Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5787489x
Příspěvků:
151138

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #16090

Zobrazit vše


| Předmět: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
08.03.21 10:54:54 | #16090
Reakce na příspěvek #16088

V práci jsem hodně pracoval s odbornou literaturou. A pomáhal některým kolegům ze Západu v překladech ruských článků. Taky v SSSR pracovalo hodně vědců, i když jejich články v odborných časopisech nebyly nijak pionýrské.
Jak v Rusku, tak i v Cesku došlo po roce 89 k velkým změnám. My jsme se naráz ocitli v teritoriu Západu, Rusko nikoliv. Vědu , průmysl i zemědělství se u nás podařilo nastavit na standardy Západu. Byli jsme k tomu v podstatě přinuceni. Ruská věda poskočila dopředu, podobně jako ta naše, jenže se vyvíjí v jiné legislativě a v jiném prostředí. Ruští oligarchové nejsou podobní těm americkým, kteří jsou spíš apolitičtí, ale jsou navázání na stát a na politiku. Jako tomu bylo u nás v 90.letech. Proto taky ruský průmysl a věda není orientována na zisk, ale na politiku.
Moje spekulace je v tom, že ruští vědci dokázali vyvinout Sputnika, který má slušnou účinnost proti koronaviru. Jenže nebyli schopni to dotáhnout do komerčního stadia, aby byla vakcina konkurenceschopná se západními vakcinami. Nebyli k tomu vedeni, na rozdíl od jejich čínských kolegů. Výsledkem je, že Sputnik používají k politické hře, jako s těmi oligarchy. Nikoliv k tomu aby na tom vydělali balík peněz a tyto zisky použili k výzkumu a výrobě jiného produktu. Jak to dělají čínští podnikatelé, kteří se prosadili vlastním úsilím a inovacemi a ne přátelstvím se státními strukturami.
Tu vakcinu je možné vyrobit v kuchyni, pokud máte know how. Jenže její cena není pouze ta ampulka, ale cena hromady papírů, které jsou potřeba k tomu aby se na vyspělejších trzích mohla prodávat.

Pokud se týče českých postojů ke Sputniku, tak ty jsou u nás ovládány panslavismem. Polský filosof Michnik v 80.letech spekuloval o tom, že po komunismu přijde nacionalismus. Ceský nacionalismus byl - na rozdíl od toho polského - tradičně napojen na Rusko. Pocit malosti (vůči Němcům a Německu) byl kompensován velikostí Ruska. Tento pocit byl přítomen v uzlových datech českých dějin (1918,1938,1945 i v roce 1968) a bylo by velkým divem kdyby nebyl přítomen dnes. Dokonce si dovolím tvrdit, že stabilita poválečného systému v českých zemích byla víc založena na nacionalismu než na komunismu. Jiráskovy romány a vávrovy filmy. Rusové zde mají hodně trollů, jenže většína proruských vyjádření tady jde od srdce. Včetně toho Sputniku. Hamáček v posledních dnech se divil, proč ten Sputnik vyvolává tolik emocí. Já se tomu vůbec nedivím.


 #16088 

| Předmět: RE: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
08.03.21 11:04:26 | #16091 (1)
| Předmět: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
08.03.21 11:28:25 | #16094 (2)

Vznik ranně středověkych států je spojen s křestansvím. nejen v Cechách, ale taky v Německu, Francii a na Ukrajině. Všude v Evropě
Pokud se týče toho Palackého, tak ten Cechy varoval před Ruskem. Za Palackého Německo ještě nebylo a Prusko bylo spíš ve stadiu zrodu. Rusové za Palackého postupovali rychle kupředu. A přitom pohlcovali různá etnika. Jako třebas Ukrajince. Nedůvěru Ukrajinců k Rusům, Chorvatů k Srbům a Slováků k Cechům lze pochopit. Z poznatků Palackého a nikoliv z české mytologie.


 #16091 

| Předmět: RE: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
08.03.21 11:22:45 | #16093 (1)

Je pravdou, že zažíváme opět trochu časy Mladočechů a Staročechů, jakési národní obrození. :)

Na stejné téma mudruje i nezničitelný Jiří Paroubek, který opět oživil "obyčejného občana".
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/proc-nasi-slovensti-liberalove-nechteji-ruskou-vakcinu



| Předmět: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
08.03.21 11:57:47 | #16095 (2)

Ceská společnost byla (od vítězství mladočechů) společností plebejskou, bez elit. Elity tvořili Němci a Zidé. Společnost nejenže elity neměla, ale taky je mít nechtěla.
Výsledkem takového myšlení byly totalitární snahy, které se nakonec prosadily v roce 1945.Po tomto roce se taky dařilo společnost provozovat, jenže na rozdíl od Němců ji řídili Rusové. Rusové to museli dělat přes domácí satrapy, což se během času spoustě Cechů nelíbilo. Snaha o sesazení těchto satrapů se sice po roce 89 podařila, jenže zároven se tady ustavila svoboda a demokracie na kterou nebyla společnost zvyklá. A svoboda dokáže ve společnosti stejných lidí rychle vytvářet rozdíly. A v tom vznikala mezi "obyčejnými lidmi" averze vůči "lepšolidem". Proti demokracii a "pravdoláskařům". A s těmito početnými nespokojenci se chtěl identifikovat zasmušilý Paroubek. Jako Mussolini. Alespon ve svých politických vyjádřeních. Soukromně se za obyčejného člověka nepočítal, viz jeho opulentní svatba v Mariánských Lázních s mladou milenkou.

Paroubek není "obyčejným člověkem" je to bývalý ministerský předseda. A za rezort zdravotnictví má taky jakousi spoluzodpovědnost. Ta katastrofiká situace s tím koronavirem je taky důsledkem jeho politiky. Ceši ovšem dlouhodobě smrt vytěsnují ze společnosti, takže jeho propaganda ohledně lidí které epidemie usmrtila nemá velkou naději na úspěch. Co dokáže českou společnost vytočit bude bída a ekonomická krize, která se na nás valí. Jenže za ni bude rovněž (spolu)odpovědný Paroubek a zvláště jeho voliči. Víc než Babiš, kterému jinak nezbylo než se těmto voličům podřídit.


 #16093 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
08.03.21 12:53:34 | #16096 (3)

Jde o to,co pokládáme za elitu.Pokud vzdělanost a um,pak žádnými plebejci nejsme.Jen nám chybělo demokratické,svo­bodné prostředí,ve kterém by se mohly rozvíjet všechny naše předpoklady,vč­.přiměřeného sebevědomí,vědomého si svých hodnot.Dokud nedokážeme právě tohle,stále budeme jenom tou "řvoucí myší".


 #16095 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik účinnější…
08.03.21 16:42:18 | #16097 (4)

Svoboda dává možnosti. Jenže všichni nemají stejnou posici. Jeden je zdravý, inteligentní, krásný, pracovitý atd...
Vedle něho je druhý nemocný, hloupý, líný atd..
Demokracie dává možnosti lidem své talenty rozvinout. Z někoho se stane superstar , z druhého narkoman.. Jednoho poměry vynesou nahoru, jiného ničí. Pro ty, kteří mají rádi uniformní společnost je demokracie těžko přijatelná.


 #16096 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
08.03.21 17:19:25 | #16098 (5)

Tohle ovšem rovnostáři nechtějí. Jejich ideálem je, aby všichni měli stejně a pokud možno i stejně mysleli. Na společnost tak dohlíží "vyvolení" , kteří jedněm berou a druhým dávají a určují lidem osudy. Na tyto vyvoleně už ovšem nedohlíží a nekontroluje je nikdo.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
08.03.21 17:43:50 | #16099 (5)

Úspěch v životě dnešního člověka je dán přítomností amibicí a možností,obojí se musí sejít současně u jednoho člověka, který se pak stane díky své činnosti příslušníkem střední třídy (měšťanstva, selského stavu, lékařského nebo učitelského stavu, apod., tedy buržoasií, jak to nazvali komunisté). Střední třída neboli střední stav byl vždycky nežádoucí pro vládce a nedosažitelný pro chudinu, Obě tyto skupiny společnosti se proto historicky snaží střední třídu zničit. Pokusili se o to bolševici, fašisté, nacisté, frankfurtská škola a dnes je to New left.


 #16097 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
08.03.21 18:53:45 | #16101 (5)

To je přeci samozřejmé a obvyklé nejenom v ČR.Zobecňování na přihlouplé a líné panslavisty,kteří se tu bez nějakého tatíčka neumí o ničem rozhodnout,je mylné a urážející.


 #16097 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
08.03.21 22:14:48 | #16102 (6)

Nicméně úspěch Zemana a jeho politického stylu je dokladem o stavu mysli jeho voličů a nikoliv Zemana.


 #16101 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
09.03.21 07:07:43 | #16106 (7)

Takhle pohrdavě bych mohla hodnotit i Američany s jejich volbou Trumpa,ale i Francouze s odouzeným a ještě stále souzeným Sarkozym atd atp.M.Zemana zvolila stále jen 1/3 voličů a navíc v situaci,kdy chyběla silnější konkurence.Tuzemský prezident má ale na rozdíl od USA a Francie mnohem menší pravomoci a zásadní vliv má premiér.Průšvih ovšem nastává při tak unikátní konstelaci,kdy se na obou těchto postech sejdou dvě tak problematické osobnosti.(Nesmím zapomenout na obskurní a nikým nevolenou osádku Hradu,natěsno obklopující nemocného,sláb­noucího prezidenta.)


 #16102 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.03.21 14:33:03 | #16127 (8)

Pokud se týče toho Trumpa, tak ten sice měl politický styl podobný Zemanovi, jenže za svou éru byl dvakrát žalován kvůli inpeachmentu a výrazně prohrál s Bidenem.
Zeman nebyl pro voliče neznámým politikem. Projevil se celkem nevýrazně v roce 1989, ovšem poté co stal šéfem CSSD, rozjel to v takovém stylu , že by mu to mohl Trump závidět. Několikrát vyhrál parlamentní volby a dvakrát presidentské. A Zeman má v Cesku stále velkou podporu.

Jinak z druhého soudku, co se týče Sputniku, kterému dělá Zeman v Cesku reklamu. Sám se ovšem mohl nechat naočkovat Sputnikem, na rozdíl od "obyčejných lidí", kteří takovou možnost nemají. Stačilo zajít na ruskou ambasádu a někdo by mu ji tam pichl. Tím by pořádně rozzuřil pražskou kavárnu. Proč to neudělal ?

Prý je Zeman v době epidemie uzavřen v Lánech a málokdo se k němu dostane. A dal se naočkovat tuzexovou, nikoliv ruskou vakcinou. Takže Zeman dělá ze Sputniku politiku. Na veřejnosti popíjí slivovici, v ústranní Becherovku. Podobně se Sputnikem.


 #16106 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.03.21 14:45:59 | #16128 (9)

V roce 1989 nevýrazný nebyl, byl velkou hvězdou tehdejších demonstrací. S davy uměl skvěle pracovat už tehdy. Měl jeden jediný projev se kterým všude jezdil a neměnil ho, ale zabíralo to, sám jsem toho byl svědkem.
Docela by mě zajímal jeho dnešní pohled na sebe samého v těchto dnech.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.03.21 16:29:48 | #16131 (9)

V době svého zvolení do prez.funkce už byli obdobně problematičtí.S tím obrovským rozdílem,že v případě velmoci s tak velkými prez.pravomoce­mi,jde o mnohem významnější počin.
Pokud vím,Zeman nevyzýval k ignorování důležitosti odborného schválení.Dobře ví,že bez certifikátu by očkovací vakcínu nehradily zdravotní pojišťovny.
M.Zeman pobýval v Lánech vždy hodně rád a často.Je logické,že se mimo Prahu uchýlil i v době pandemie.Řekl to sám v nedělní Partii,dokonce přidal informaci,že tam často používá el.inv.vozík.Rodina za ním dojíždí.Tedy zhruba stejný režim,který jim vyhovoval už dříve.
Kdyby byla EMA chytrá,nechala by čl.zemím naprostou volnost,nechť si očkují čím chtějí.Rusům by bývala vypálila rybník.
Mezi slivovicí a Becherovkou nevidím žádný "kulturní" rozdíl. *24670*


 #16127