z koupeného semena. nevylezly mi ani minulý rok :-)) něco dělám špatně.
z koupeného semena. nevylezly mi ani minulý rok :-)) něco dělám špatně.
Třeba popiš detailně, jaká hlína, jak hluboko semena, jaká voda na zálivku, jaká teplota okolí, neplesniví ta hlína na povrchu, nepáchne hnilobou? Hlína vzdušná, "načechraná"?
Dneska jsem tedy rozsadil kadeřavý salát do 14. plastových kelímků a
odhadem asi tak padesát mláďat vyhodil, polovina z nich měla zelený 5cm
stonek s dvěma lístky a asi 10cm dlouhý kořínek. ta druhá půlka byla
zmršená. Některé ty vzrostlejší měly zárodky druhého páru lístků.
Zkrátka v té špetičce semínek rozsetých do kelímku muselo být aspoň 70
semínek. Na pytlíku se semeny je napsáno, že stačí na 500 až 800
rostlin.
Tak to zkusím, domnívám se že chyba v semenech není. Vodu mám z vany, po koupání ale odstátou tak 4 dny a bez mýdla. My se nemydlíme :-))) Zemina je na výsev, problém může být že je mám na půdě v koupelně u okna, netopí se tam a mže být kolem 10 stupňů. Vylezl mi i cukrový melón a neroste. Rajčata rostou jak divé. Brambory kííčí.
Saláty a jiné rostliny ze Středomoří potřebují na nastartování semen
vyšší teplotu, řekl bych aspoň 20°C, 25°C považuji za lepší, pak až
vylezou ze země (a dole mají kořínek) může být chladněj. Jde o ten
start. Má teta, botanik, mi to kdysi vysvětlovala. Semínka mají ochranu
(pojistku) proti předčasnému klíčení, to je pro ně smrtelné, takže
vyžadují teplotu x čas, vlhko a některé ještě další inkredience v
půdě a určitou hodnotu Ph.
Semínka, která jsou mrňavá, nemaj vlastní rezervní zásobu živin a tak je
pro ně vhodné prostředí důležité.
Osobně jsem výsevní substráty nikdy nepoužíval, Nanejvýš si dám do
naší hlímy tak 10 až 20% levného substrátu pro kytky, kvůli v ním
obsažené vláknině, neboť naše půda má tendenci tvrdnout (na beton )
Ta vrstvička je na povrchu semen a voda jí musí naleptat a musí se dostat
dovnitř. Proto se semena tzv. stratifikují, pokud mají chloupky, tvrdé
osemení. Příkladem, jsou kaštany, žaludy, petržel, mrkev, řepné
klubíčko obsahující více semen. Stratifikace je buď studená (přemrznutí
- venku nebo v ledničce) nebo mechanická.. obrušované osivo, drcení,
chemická. Podle druhu.
Salát by mít takové problémy neměl, Spíše je problém s vybíháním.
Tzn. v nesprávnou dobu zasetý nesprávný salát, Rané sejeme brzy na jaře,
později by vlivem vysokých teplot vyhnaly do květu. jarovizovaly. Už jsou i
odrůdy odolné vůči vybíhání. Stejně se chovají kedlubny, květák,
kapusta, zelí, kapusta.
Naše půda taky :-) to jsou ty nížinné jíly. Je to opravdu jako kámen. Používám kupovaný subrstrát protože v té jílovokamenné půdě je to ještě horší.