webu našeho sesterského titulu Naše krásná
zahrada.
24
receptů
Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů
světa
VŠECHNY RECEPTY
Kouzlete s cuketou v kuchyni
Možností, jak využít cukety v kuchyni, je nespočet. Rostou skutečně
rychle, často se nám v kuchyni nahromadí a už nevíme, co s nimi.
Nezoufejte, máme pro vás spoustu skvělých tipů, jak cukety využít do
posledního kusu.
Naším letním evergreenem a naprostou lahůdkou, kterou připravíte do
dvaceti minut a vytvoříte tak úžasnou večeři pro milovníky křupavých
topinek, je topinková bomba.
Toužíte-li po lehkém svěžím obědě, kde se v chuti i vůni snoubí
cuketa, bazalka a parmazán, určitě vyzkoušejte recept na Itálií
inspirovanou cuketovou polévku, kterou si Italové oblíbili právě pro její
svěžest a lehkost.
Zároveň dokáže skvěle zasytit i hladové jedlíky a pro její vyváženou
chuť si ji určitě zamilujete. Jak cukety skladovat, jste se již dočetli
výše, ale věděli jste, že je můžete také zavařit? Není to nic
těžkého, a hravě tak vykouzlíte báječný pokrm využitelný na mnoho
způsobů. Pusťte se do přípravy cuketové čalamády. Ve spojení s
opečeným toastem či chlebem vytvoří kulinářskou delikatesu! Podávat ji
můžete například ke grilovanému masu, ale hodí se i jako omáčka na
těstoviny. Najdou se i tací, kteří čalamádu jedí samotnou a její zásoby
pak doma záhadně mizí. Vhodná je i jako oblíbený homemade dárek pro
rodinu a přátele.
Svědomí v plamenech
Slzy držet je málo.
Málo lidí při mě stálo.
Vzpomínati je krásná věc.
Ale, co když mi dlužíš tanec?
Jak se mám přesto přenést jen?
Mám pocit, jak kdyby to byl zlý sen.
Vzpomínky na tebe stále vídám ve svých snech.
Přesto musím jít dál a bojovat.
Svědomí musím zpytovat.
Musím na tebe myslet tady a zas.
Stále tě mám v paměti, jak ďábelský kras.
Přeji si tě nevídati a přestat vzpomínat
Svědomí musím zpytovat.
Musím na tebe myslet tady a zas.
Stále tě mám v paměti, jak ďábelský kras.
Přeji si tě nevídati a přestat vzpomínat.
Vím jsi vegoš.
Umíš vařit.
Dnes Vám přeji hezký zbytek večera ........
A nikomu nevěřte