Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5418481x
Příspěvků:
149047

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #152437

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.05.24 20:59:19 | #152437
Reakce na příspěvek #152096

Zvýšený výdělek způsobený vyšší výkonností ekonomiky, a tím zvýšené platby do důchodového fondu, to není parametr důchodového systému. Parametr je zákonem určená důchodová daň. Jestliže měla ČR v roce 2020 takovou ekonomickou výkonnost, že si mohla dovolit zvyšovat vyměřené důchody, pak by dnes neměl být deficit důchodového systému. Ten vznikl díky covidu a propadu ekonomiky díky sankcím na Rusko. A návrat k původní ekonomické výkonnosti se zjevně nedaří.
Není jiné cesty ke zvyšování důchodů, než růst ekonomiky. A stejně tak se musí důchody propadat, pokud se propadá ekonomika. To je zásadní pravidlo, přes které nejde jít. I růst počtu důchodců je odvislý z ekonomiky. Jestliže se ekonomika hroutí, lidé mající nárok mají snahu utéci do důchodu, obvykle jsou tam doslova cpáni zaměstnavatelem a nebo vlastní ekonomickou situací. Pokud se díky zdravotnictví prodlužuje lidský život, pak se také prodlužuje produkční věk, tedy nestoupá nějak kriticky počet důchodců.


 #152096 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.05.24 22:53:41 | #152444 (1)

Obecně souhals, ale to prvotní tvrzení prostě neplatí.
V roce 2020 země už neměla růst HDP, ale naopak pokles -5,6 %

https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-a-uziti-hdp-4-ctvrtleti-2020

bylo to naprosto svévolné rozhodnutí Babišovo vlády, že se za uvedených podmínek rozhodla zvyšovat důchody až o 40 % a palty státních až o 50 %, což vyzšovalo mandatorní výdaje o nějakých 350-380 mld ročně
v té době neměli přidávat ani korunu nikomu

deficit kvůli vocidu rozhodně nevznikl - za 3 roky naflákal babiš dluh 1,2 bilionu, na covid šlo cca 240 mld

Covid náklady
https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/vyrocni-zprava-nku:-pandemii-nejde-vinit-ze-vseho--v-rade-oblasti-jen-zvyraznila-problemy--ktere-stat-dlouhodobe-neresil---id11770/

https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/nku-ve-vyrocni-zprave-hodnoti-fungovani-statu--za-minuly-rok-poukazal-na-radu-nehospodarnych-a-neefektivnich-postupu-statu--systemove-problemy-i-neudr-id12472/

je to ze zpráv NKU

Navíc náklady na covid byly jednorázové (a zbytečně velké kvůli uzavření ekonomiky, ale to necháme plavat), zatímco ty náklady na platy a důchody byly uzákoněny ajakjo mandatorní se prolínají do každého dalšího roku.

no a k tomu věku a počtu důchodců. vzhledem k tomu, že produkční věk se rozhodně neprodlužuje stejně a stejně rychle jako věk dožití, počty důchodců samozřejmě stoupají - známý to demografický problém. je pravd,a že v čr průměrný věk dožití mírně poklesl, tak možná, jenže to je vždy na dlouhou trať
navíc i když může někdo dělat do 65, původní výkon už nepodává, ale halvně to je nespravedlivý vzhledem k řpedchozím důchodcům, kteří bez zdůvodnění užijí třeba o 5 let delší důchod


 #152437 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.05.24 00:08:32 | #152464 (1)

Co je parametrická změna . Je to změna pravidel beze změny systému .!! Tzn. zvýšení důchodového věku , změna podmínek předčasného důchodu , změna pojistné sazby A TAK DÁLE !!!! A copak to asi je ty zvýšené platby ze vzrůstající ekonomiky do důchodového účtu ?? To je systémová změna ???

Ukázka za leden 2024 Příjmy z pojistného 53,38 mld. Výdaje za dávky 61,49 mld. Saldo - 8,11 a to se musí doplatit z jiných příjmů .

Důchodová reforma se nedělá kvůli následujícím 5 letem , ale kvůli dlouhodobému trendu snížené porodnosti ( např. za 30 let ), kdy bude např. na jednoho důchodce pracovat 3x méně pracovní síly než dnes. ( to nejsou přesná čísla ) A protože preferuješ průběžný systém , musí ti být jasné , že důchodový účet se pak bude potýkat s obrovským schodkem , který ani fungující ekonomika nezvládne bez přesunu příjmů určených jiným resortům. Sen o silné ekonomice , která to vyřeší je naivní . O výkyvech v příjmech státní kasy nemluvě .
Proto se řeší důchodová reforma a to nejen u nás .
Věk dožití se prodlužuje , ale to neznamená , že se prodlužuje dožití v plném zdraví . Představa , že za 30 let budou moct dělat lidi do 80 asi nehrozí .


 #152437