Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5403537x
Příspěvků:
148934

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #882

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.20 03:18:06 | #882
Reakce na příspěvek #879

Jenže se vykořisťovaní poddaní opakovaně bouřili (nejen sedláci u Chlumce) a teklo i dost krve.
Otočíme-li kolo času nazpět, tak někdy, řekněme v osmém století, si člověk zabral kus lesa, nebo ladem ležící půdu, postavil si obydlí a žil na svém pozemku. Pozděj, když se konstituovala monarchie, tak monarcha prohlásil celé území za své vlastní a části tohoto území daroval svým kámošům a jiným vyvoleným, které pozvedl na šlechtice. Tak se dostaly vesnice a samoty do vlastnictví toho-kterého šlechtice a na tom území žijící lid poddanými nevolníky. A protože šlechta a její vojska potřebovala jíst a pít, byli nevolníci donuceni k robotě na panském. Nejen na polích a ve stájích, ale museli šlechtě stavět hrady, dodávat šlechtě své syny do zbraně a své dcery šlechtě na "hraní". No a klérus si také přišel na své.

Otázka - komu patří planeta Země? Kdo je vlastníkem?


 #879 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 17:28:51 | #945 (1)

Aristokraté byli původně něco jako kmenoví náčelníci. Kmeny se postupem času transformovaly, podobně jako jejich náčelníci. Stávala se z nich šlechta. Zároveň docházelo k integraci. Ta se týkala šlechty a byla zpočátku dost slabá. Vytvořily se ranně feudální státy, jejich panovníci měli malou moc, neboť tato odvisela od souhlasu šlechtických sněmů. Postupem času moc feudálního státu narůstala až nastalo období absolutismu.


 #882