Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5719700x
Příspěvků:
150856

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #153225

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: Ježek
17.05.24 17:31:37 | #153225
Reakce na příspěvek #153170

Já o koze, ty o voze, jako skoro vždycky.
Vůbec jsem nechtěl řešit odpady, ale cenu předplatních jízdenek městské dopravy v Brně.
Tam platí pro občany Brna jiné ceny, než pro všechny ostatní.
Když ti to nesedí přirovnat k řízku, tak to můžeme přirovnat k tomu samému, tedy třeba k ceně jízdenek ve veřejné dopravě obecně.
Brňák má v Brně levnější jízdné, protože je Brňák. Ovšem Brňák při cestování kdekoliv jinde nemusí platit víc, než platí jiní lidé. Že zaplati za popelnici přžece nijak nesouvisí s jízdenkama.
Polopatě:
Cena ročního předplatného na MHD v Brně (u nás se tomu neřekne jinak, než šalinkarta) je 6100 Kč.
Každý Brňák, co zaplatí za popelnici, dostane slevu, myslím cca 1400 Kč.
Obyvatel Lhoty u Smrku zaplatí za jízdenku do Lhoty u Borovice taky 6100 za rok
Když bude chtít Brňák také jezdit z jedné Lhoty do druhé, zaplatí úplně stejně.
Jinými slovy, v Brně platí dvoje ceny za MHD, jedny pro Brňáky, jiné, výrazně vyšší pak jsou pro nás ostatní, třeba obačanů Lhot u Smrku i Borovice, včetně Pražáků a Plzeňáků.


 #153170 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ježek
17.05.24 17:46:38 | #153227 (1)

Tak já to taky řeknu jinak .-)))))))))))))))))

Cena "ročenky" v rámci MHD je pro brňáka i každého jiného, kdo si ji chce koupit a koupí, STEJNÁ. JE TO TAK?
Ale Brno má i přes okrádání Prahou zjevně dost peněz, že si může dovolit každému popelnici platícímu občanovi Brna poskytnout 1400 Kč. Já předpokládám, že cena za tu popelnici bude taky zhruba těch 1400 ročně, možná o něco víc.

Bylo by pro tebe stravitelnější (je to jen o psychologii člověka, o ničem jiném), kdyby brňákům platícím poelnice Brno tu latbu odpustilo? celou nebo 1400 z ní? takže by brňákům nechalo 1400 na MHD? Už bys to vzal, nebo furt ne? Vždyť je přeci jedno, hypoteticky, jakým způsobem brno poskytne svým oyvatelům tu slevu na svoz komunálního odpadu, pokud an to má achce ji poskytnout (zastupitelstvo)

přeci i Lhotka pod Smrkem a Lhotka pod Bukem nebo kde mohou svým občanům poskytnou 1400 na tu jízdenku a nebo prostě na ty popelnice jako takové?????

chtěl bych zmínit asi jen 2 věci, co mne kolem toho napadají narychlo :

  1. jak mají okaučovaný, když je někdo od placení popelnice ze zákona osvobozen - tomu tedy asi 1400 neposkytnou, což je ale vlastně principielně asi v pořádku, natož když to jsou většinou lidé, kteří na to MHD mají dotace sami o sobě
  2. od brna to vidím dokonce jako v určitém smyslu výborný tah, protože tím pár kousků třeba donutí jezdit MHD a ne autem a i ti obdaření stejně musí vydat ještě 4700 Kč do městské pokladny.

zopakuji, že znám města, kde se popelnice neplatí vůbec (vše platí město, obec), ale v obci 5 km vedle platí normálně. já opravdu postrádám relevantní zdůvodnění, co je na tom špatně?
někdo si to dovolit může, jiný ne ..... měli by si to moci dovolit všichni? nebo nikdo?


 #153225 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek
17.05.24 17:54:58 | #153231 (2)

PS : za chvíli bys jako předpokládám nebrňák mohl přijít s tím, že chceš v brně parkovací kartu, zlevněnou. to nemá logiku, ne?


 #153227 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek
18.05.24 05:29:21 | #153265 (3)

Nemá to logiku, souhlas.
Není logické, že pro někoho je šalinkarta za 6 a pro jiného za 4,5.
Totéž by platilo pro parkovací kartu, vstupné do muzea, nebo třeba i ten řízek.
Nevím, proč by měl mít Brňák cokoliv levnějšího, než nebrňák, včetně třeba té parkovací karty, což ani nevím co je, takže s tím asi nepřijdu. Ale trefil ses, z těch parkovacích zón v Brně a nejen v něm, je mi taky na blití. Velice směšná je Brně "pěší zóna" v centru města, kde jezdí jedno auto za druhým, protože každý druhý Brňák má výjimku, nějakou kartičku za oknem, co mu sehnal známý známého, co má známou na radnici.
Ceny by měly být stejné pro každého, ať je odkudkoliv.
Jak to mají ošéfované s osvobozenými od popelnice netuším, celé je to nelogické a diskriminační.
Že se někde platí a jinde ne, taky se platí za odpad různé částky, to taky nelogické, jakožto celé odpadové hospodářství v této zemi. Vytřídíme plasty, odvezeme je extra, ale recykluje se ani ne půlka, kam se tedy poděje ta většina lidmi vytříděných plastů? Nesmí se to říkat, ale normálně se spálí, nebo ještě hůř vyveze na skládku, ale hlavně že je to vytříděný.


 #153231 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek
18.05.24 17:46:01 | #153304 (4)

Já ji vidím : pro každého je šalinkarta za 6
Brno se rozhodlo svým občanům přispět 1400 Kč

Levnější to má proto, protože tam bydlí, horní dub i buk mohou svým obyvatelům přispět také, na cokoli

I to ostatní je logické : když má město enormní příjme, může si dovolit dotovat obyvatelům města svoz odpadu, teplo, energie - částečně nebo zcela (vzhledem k tomu, že zřizovatelem technických služeb bývají nejčastěji samotná města, obce, pak si vlastně hrají v rámci svého účetnictví)

a kd ena to nemají, tak s evybírá podle skutečných nákladů. rohlík taky nestojí všude úplně stejně ani ten samý, natož nějaké služby.


 #153265