Ahoj.
A vůně pečených brambor v popelu? Mňam!
To jsem nikdy nejedla Ale když jsme mívali na dědině prase a vařily se mu brambory,, tak taková teplá uvařená brambora ve slupce s trochou soli byla pochoutka A prý mně chutnaly i bobky od králíků.-) To už si nepamatuji.
kečup už nedělám. ale zavařuji čisté rajčata se solí a v zimě jako nájděné na rajskou, nebo Boloňskou...vyzkoušení druhým rokem od sestry...z obchodu ani zadarmo...
Kečup už jsem dělal a postávání u plotny se vyplatilo- je docela hustý. Stejně tak první várka povidel. Druhá se zrovna vaří.
Povidla. Kdysi se dělaly v kotli na pálení slivovice včetně míchadla.-)
Nevím proč jsme ho přestali dělat... My jsme ho dávali do kameňáku. Z kysaného zelí je výborný salát. Překrájet, do toho nadrobno cibuli a podle chuti cukr. Nechat zakryté asi hodinu aby cibule změkla. Teď kupujeme otické nebo tuřanské v sáčku. Zavařené ve sklenicích v obchodě nebrat !!!
Taky máme kameňák, zelí děláme každý rok a pak když je kyselé zavaříme do sklínek, ať nemusíme pořád kontrolovat a měnit vodu v zelňáku. Teď to dělají Turci a prý je to hrozné...
Zelí máme z loňska. Pořád v kameňáku a je Top. Vodu neměním, jen dolévám do vrchního žlábku.
Kečup máme ještě z minulého roku i lečo, takže hezky spapat a pak se bude dělat nové, ale kečup luxusní, četla jsem, jaké děláte vy...příští rok zase nebudu zavařovat čisté rajčata...
Loni mi dost skleniček kečupu začlo kvasit. Letos jsem ho raději i zavařil. Tož uvidíme jaká to bude v zimě pochoutka
AHOJTE a znám, děláme to a černá pusa... , ale dobrota...na pahřebě dělám slovenskou živáňskou v alobalu...mňamka...
Kuřecí bych do toho nedala. Raději krkovičku a ideálně v kombinaci s jehněčím nebo možná i telecím.-)
Minule jsem tam přidala ten salám Chorizo nebo jak se to jmenuje. Živáňská je luxusní mňamka a v podstatě na ní není co zkazit Tak jako na špízu v alobalu.-)
Taky dáváme vepřové, domácí slaninku a čabajku...no už se mě manžel ptal kdy půjdeme zase spát na chatu....
Ahoj. Nejkrásnější je, když se rozhlédnu kol dokola. Mlha pomaličku
klesá, sluníčko ji rozpouští. Spadané listí voní svou typickou vůní.
Ve štelářích ( regálech) je plno zavařeného ovoce i zeleniny, houby se
nosí v košíkách domů k dalšíme zpracování. Barevnost podzimu, kde
převládá červená a žlutá, to je nádhera! Grog, svařák, ale i červené
vínko, nápoj těchto dní. Ano, doma už se občas přitopí, ale není to až
tak nutné. V kuchyňce si zatopím v kamínkách, na nich klokotá oběd
líným tempem a vše nějak pomalinku utichá. Prvotní shon je za námi. Jen
ještě pár šípků posbírat na čaj. První čaj vařím ještě ten den.
Šípky, med..citrón.
Zahrádku zrýt a nechat odpočinout. Uskladnit dýně do sklepa..vydrží do
jara. Prohrábnout brambory a ty maličké si uvařit na loupačku..
Podzim miluji. Ale jaro ještě víc. To je jakoby jsme se znovu
probudili/narodili. Vše začíná od začátku.
Krásně napsané. U nás zatím léto (i když studené), ale další víkend se chystám do severních hor a tam už by mohl být podzim.
ahoj tobě a všem, taky se připojuji a nedalo mi doplnit, že já ty malé brambory ve slupce používám na americké brambory a jak chutnají...nechce se mi je okrajovat...
Nebo "půlky". Menší brambory přepůlit, položit řeznou plochou na vymaštěný pekáček a upéct. Po upečení dát do mísy a protřepat se solí a utřeným česnekem. K tomu mléko, kefír, kyška. Vynikající.-)
Vynikající třeba po vánocích, kdy je člověk přežraný masa a cukrovím.-)
Sil.i tady pršelo.Na podzimu je nejkrásnější burčák -)))) Už se začíná sbírat Iršau.-)
Kdepak, nejkrásnější je, když poprvé po dlouhém létě škrknu sirkou a zatopím v krbu. Doufám, že to bude až v říjnu.
Mám uvařeno, vyžehleno, podlahy se lesknou, zvířátka dostala taky mňamec..a jdu si číst. Konečně vylezlo slunce. Tak jdu na pergolu číst.
Sab..kup mi tam kokinko. Díky. Treba kaštánky extra hořké, nebo ledovou čoko..nebo mandle v čokošce. Díky moc
Krásnou sobotu a víkend, no jasněěě, už mám prádlo pověšený venku, nasnídaná a příprava k obědu taky nachystaná...krásně slunečno, odpoledne jdeme na chatu....
Tak brzo ráno??? Mám dilema. Buď jet večer do jedné vesnice na hody které jsou stále ve velkém stylu nebo za rockem a metalem do jiné vesnice. Asi to dopadne tak, že po rocku zůstaneme na hodech.-))
To je to bezprostřední mládí, užívej jsi ho Sabčo, syn je zase u holky, taky něco podniknou, v nejhorším to prý jistí sklep...
Trošku rachotu a potom troubení slonů. Muzika jak muzika. Hlavně když se hraje.-)
Všichni jednou vstanou. A ti kdo nevstanou už nevstanou. Musím do obchodu dokud je pečivo.
Sab., makej..jak je to naposled, tak ať pláčí, že odcházíš..
My máme 3-denní guláš fest. Místní borci dovalí kotlík, přenosný
uzák..borka upeče hlučínské koláče a vyvalí se bečka. Pak následuje
chlastec, žranec a očistec. Pozemek si pronajmou od místní holčiny. Je až
u lesa..cca 0 5km od vesnice. Klučina hrábne do strun, jeho žena zazpívá a
my zamáčknem slzu v oku. Ti otrlí tam spí. Spacák, stan..My pohodlní
dojdeme na noc domů.
Paralelně jsou dožínky. Tedy u nás ne, ale ve vísce, kde bydlí máma.
Škoda že se to tak nakupilo. No, jdu na guláš..nemusím řídit a tak si
dám nějakou tu štamprdličku.
S prázdnou nepůjdu. Mám koláč upečený. Švestkový s drobenkou.
Tak se neflákej v práci a dojeď! Kvůli Tobě i přenocuju venku. A příští pátek jdu na Rock ;)
No jo, ale já jdu na rock s velkým eR.. Bo to se jmenuje ROCK NA HRÁZI
Místnost Židovské anekdoty. To je dobrý.
18.08.21 23:52:20 | #355
Moskowitz a Finkelstein si v kavárně objednali kávu. Moskowitz si prohlížel
šálek a povzdechl si:
"Ach, můj příteli, život je jako šálek kávy."
Finkelstein se dlouze zamyslel a pak řekl:
"Proč myslíš, že je život jako šálek kávy?"
"Vím já? Jsem snad filozof