Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5395869x
Příspěvků:
148872

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #849

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.20 14:53:08 | #849
Reakce na příspěvek #842

Šlechta tvořila hierarchii společnosti. Na šlechtice byli pasování muži králem za jemu prokázané služby a pochopitelně dal novému šlechtici panství. V Británii je to tak dodnes, lidi jsou pasováni na šlechtice i za to, že umí hrát na piano.

My lidé máme tendenci si věci idealizovat a to platí i pro obraz šlechty.

Kam to může vést ukazují i obě svetové války. Na rozhodujícím místech armád byla šlechta a válkou si vyřizovala své osobní nevraživosti. V té druhé bylo novum, tu spustil sice plebejec, ale obklopil se šlechtou ... a dostal nakládačku od jiného plebejce obklopeného komunistickou šlechtou.


 #842 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.20 22:24:27 | #878 (1)

O něčem takovým psal ve svých Pamětech Churchill. Vzpomínal na války předcházející 20.století, které často vedla šlechta. Šlechta měla soudnost a když viděla, že z toho žádné velké vítězství nekouká, tak zatroubili na ústup a uzavřeli mír. Ty války Habsburků s Pruskem byly podobného mustru. Nikdo nevedl totální válku ke zničení nepřítele. Chtěli vítězství, ale ne za jakoukoliv cenu.
První válka byla první válkou "moderny". Králové jako ten německý, rakouský, ruský, britský už byli figurkami, rozhodovali válečné strany parlamentů opírající se o nacionalisty vybuzené propagandou. A o lidové tribuny jako Hitlera a Stalina, konec konců i to ho Churchilla.


 #849