Rozcestník >> Politika >> Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes

Informace

Název: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes
Kategorie: Politika
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 25.04.2020 15:59
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2266945x
Příspěvků:
42288

Toto téma sledují (11):


Předmět diskuze: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes - Vzpomínky dobré i špatné na konkrétní věci minulého režimu. Ty osobní nás pamětníků, nebo přímé vyprávění rodičů a prarodičů. A také o tom, jak žijeme dnes. Pište příspevky k tématu fóra, nikoho nenapadejte a neurážejte. Nezatahujte sem problémy z jiných fór a nezmiňujte lidi, kteří se zdejší diskuze neúčastní.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #11528

Zobrazit vše


| Předmět: RE:
20.03.21 14:57:54 | #11528
Reakce na příspěvek #11507

Nejsem holka a Rychlé šípy jsem taky nikdy moc nebral. Nerozumněl jsem jim, divní hoši. Nikoho jako oni jsem neznal. Top platí o celém díle pana Jestřába Foglara, žádnou z jeho knih jsem nepřečetl celou. Asi nejvíc mě udivovalo, že se kolem nich nevyskytovaly žádné holky, teda jedna prý tam figuruje, ale k té jsem se nikdy nedočetl. Foglarovky, v době mé školní docházky, což bylo v době Husákovy nejurputnější normalizace, měly punc indexové literatury, nevydávaly se, ve veřejných knihovnách nebyly a mezi děckama se jen půjčovala stará vydání po tatíncích i dědečcích. Tím jejich přitažlivost ovšem pro mě končila. Zvláštní party městských kluků, žádné holky a dobrodružství většinou mezi baráky ve velké městě, asi Praze, nevím. My jsme žili jinak, v přírodě, na loukách a v lese, hráli jsme jiné hry a společně s holkama, holt dědina. Ovšem můj vkus byl vždy trošku odlišný od většiny, jiní klici ty knížky četli a chovali ve velké oblibě.


1  
 #11507 

| Předmět: RE: RE:
20.03.21 15:00:37 | #11531 (1)

Ja je nasla na půdě, a byl to pro mě zvláštní, přitažlivý svet, v tom socialismu. Zrovna tak jako stare filmy z první republiky, nebo snad už za války se to točilo.


 #11528 

| Předmět: RE: RE:
20.03.21 15:47:16 | #11551 (1)

Tak náčelníku - mám do dnes 17 sešitů zakoupených za normalizace - byl to čtvrtletník a do stánků PSN přišlo jen pár kusů . Je pravda - že děvčata tam prostor příliš nedostala - byl to chlapecký časopis - který měl vést omladinu nenápadným způsobem k slušnosti a čestnosti. Jeden dívčí klub vedla nějaká " Podkova " a za tajemnici měla takovou trhlou " Haha Bimby " . No a knížky o přírodě - Hoši od Bobří řeky. A skvělá tu jsem měl nejraději - Dobrodružství v zemi nikoho . Zelené vesty výrostci co kouřili . Chata v jezerní kotlině atd. Pro mládež ideální forma poznávání zla a dobra . To co cpou dnes do mladých je katastrofa a jednou se tahle výchova obrátí proti starším generacím . Již dnes se ozývají zatím jedinci proti důchodcům - že by se měli eliminovat a to dokonce i z lavic parlamentu. *33856*


1 2  
 #11528 

| Předmět: RE: RE: RE:
20.03.21 15:56:52 | #11555 (2)

Vyzařuje z toho ohromná pohoda, radost ze života, kladné emoce *366* .


 #11551 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
20.03.21 16:03:54 | #11559 (3)

Jsem stejného názoru . Byl tam i ten protipól Bratrstvo kočičí pracky ( Štětináč neměl chybu ) I Otec Mažňáka co shodil Jana Tleskače z zvonice . Bylo to dobrodružství. *30546*


1  
 #11555 

| Předmět: RE: RE: RE:
20.03.21 21:13:03 | #11617 (2)

Věřím ti. Mě to jako kluka nezajímalo natolik, abych se pídil po nedostatkových malonákladových vydáních něčeho, co jsem stejně nechtěl číst. U nás na vsi nebyla trafika, tedy PNS, noviny měli jen na poště, časopisy jen některé, výběr byl velmi omezený. Například mě jako staršího kluka štvalo, že u nás nemají Svět motorů, což byl jinde v trafikách běžně dostupný časopis. V knihkupectvích tehdy Foglarovky neměli a v knihovně k zapůjčení také ne, to vím jistě. Ptát se na to v trafice by mě nenapadlo ani dnes. Takže se omlouvám za svoji neznalost. Stejně tak za neznalost díla, fakt pořádně nevím, o čem všem se tam píše. Přečetl jsem málo. Viděl jsem ne moc povedený seriál ze šedesátých let i novější film a tato díla mi jen potvrdila, že to určitě není literatura pro mě.
Někteří moji spolužáci ty knížky doma měli, měl jsem možnost si je vypůjčit, což jsem i udělal, ale bohužel, jak jsem již uvedl, přečetl jsem jen pár prvních stránek, nebavilo mě to, nemůžu za to. Tobě se třeba nelíbilo něco jiného, například Lovci orchidejí, nebo Vinnetou  Nejde jen o ty holky, které tam tak nepřirozeně chybí, ale charaktery těch kluků jsou uvěřitelné ještě méně, než životopisy svatých. Asi neznám kluka, který nezkusil kouřit. Ty jo? Za úplně ideální literaturu pro mládež to sice nepovažuji, ale proč ne, určitě bych to nezakazoval. Nic špatného se tam asi nepíše. Někteří hoši dávají přednost jednopohlavní společnosti a navíc potřebují mít jasno, co je dobro a co zlo, což je ve Foglarovkách vykresleno i pro hodně málo chápavé chlapce. Reálný svět je úplně jiný, takže kdyby se četly jen takové knížky, dospívali by nám zde mladí pánové s poněkud hodně omezeným rozhledem. Ale naštěstí je i jiná literatura a asi není nikdo, kdo by četl jen o Dušínovi a spol.
Nevím, jakou současnou literaturu pro mládež jsi četl, já žádnou. Takže nevím, co čtou cizí děti. V okruhu mého příbuzenstva jsem nezaregistroval žádnou knihu podněcující k nenávisti vůči důchodcům. U nás v rodině se čte klasika. Takže nejdřív pohádky, Broučci, pak třeba Děti z Bullerbynu, Gabra a Málinka, nebo taky Verneovky, ty jsem jako kluk měl moc rád. Z těch novějších pak Harry Potter, nebo Ledové království, ale to jsem nečetl, tak nevím, co se tam píše o starších generacích a potřebě je eliminovat. Taktéž nevím, jaké katastrofy cpou do hlav svých dětí tvoji příbuzní, nebo ty osobně. Fakt znáš nějakou vyloženě negativní, či k nesnášenlivosti podněcující dětskou knihu? Nebo časopis, film?


1  
 #11551 

| Předmět: RE: RE:
20.03.21 16:14:53 | #11562 (1)

Myslim, ze to nebylo jen z mesta. I kdyz jo, stinadla jsou v praze. Ale celkove jsem tomu nikdy neprislanna chut. Takovy divny slusnaci.


1  

| Předmět: RE: RE: RE:
20.03.21 16:27:40 | #11568 (2)

Stínadla byla zrejme v Praze, i když i jinde bývaly takove kouzelne čtvrtě. Pro mě naprosty sen, moct se tam projít. Ale hodně knih je i z přirody.


 #11562