Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5781161x
Příspěvků:
151130

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #31869

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: Už je to tady....
13.10.21 17:59:19 | #31869
Reakce na příspěvek #31863

Vláda s tím skutečně nemá téměř nic společného.Snad jenom,že mohla občany varovat,protože nestandardní kroky Bohemie zaznamenala již dříve.Smrdělo to už ve chvíli,když firma zrušila fixaci,natož když svou činnost ukončila na Slovensku.
Fakt je,zdražovat budou všichni,vč.ČEZu


 #31863 

| Předmět: RE: RE: RE: Už je to tady....
13.10.21 20:20:37 | #31873 (1)

Právě s tím, že rostou a porostou ceny energií má vláda, lépe řečeno všechny vlády za posledních 30 let, velmi mnoho společného. Zákon na podporu obnovitelných zdrojů, přistoupení na klimatickou eurohru obecně, emisní povolenky zejména a hlavně nebudování nových energetických zdrojů. Přichází doba, kdy za tyto hrdinské ekočiny budeme platit. Předseda žádné z těchto vlád nevystoupil s protestem v Bruselu, dokonce ani nespunktoval nějaký, byť i neúspěšný pokus o vzpouru v rámci tzv. V4, což je ten směšný spolek, který je čistě prakticky k ničemu. Žádná snaha něco na tomto poli řešit na mezinárodní úrovni a doma taky ne. Jediný, kdo před důsledky evropského ekodebilismu varoval, je paradoxně předseda vlády z doby před vstupem do EU Klaus, ale ani jeho vláda nepostavila ani jednu elektrárnu, nebo přehradu.
Co se krachu jednoho dodavatele, lépe řečeno překupníka, je jen první z mnoha, další budou následovat.


 #31869 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Už je to tady....
13.10.21 21:33:13 | #31890 (2)

Bohemia Energy poskytovala svým odběratelům plyn a elektřinu za velmi výhodné ceny. To je možná hlavní příčina jejího konce.Asi měli ceny zafixované a tak by museli své odběratele masivně dotovat do té doby než fixace skončí. A na to neměli prostředky.
Růst cen energií zatihl Ceskou republiku zcela nepřipravenou. Pasivních domů a takových které topí tepelnou pumpou + fotovoltaikou je v Rakousku hodně. U nás jsou to bílé vrány. Ekologicky orientovaná ekonomika je u nás popelkou. Ztraceno je takových 20 let. Podobně jako politické postavení Zelených u nás a v západní Evropě.


1  
 #31873 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Už je to tady....
14.10.21 20:16:48 | #31993 (3)

Skutečně ekologická ekonomika je na solidní úrovni snad jen v Norsku, Rakousko má také dobře našlápnuto. Jinak nic, vše jen nabubřelé akce na oko, spíš jde o kšeft. Ekologie pláče. Viz vypnutí jádra v Německu, což bylo kompenzováno zvýšeným pálením uhlí ve sto let starých kotlích. Ubohost.
Nevím nic o Bohemii, ani o dalších podobných dodavatelích, kteří mě neustále otravují po telefonu, ale všechny tyto přeprodávající firmy jsou zcela závislé na skutečných distributorech, myslím ČEZ, EON, Inogy...
Žádná z těhto veksl firem nevlastní nic, vyjma kanceláří. Nemají elektrárny, ani smlouvy se zahraničními dodavateli, třeba plynu. Nejsou schopni garantovat vůbec nic. Je to podobné, jako virtuální mobilní operátoři, kteří namají vlastní síť, nemají nic a jen přeprodávají čas a data, které ve velkém nakupují od tří skutečných a jediných operátorů.


 #31890 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Už je to tady....
13.10.21 21:48:57 | #31892 (2)

Vláda V. Klause položila základy dostavby Temelína. S jeho provozem má ČR při stávající spotřebě dostatečné zdroje EE. Přebytky vyvážíme a momentálně to dost "sype". Ceny EE v Evropě rozhoupaly uhlíkové daně, což se projevuje i u nás - výrobci prodávají tam, kde mají největší zisk.
Je realitou, že se nám rychle vyrovnává výrobní kapacita se spotřebou a že potřebujeme další zdroj vyrábějící konstantně, tedy mimo světlo, vodu a vítr. Odpůrci jádra to ovšem komplikují, jak se dá. Výsledkem je, že i Zeman nakonec podepsal, (navzdory své zahr. politice na všechny světové strany), zákon o vyloučení ze stavby jaderného zdroje RF a Číny. Zachoval se tak odpovědně, protože bez nového zdroje se ekonomicky propadneme. Jistěže to nikdo v ČT a tisku slovem neocenil, z naší nové slušné vlády to nikoho ani nenapadlo.


 #31873 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Už je to tady....
14.10.21 20:28:54 | #31995 (3)

Temelín začali stavět ještě komunisti a nedostavět alespoň jeho rozestavěnou polovinu by byla blbost, tak se to pracně a zdlouhavě dodělalo. K tomu se také dokončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, na svou dobu docela povedený technický kousek, byť ekodebilové řvali jak tuři, ale Temelín tak má díky tomu slušný akumulátor. Přesto Temelína stojí stále jen polovina, která nám dobře slouží, ale třicet let nečinnosti je tristní výsledek všech vlád tohoto období. Bohužel, na plánovaný přechod na neekologická a neekonomická elekrotvozítka bude potřeba několik takových Temelínů a od žádného politika, myslím napříč politickým spektrem, jsem dosud neslyšel, kde ty TeraWatty budeme brát. Co hradní pán podepsal, nebo ne, je celkem jedno, stejně by byl přehlasován, jeho podpis v této kauze je celkem bezcenný a nijak nekompenzuje jeho jinak otřesné a ostudné prezidenství.


 #31892 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Už je to tady..…
16.10.21 20:46:57 | #32218 (4)

Za komunistů bylo rozestavěno na 4 reaktory, se Sametem se stavba zastavila. Vláda VK nakonec rozhodla dostavět dva reaktory a bylo to v ČT zdůvodněno přímo VK. Ukázal nám při tom, jak umí pracovat s mocninami, když dokazoval nárůst spotřeby EE. Protože situace v Rusku byla značně nestabilní, byl zde problém s hlavním dodavatelem. Vybrán byl Westinghouse, což představovalo rozšíření všech kabelových kanálů, protože ty už byly hotové a odpovídaly normám ČSN a GOST. Stavba pak zdárně pokračovala, vyrušovali jen Rakušáci a dutozelení. Za vlády MZ to spustili a po problémech s turbínami se vše ustálilo, Temelín funguje. Závěr? Uměli jsme postavit jadernou elektrárnu s tím ,že nakoupíme čerpadla a řídící techniku. Co do výkonu patří k největším ve světě.
Dovolím si zpochybnit vaši větu, že Dlouhé stráně (naše chlouba) jsou akumulátorem Temelína. Tato přečerpávací elektrárna je akumulátorem pro tepelné elektrárny, které ke změně výkonu potřebují 30-50 minut. Jaderné reaktory se k regulování výkonu příliš nehodí. (Manipulace s výkonem reaktoru byla příčinou výbuchu reaktoru v Černobylu).


 #31995 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Už je to tady....
13.10.21 22:35:05 | #31899 (2)

To skutečně nebylo zřejmé,že mám na mysli pouze krach Bohemie a nikoliv zdražování energií? *3535*


 #31873 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Už je to tady....
14.10.21 20:38:32 | #31996 (3)

Asi bylo, ale to není podstatné. Takových Bohemií zde funguje několik, letošní zimu prostojí spousta lidí ve frontách na přepis k normálním distributorům.
Jinak souhlas, čistě s tímto konkrétním případem nemá vláda nic společného a ani se na ni nelze zlobit, že nevarovala. Vláda není od toho, aby sledovala tisíce dodavatelů a varovala jejich zákazníky, to by pak nedělala nic jiného. Na to máme kontrolní úřad, nebo Černé ovce v televizi, ale chtít to po ministrech, to snad ne. Vláda by měla varovat jen při nestandartní situaci v páteřních sítích firem ČEZ, nebo EON.


 #31899 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Už je to tady..…
14.10.21 20:42:21 | #31998 (4)

Vláda má spoustu úředníků,kteří to mohli udělat za ní.Ostatně úplně by stačil článek v okénku "Čau lidi".


 #31996 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Už je to…
14.10.21 20:50:24 | #32001 (5)

Vláda by měla tyto úředníky vyhodit. Okénko Čau lidi neznám, takže ke mě by se informace stejně nedostaly.


 #31998