Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5865926x
Příspěvků:
151445

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #27898

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 00:04:26 | #27898
Reakce na příspěvek #27858

Brusel nese svoji vinu na brzdění jaderné energetiky. Už jenom jednostrannou podporou větru a slunce. Pouvažujte o tocích peněz po takových zásazích...


 #27858 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 08:26:12 | #27912 (1)

Nabádání k pouvažování si lze vyložit jako podcenění oponenta,jnými slovy - začni konečně myslet! *24670* A protože tak činím,logicky se nabízí otázka- když to velmi dobře dopadne,k první elektřině z nových Dukovan se nemáme šanci dostat před r.2040, tedy moc pozdě na náhradu uhlí! I v Čechii tedy budeme muset vzít konečně na milost obnovitelné zdroje.Poučit se z původní nesprávné podpory pro fotovoltaiku(jak už je v kraji zvykem, vycházela štědře vstříc jen velkým hráčům) a změnit neskutečně dlouhé sedmileté povolování větrných elektráren.14% podíl obnovitelné elektřiny na tuzemské spotřebě je hluboko pod našimi možnostmi. Veškeré indicie ukazují,že šlo o vítané odstavení konkurence.
Pokud už trváme na jádru(které se stalo jediným státním zájmem) musíme zároveň vážně přemýšlet o úložišti vyhořelé paliva.O nevýhodných podmínkách pro stát a zejména pak budoucího spotřebitele nemluvě.(Podni­katelské riziko bude přeneseno na spotřebitele elektřiny a státní rozpočet:v první řadě má jít o výhodnou 100% bezúročnou státní půjčku na celou investici.Stát se zavazuje vykupovat veškerou elektřinu vyrobenou v nových jaderných elektrárnách za cenu, která jí pokryje náklady a přiměřený zisk. Tedy vyšší, než za kolik by jí prodala na trhu. Rozdíl pak mají doplácet spotřebitelé elektřiny.)


 #27898 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 19:52:23 | #27960 (2)

Rozhodně vás nepodceňuji a jsem rád, že jste uvedla argumenty. Nevím, zda jsou z vaší mysli, nebo jsou to názory odpůrců jádra. S většinou hrubě nesouhlasím, protože nechci přijmout polovičaté řešení v podobě slunečních elektráren a větrníků umístěných kde se dá. Jsem proto zastáncem jádra, protože je to spolehlivý zdroj, který není závislý na počasí. Je vynikajícím vývozním artiklem. Co do financování - kdo jiný asi ponese riziko jakéhokoli zdroje, než spotřebitel? A je lhostejné, zda to budeme vyhodnocovat po jednom občanovi, či hromadně, celonárodně. No a vybudovat úložiště není technický problém, to je problém daný ohlupováním obyvatelstva. (Stejný jako v devadesátkách hrůza ze stavby Temelína).
Poznámka: Nechápu, proč se nedostavuje Temelín, kde je citelná rozestavěnost pro další dva reaktory a plánuje se postavit od tamních reaktorů výkonově odlišný typ zcela sólově. Nutí mě to uvažovat o tom, že rozhodují lidé, kteří jádro nechtějí, či se snaží vše prodražit. O nekonečném odkládání a politizování nemluvě.


 #27912