Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5720968x
Příspěvků:
150856

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #85388

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.11.22 18:30:53 | #85388
Reakce na příspěvek #85214

Průběžný důchodový systém spolehlivě funguje, vnímám v něm dvě chybky. Jednou chybou je pevně určený výměr důchodu, druhou chybou je, že na něj jsou nalepeny některé sociální podpory. Jinými slovy, částka vyměřeného důchodu by se aktuálně měla upravovat koeficientem daným měsíčním příjmem eráru z důchodového pojištění. Tím by se udržovala rovnováha mezi zdroji a výdaji. Sociální podpory by měly být vypláceny z jiného účtu ministerstva sociálních věcí.
Nicméně, nad tímto problémem se scházejí komise, vláda a parlament. A všichni dohromady mají kariéry odvislé na výsledcích voleb, takže se nedohodnout na ničem. No, kdyby se nenechali zatáhnout do energetické krize, neměli by deficit...


 #85214 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.11.22 21:05:56 | #85393 (1)

S prvním odstavcem se dá jakž takž souhlasit : ano, důchody upravovat koeficientem "výkonu ekonomiky", tedy NAHORU I DOLŮ, aa nikoli jen nahoru, jak je to dnes.

Pak už je to horší : z 29 let po 1989 jen 6 let byl důchodový účet v přebytku, a to ještě max v žádu nižších desítek mld, jak je dne moderní říkat. za těch 29 let se celkové důchodový účet pohybuje ve stamiliardových deficitech, sumarizovaně. a energetická krize s tím nijak principielně nesouvisí .....

a pak se dá zase souhlasit s tím o volbách. 2,8 milionu důchodců už je vcelku brutální volební síla, skoro 30 % oprávněných voličů. kdo tuhle masu nasere, ten se s olitickýma ambicema může rozloučit ...

no a to je právě, a stále vzrůstající, problém - lze asi pochopit, že důchodci si nepodříznou větev a nebudou hlasovat pro snížení důchodů (i když třeba platy v soukromém budou klesat, ve státním ovšem taky porostou) - a o to jde - vlastně lidé, kteří už nic nevytvářejí (důchodci), nebo lidé, u nichž je efektivita jejich práce pro společnost v lepším případě nezjistitelná, pokud ne rovnu nulová (rozpočtoví a příspěvkoví zaměstnanci) vlastně rozhodují o tom, kdo a jak bude vládnout, co a jak bude. a to není normální, to je cesta do pekel.

proto píši, že dnešní forma demokracie už se přežila a je kontraproduktivní abude muset být omezena a že by se měla týkat jen lidí, kteří ten cirkus financují, tedy lidí, kteří platí přímé daně. a ještě nejlépe se silou hlasu odpovídající zaplaceným přímým daním (s menšíma omezeníma)
protože jinak se nezastavitelně řítíme do prdele a stejně na tu změnu dojde, jen násilně.


 #85388