a kdyz uz jsme neco dovezli, musela to byt kvalitka, jako treba kubanske pomerance
Kéž bychom dnes dokázali nalézt na pultech aspoň pár druhů tehdejších tuzemských jablek! Vyměnila bych je za všechny dovezené citrusy.
Na trhu totéž.Ony totiž mnohé odrůdy zanikly,jakož i většina ovocných sadů.
Vzpomínám si na situaci z roku asi 1994. Před samoškou, která tehdy byla
ještě v provozu, nějaký trhovec prodával jablka, za cenu mezi 3 - 6 Kč/kg.
Nikdo mu je nekupoval (šlo o sortiment ,který se prodával v Zelenině za
socialismu) , zatímco v sousední prodejně zeleniny šla dovozová jablka za
20 Kč/kg na odbyt.
Mám jablka z vlastního sadu, kde je trhám už víc jak půlstoletí. Jsou
stále chutná, ale ta co jsou v prodejnách jsou vzhledově lepší a možná i
chutnější.
Jde o neskutečně drahá jablka bez chuti a vůně-ale každopádně aspoň dobře vypadají.
Drahá jsou, ale bývají i chutná. Poblíž mého bydliště prodává
jablka zemědělské družstvo. Jsou to podobné odrůdy jako má třebas
Globus, za cenu o pár korun nižší. Avšak když jich koupí zákazník
větší množství, nevydrží a začnou hnít.
Pokud chce mít někdo vlastní ovoce, pak musí mít pozemek a o stromy se
starat. Proto dnes většina lidí raději ovoce kupuje než by ho pěstovala
sama. Když jde člověk za ves, tak uvidí sady se stromy plnými jablek které
nikdo netrhá, padají na zem a hnijí. O co je větší zájem jsou švestky.
Ty lidé většinou otřesou na slivovici. Jablka a hrušky klidně nechají
shnít a kupují je v marketu.