Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5900045x
Příspěvků:
151769

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #155823

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 18:04:29 | #155823
Reakce na příspěvek #155761

Zelená vlna je jedna z nejzbytečnějších relací Českého rozhlasu, kterého si jinak vážím víc, než ČT.
Jezdím skoro čtyřicet let, teda rádio mám v autě jen asi posledních třicet let a většinou mám puštěný ten Radiožurnál.
Za celou tu dobu se mi ještě nikdy nestalo, že by mi informace Zelené vlny někdy pomohly. V několika málo případech, asi tak tak v pěti, víc to nebylo, jsem projížděl po silnici, na kterou Zelná vlna upoznila, že je na ní nehoda, či nějaký problém, ale vždy jsem projížděl už po problému, takže informce vysílané před deseti minutami byly ve skutečnosti hodinu, či déle, nevím, zastaralé, tedy k úplně ničemu. Naopak kdykoliv jsem se dostal do nějaké dopravní šlamastiky, nikdy jsem se o ní nedozvěděl předem z rádia.
Zelená vlna se zabývá převážně dálnicemi, těmi kolem Prahy zejména, zaklínadlo "Jižní spojka" musí asi zaznít děnně, takže i když tam žádný problém není, tak i to se ale někdy hlásí. *1*
V dnešní době online mapových aplikací, které jsou daleko aktuálnější a rychlejší, je Zelená vlna jen takové retro vysílání pro pamětníky. Ale nic proti, lepší jak fotbal. *1*


 #155761 

| Předmět: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 18:54:40 | #155824 (1)

Já znám Zelenou vlnu Hvězdy, byl to super pořad, kdy v reálném čase informovali o dopravních situacích jako nehody, uzavírky, apod. Samozřejmě dneska to smysl už nemá, dneska zapnu navigaci v mobilu a i bez zadání cíle cesty mám info o všech událostech na silnici po který jedu i v jejím okolí, vč. pol. hlídek, nehodách, ale i o zvířeti na silnici, který právě někdo srazil, atd, atd. Zkrátka onen super pořad ztratil dávno smysl.


 #155823 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 20:24:21 | #155837 (2)

Zelená vlnu Hvězdy byla na podobné úrovni, jako Zelená vlna na Radiožurnálu dnes. Spíš výrazně horší, lépe řečeno neaktuálnější, protože díky tehdejší úrovni telefonní sítě to ani jinak být nemohlo. Mobily ani internet neexistoval, tatže to zvíře, o kterém informovali z redakce už bylo v době vysílání dávno zpracováno na guláš.
O zprávách v reálném čase nemohla být v té době vůbec řeč. Samozřejmě s výjimkou míst, kde zrovna byl čistě náhodou nějaký reportér. Taky to ani nebylo potřeba, aut bylo 5x míň a kolony byly akorát tak před benzínkou, to když šla fáma o zdražení benzínu, nebo před hraničním přechodem do NDR, nebo MLR, kde probíhala státem organizovaná buzerace všech projíždějících.
Takže trvám si na svém, pro mě úplně zbytečný pořad po celou dobu jeho existence, ale vůbec už mi nevadí. Ba naopak, rád se zasměji, když si to o víkendovém výletě svištím po nějaké okresce devadesátkou a poslouchám, kterak platící uživatelé dálnic poskakují v kolonách na parkovišti, kterému se u nás honosně říká dálnice. A čím blíž k Praze ta kolona je, tím víc mě to pobaví.
Navigaci v mobilu zapínám asi tak dvakrát do roka, to když se někdo opravdu zamotám tak, že nevím kudy tudy, jinak nepoužívám.


 #155824 

| Předmět: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 21:06:50 | #155842 (1)

A zase je to o centralizaci a o penězích. Zelená vlna je pouhou "amatérskou" iniciativou ČRo, nedostává na ni peníze ani jim není nikdo povinen sdělovat informace, dokonce ani policie, tak je získávají od řidičů.

Existuje ale národní dispečink, dispečink v Ostravě, dispečinky krajů a měst, služby poskytuje také UAMK v Praze (žlutý anděl), informace má ŘSD a BESIP. Všichni kromě ČRo (a F1) na to dostávají docela dost peněz od státu. Standardní chaos a rozhazování peněz, a dispečinků je jak máku.

Já bych za to rozhlasákům jen poděkoval, aspoň něco, provozují myslím jako jediní dopravní hlášení TA/RDS (automatické přepínání autorádia), ani na to není norma jako v Německu, kde se dopravní hlášení automaticky přepíná podle toho, kde se pohybuješ. A můžeš to na většině rádií prostě vypnout, když to nepotřebuješ.


1  
 #155823 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 21:40:26 | #155850 (2)

Souhlas, to je výstižná definice - amatérské dopravní vysílání.
Vím, že to můžu vypnout, ale mám to pořád zapnutý. V autě mám prostě skoro furt puštěný radižurnál, byť hraje naprosto otřesnou muziku. Jenže nabízí něco, co už Česká televize vůbec neumí. Myslím krátké a hlavně nekomentované zprávy. Za čtyři minuty se dozvím víc, než za skoro hodinové Události na ČT. Takže hlavně za to rozhlasákům děkuji a klidně včetně té Zelené vlny, tu beru jako zábavnou vsuvku o dění na silnicích, po kterých asi nejezdím.


 #155842 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 22:10:19 | #155860 (3)

Zelená vlna měla vždycky svůj význam. Ztratila ho z velké části, když se navigace dostala do mobilů nebo permanentně k internetu připojených navigací a s rozšířením dalších rádií. Do té doby to byl jediný zdroj aktuálních informací.
Dopravní informace se berou z mnoha webových portálů, které se dopravou zabývají, včetně policejních co se týče nehod, ministerstva dopravy a krajů, co se týče různých uzavírek, objížděk ap. Samozřejmě aktuální ucpávku není možné s dostatečnou rychlostí zjistit na uvedených webech, tak se uplatňuje, jako vždy, i "hlášení řidičů". Využívají ho všechna rádia, která dopravní zpravodajství poskytují.

česká TV má "krátké nekomentované zprávy" vždy v každé zpravodajské relaci. samozřejmě u některých vybraných se rozhovoří víc, akorát teda netuším, co je na tom nutně špatně to bychom si asi museli rozebrat něco konkrétního, co ti na tom vadí.


 #155850 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 22:53:39 | #155867 (4)

Jistě.
Zelená vlna měla, čí dokonce snad ještě i má význam. Ovšem jak pro koho. Pro mě žádný. Pro jiného možná značný, proto tento pořad neudsuzuji a nevolám po jeho rušení. Ta půlminutová zábavná vsuvka snad nikomu nevadí.
ČT nesleduji celý den, takže možná víš, kdy a kde se krátké nekomentované zprávy vysílají. Takže neprotestuji, prostě nevím.
Jsem léta zvyklý se dívat na televizní noviny, teda pardon, momentálně se to jmenuje Události, tedy hlavní zpravodajskou relaci na prvním programu naší veřejnoprávní televize. Začátek v 19:00, konec jak to vyjde. Mimochodem, ten název si soudruzi z Prahy tak nějak vypůjčili z Mnichova, jenže ne celý a to je asi kámen úrazu. Ten originál vysílaný za totáče na Svobodné Evropě se jmenoval "Události komentáře". A tak by se měly správně jemnovat i ty Události na ČT. Pak bych nemohl remcat, nad těmi nekonečnými rozbory, mnohdy ničeho. Pamatuji tento pořad, ať už pod jakýmkoliv názvem, že v něm opravdu převažovaly události, tedy bylo tam výrazně více zpráv a reportáží z různých akcí na různých místech, ale skoro vždy to bylo něčem, co se stalo ten den. Za komačů to bylo o sjezdech strany, rejích nekalých živlů a plnění plánu, takže o ho-ně, ale o čerstvém hov-ně. Pak to bylo o dění v politice, kultuře, atd, prostě se tam člověk dozvěděl spoustu infomací o uplynulém dni.
Dnes je skutečných aktuálních zpráv jako šafránu. Pusť si ten pořad v současnosti, doporučuji hlavně o víkendu. Pokud zrovna někde nevypukla nová válka, nebo není stoletá povodeň, tak je drtivá většina pořadu sestavena z předtočených magazínů na různá témata, která se opakují, takže každou neděli je na prvním místě předtočený eleborát o důchodech, nebo mzdách státních zaměstnanců, obecné situaci ve zdravotnicví, školství atd, takže vyloženě publistika, aktuálního asi tak čtvrt hodiny nic. Pak nějaké zprávy bývají, sice jich je žalostně málo, vzg)hledem k délce pořadu, ale jsou tam, přiznávám bez mučení. Doby, kdy reportéři vyjížděli a večer pak repotovali lidem, co se kde dělo, jsou dávno pryč. Takové rorprtáže jsou výjimenčné, takže jedna, někdy dvě. V pátek a v neděli pak tradiční kecy o hustém provozu na dálnicích, oblíbené jsou také statistiky, kolik nehod se stalo v toto datum vloni, před deseti lety atd. To ale poměrně často referuje
nějaký redaktor opravdu z "terénu", většinou stojí někde u dálnice kolem Prahy, za ním je normální plynulý provoz a jemu stejně v tom kraválu není rozumět.
No prostě a jendoduše se mi čím dál víc nelíbí ten jeden jediný pořad, na který se občes podívám. Jestli je někde, nebo jindy jiný a lepší, to nevím. Teda o jednom vím, celkem povedené jsou zprávy pro neslyšící, bývají kolem osmé večer na dvojce. Tam žádné omáčky nejsou, zprávy skoro jako v rádiu. K čemu, či pro koho jsou ale ty hodinové Události plné vaty a žvástů, to by se nad dalo zkrátit a ty kydy politologů a odborníků všeho druhu třeba přesunout na ČT 24 pro ty, kdo je na to zvědavý.
Je to můj osobní názor a nikomu ho nenutím, ale ptal ses.


 #155860 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 23:01:18 | #155869 (5)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/224411000100629/

Bezpečnostním sborům chybí peníze — Věznicím docházejí peníze — Jak získat a udržet zaměstnance Vězeňské služby — Ruský útok na Dnipro — Volby ve Francii — Hořící fotovoltaika — Odpůrci Alternativy pro Německo v Essenu — Zvrat v kauze Panama Papers — Den pozemního vojska Bahna — Viggo Mortensen na karlovarském festivalu — Stíny horkého léta se vrátily do Varů — Změna jednacího řádu ve sněmovně — Zastávky pouze na znamení — Folklórní festival ve Strážnici — Všesokolský slet — Následky bleskových povodní — Turistická sezóna je v plném proudu — V Českém Švýcarsku začala turistická sezona — Zpožděné lety — Letní hudební festivaly — Sbírka žáků na výzkum genetické choroby — Írán volí nového prezidenta — Výročí bitvy u Hradce Králové — Vrcholí festival Leoše Janáčka — Cla na čínské elektromobily — Lhůta pro přezkoumání vazby — Začala přeměna horní části Václaváku — Hudební festival Mighty Sounds


 #155867 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 23:02:54 | #155870 (6)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 23:29:44 | #155883 (6)

Tak ten Karlovarský festival je jednou ročně a má spoustu filmových fandů, těm bych to přál, městu taky a na obrazovce mně nevadí, i když to nesleduju. Jede 60 let, přežil komunisty, kteří ho chtěli dvakrát zrušit, v roce 1995 ho chtěli pražáci přesunout do Prahy, ale zachránil to Bartoška, klobouk dolů. Někdy se ptám co s tím světoznámým podnikem bude, až nebude Bartoška.


 #155869 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ČT…
02.07.24 23:35:21 | #155887 (7)

no toť otázka.
pokusy převexlovat ho do prahy taky už byly.


 #155883 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.24 09:34:00 | #155904 (8)

Umělecká konkurence založila pražský "Zlatý golem" a za vším stála uražená ješitnost režiséra Moskalyka. Pro zajímavost-
https://medium.seznam.cz/clanek/adela-hofmanova-kdo-zachranil-karlovarsky-festival-bartoska-to-nebyl-chlubi-se-cizim-perim-71303


 #155887 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ČT…
03.07.24 09:27:10 | #155903 (7)

Má dobré spolupracovníky , se kterými to táhnou přes dvacet let - Kryštof Mucha, K.Och, P.Lintimer . Samozřejmě i s řadou nadšenců.


 #155883 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: ČT Praha
02.07.24 23:22:36 | #155879 (3)

Jaxi uniklo z této myšlenky, že peníze na dopravní dispečink a informace dostává hned několik organizací, zlodějský ÚAMK, Besip, ŘSD, policie, odtahové služby a silniční správy a dopravní dispečinky měst, jenom ne rozhlas, který to skutečně provozuje. tedy na rozdíl od Německa a Rakouska, kde to funguje (autokluby ADAC a OAMTC)


 #155850