Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5406401x
Příspěvků:
148953

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #49110

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Ukrajina...
25.02.22 09:32:36 | #49110
Reakce na příspěvek #49102

Operace Spojenecká síla (Operation Allied Force) měla za cíl zastavení násilí a represí proti kosovským Albáncům, umožnění dodávek humanitární pomoci a vyřešení statusu Kosova na základě dohod z Rambouillet a zastavit opakované porušování příměří ze strany Srbska a napadání mezinárodních mírových sil NATO IFOR a SFOR.[4]

(...)

Tuto válku schválila Rada bezpečnosti OSN, která situaci označila za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost v tamní oblasti, ale v důsledku možného veta ze strany Ruské federace a Číny nebyla schválena další rezoluce, která by dala zmocnění užít všech nezbytných prostředků. Někteří autoři proto považují tuto intervenci za nelegální.[8] Rusko - tehdejší spojenec Slobodana Miloševiče - se snažila prosadit rezoluci prohlašující tuto akci za nezákonnou. Podpořili ji však jen tři státy z RB OSN.[9] Jak jiní autoři poukazují, tato přímá podpora Ruska - kdy Rusko má v RB OSN právo veta - byla důvodem, proč NATO neřešilo situaci v Kosovu za pomoci RB OSN, neboť tato snaha by byla zjevně neúčinná. RB OSN v situaci, kdy pachatel válečných zločinů má podporu jednoho stálého člena RB OSN, je RB paralyzována a tedy zjevně neúčinná, proto tito autoři pokládají v takové situaci za legální zásah i bez mandátu OSN.[10] "

Mimochodem, obdobná situace byla i kolem války v Irku, kde pro změnu Francie (jako jediná) předem deklarovala své veto proti vstupu vojsk do Iráku (proč jsme se dozvěděli následně, francouzští vysocí politici se Saddámem čile porušovali ropné emnargo a obchodovali s iráckou ropou i do vlastní kapsičky).

Je otázkou, jestli takhle koncipované rozhodování s možností jednoho člena vše shodit na zem (mimochoem, i problém NATO, kde s případnou účastí v nějaké válce musí myslím také souhlasit jednohlasně všichni) je životaschopné - i proto tehdy zesílili hlasy o zbytečnosti OSN, které se tak stává oravdu jen žvanírnou.


1  
 #49102 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ukrajina...
25.02.22 10:15:44 | #49126 (1)

Jen si ulev....To že USA nedodržuje žádné smlouvy mě nemusíš opakovat...To dávno vím... *27179*


 #49110 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ukrajina...
25.02.22 10:20:43 | #49129 (2)

O jakých smlouvách píšeš? .-)))))
Já vím o jedné, Budapešťské memorandum - .... ješiš pardon, tu nedodrželo Rusko, jako jednu z mnoha jiných nedodržených :-)))))
Kouzlo okamžiku :-)))


 #49126