Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5357500x
Příspěvků:
148482

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #67525

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.06.22 09:47:03 | #67525
Reakce na příspěvek #67507

Západní civilisace se s tou východní setkávala a potýkala po staletí. Nejen na hranicích s Ruskem, ale taky s Tureckem a Čínou. Západ byl na jedné straně Východem fascinován, avšak zároveň byl nenáviděn.
To je třebas vidět na Leninovi. Lenin byl zapadnik a marxista. Delší dobu svého života pobýval na západě. Ruskou tradicí opovrhoval a chtěl ji zničit. V tomto směru to byl nihilista. Po VŘSR se nezaměřil na marxismus, ale na vyrovnání se Západem. Odtud jeho plány na elektrifikaci Ruska atd...
Jenže vývoj po VŘSR vedl k rozčarování. Mužici neměli zájem o "západní styl života" a začali propadat nostalgii po předválečných poměrech. Po carovi. Proto se Lenin rozhodl carskou rodinu vyvraždit aby zabránil návratu Romanovců na trůn. Jenže ruské reálie přinutily Leninova nástupce Stalina aby se začal chovat jako car. Stalin začal budovat "socialismus v jedné zemi". Lenin naznal, že Rusko nikdy socialismus nevybuduje a že světová revoluce se ukázala být takovou fata morganou. A v tomto rozčarování Lenin zemřel. Nezdařilo se vyrovnání Ruska se Západem i světová revoluce podle Marxe.

Podobná dilemata jako za Lenina dnes vidíme nejen v Rusku, ale taky v Turecku, Iránu a v Číně. Nic nového pod sluncem.


 #67507 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.06.22 10:05:05 | #67528 (1)

Vlastně souhlasím,přestože je to logicky dost zjednodušené.Vždy jde o střet mezi touhami a reálnými možnostmi.


 #67525