Ještě pozor na krtonožky... často se dají přivést třeba s rašelinou:)))))))
Ještě pozor na krtonožky... často se dají přivést třeba s rašelinou:)))))))
Obsah příspěvku byl smazán.
No, proto jsem to u nás ještě neviděla! Voda je to poslední, co bys u nás čekal!
Žádný do šampusky, do bobku nad hromádku:))))))))))))))))))
A i sousedům pomoci, jsou li pohlední:)))))))))))))))
Obsah příspěvku byl smazán.
Pokud jste byli snaživí a poslechli Lukáškových rad... pak už by vám papriky mohli růst, jako mně:)))
Neposlechli. Asi to zítra budu muset napravit. Potřebuju tip na nějakou fakt dobrou sadbovou zeminu. Loni jsem zasela beraní rohy - polovinu pálivých a polovinu nepálivých (ty šly později). No a jednouho rána koukám, že všechny ty pálivé ležely a od země měly takové průsvitné stonečky. Zachránila jsem jednu jedinou. Mohlo to být semenem, nebo spíš tou zeminou? Kdysi se mi tohle stalo i s ačokčou.
Obsah příspěvku byl smazán.
Jo, dík, zkusíme to. Jinak sazeniček mám vždycky plný byt - všechno možné. Zalévám stejně, stejně vynáším na sluníčko... No a jen tenhle jeden druh mi takhle zkolaboval.
Obsah příspěvku byl smazán.
Mimochodem, kdybyste chtěli pěstovat žampiony, pak s tím mám také zkušenosti a poradím i s hlívou:)))))
Žampiony mi občas vyrostou samy od sebe a většinou je rozdám sousedům. Zatím všichni žijou.
Je to žampion polní... je jedlý, on je takový zakrslý a pevný, podle toho ho poznávám já:)
Obsah příspěvku byl smazán.
měl by být, ale není možnost škrábnout a podívat se jestli žloutne a pak zešedne. A taky není možnost si přivonět. Nebo je ještě nějaký jiný rozlišovací znak?
To je fakt, je to žampion polní ,ale on je takový jako zakrslý, když se na něj podíváš. Tak ho poznávám já:)
Hele, já nevím. Jistější je ho koupit. Jednou jsem byla na zahrádce s kámoškou a ona skočila po žampiónech, co tam rostly. Říkám jí "radši je nech, já si nejsem jistá, jestli se dají jíst". A ona na to, že tedy žampion pozná bezpečně. Natrhala je, doma jsme je očistily, nakrájely a daly na pánev. Po chvíli říkám "hele, tady něco smrdí, jako když se pálí cho od hrnce (umělohmonté). Nic na plotně se ale nepálilo, tak jestli něco zvenku oknem nepřišlo... No, až pak jsem nadzvedla puklici, a ty žampióny tam ležely jak černé hadry a ten puch, ni, ten se nedá vylíčit. Tak na kámošku tedy ohledně žampiónů opravdu nikdy nedám.
to mohly být ty zápašné. Moje máma se nechala napálit hřibem žlučáke. No to byl hnus. A jak se těšila, že našla hřiby :-))) Možná tam měla i nějaké praváky, ale jíst se to nedalo.
Žlučáky u nás rostou docela hojně. A štvou mě strašně. Člověk skočí po krásném hříbečku..., a on je to tenhle mizera. Tváří se jako pravák...
No, právě, teď jsem to chtěl napsat, nejen žluté na klobouku, když ho loupeš, ale hrozně smrdí, ty zápašné:)))))))))))))
Tyhle vůbec nesmrděly. Až tedy na té pánvi. To byl fakt hnusný puch! Ale aspoň by se jimi nikdo neotrávil, protože to by prostě nešlo pozřít.
Blbost. Do stromů investuju akorát čas a není ho moc a jablka jsem ještě nekupoval. Meruňkové kompoty taky ještě mám. Stejně tak se vyplatí jahody a borůvky. U ostatní zeleniny je to různé.
Přesně tak. A taky se všechno nedá počítat na peníze. Třeba pletí plevele je relax- pokud ho není moc.
Meruńková marmeláda je moc dobrá:-) když ji maj v akci tak si ji koupím ale někdo mi četl složení a říkal že tam není ani jedna meruńka a že ani půl merunky:-), tak nevím.., ale dobrá je ::).
Někdo spočítal, že kdyby ve všech jahodových jogurtech byly jahody, tak
by na to padla celosvětová úroda. Já si udělám domácí jogurt, do něho
domácí jahodovou marmeládu a mám to na 100%
A ty meruňky- nedělám marmeládu, ale kompoty.
Ja mám ráda bílí jogurt Valašku s moučkovým cukrem :-)
To někdy zkuste je to moc dobrý :-).
No viď? Do jogurtů dělám rozvárky. Prostě to ovoce rozvařím ne až do marmelády, ale aby to trochu teklo. Zrovna dneska jsem měla jogurt s takhle upravenými třešněmi. Mlask!
Ja měla včera červený rybíz s čeným bezem ve smetaně zakysané :-) : Mlask!
Takhle dělám marmelády, aby tam ty kousky ještě byly. myslím že se tomu říká jam :-)) Aby to úplně neteklo, tak tam trochu pektinu dám. stejně je z jablek :-)
Já ti nevím, kdysi jsem pročítala složení nějakého takového přípravku, a byl do toho zamíchán i nějaký konzervant. Já to radši dýl vařím.
to né, bez konzervantů :-)))) čistý pektin jinak nic. Konzervant si
čloěk může koupit zvláš pokud ho chce, a tojá nechci. jdu se podívat na
složení Gelfixu který mám doma
dextróza, kyselina citrónová, pektin, gelfixu je i trochu oleje nevím proč.
a to je vše.
Normálně: pektin, cukr, meruňkové aroma, meruňková "přírodně
identická" příchuť a barvivo. No a konzervanty.
Trefila jsem?
Jde především o relax, lásku a radost, když ti něco vyroste... takhle
se na to dívat nelze:)
A pak o chuť a třeba i o obsah chemikálií... vzpomínám si na bio papriky z
Řeka, u kterých před lety našli 7 pesticidů.
Když si něco vypěstuješ doma, pak lépe pochopíš i vztahy v přírodě...
potřebu vody, transpiraci, cyklus uhlíku, výživu, agrometeorologii, jsi u
toho, to je úžasné.
Naučíš se lásce k životu... a pokud máš to štěstí, neučíš to jen
sebe:)
Já pletu košíky z proutí... kdybych uvažoval jako ten pán z tvého
článku, pak bych to nedělal... povím ti jedno, můj život by byl o hodně
ochuzen, kdybych to nikdy nezkusil, je to moc krásná práce a dělám jí už
jen pro ten pocit, že se to někomu líbí a ocení to. Mohli by si přeci
koupit levné, polské košíky z leptacích strojů? Proč to ti lidé
nedělají a stojí o starou ruční práci, co myslíš?
Jednou postavím pec na pečení chleba a ten budu rozdával lidem. Nevyjde jim
to nakonec levněji než v obchodě, když to bude zadarmo?
Naučili jsem se za vším vidět jen peníze... které, když přijde
koronavir, ztratí hodnotu... láska jí má napořád... to si pamatuj.
Ten člověk je zatím slepý... a já mu přeji, aby jednou prohlédl...
Souhlas, sepětí s koloběhem přírody nelze ničím nahradit. Kypřit zemi, sadit semínko a pak kolem toho chodit a pozorovat jak roste, piplat, zalévat a dívat se na ten zázrak. Je to neuvěřitelné dílo.
To nevadí... kdo chce být šťastný celý život, pořídí si přeci zahrádku... bři Čapkové:)))))))
To jsi napsal hezky. Nejde jen o finanční efekt. Teď za koronáče jsme vděční, že tu zahrádku máme. Mohla bych pánovi spočítat, kolik stojí fitnes, který my tam máme zadarmo. Já tedy dneska sotva lezu, jako bych byla po velmi náročném posilovacím cvičení. Ale viděli jsme za sebou kus práce, děti si neskutečně vyhrály s ohníčkem, se žížalami, sněženkami..., lezly po stromě, sázely se mnou josty... Prostě prima den. No, ale mohli jsme ho strávit v njakém z hypermarketů, to je fakt.
Hm, oni si vůbec neuvědomují, proč to děláme... nejde jen o chuť těch
plodů a o to, co do toho dáme... ale o tu radost, která produkuje hormony
štěstí a o kterou se můžeme podělit s ostatními. Je krásná i ta
nejistota, když nevím, co nám vyroste:)
Takoví lidé vlastně ani nežijí, vše přepočítávají na peníze... za
chvíli by si ani doma nedošli na záchod, protože je vyjde levněji udělat
bobeček někde v supermarketu, voda je přeci drahá::))))
No, já ti povím, když takhle přijdu na zahrádku a zjistím, že mi hryzec nenávratně pod zem stáhnul další z už pěkně rozrostlých a kvetoucích dýní a že z ní za země vykukuje jen povadlé srdíčko, myslím, že v tu chvíli produkuju úplně jiné hormony...
Já to chápu, mě takhle jednou překousal klematis a skalník:))))))))))
koukám na jaře, že to vyhnalo a nějak to osychá, tak za to vezmu a zůstalo
mi to v ruce:)
Stará babská rada je... udělat do krtiny malou potřebu:)
Někdo dával kravskou moč... prý to pomáhá, já na to vždy
zapomenu:))))))))
My děvčata se hůře strefujeme :-)) A co sousedi, kteří nás u toho budou pozorovat
No to určitě, víš jak to bude smrdět? Stačí sousedovic kocour... a hryzce nemáme.
Tak snad radši ten plašič... I když asi záleží na typu. Loni jsme
právě k těm dýním jeden zavedli tak půl metru od nich, a hryzci chroupali,
jako by se nechumelilo.
Předevčírem jsem takhle zvedla rakytníček s ukousanými kořínky. No, už
jen ta vzpomínka mě nadzvedla - zítra jdeme rozchodit plašiče - než se
nám to tam rozmnoží.
My u té zahrádky nebydlíme. To bychom museli kočičku s sebou vozit, a to není ono. Ale chodí tam od sousedů.
Ty plašiče mají uklidnit, zahradníky, je to jako pojištění, dokud se nic neděje, funguje to:)))
No tak fakt, odpeněžili jsme se - když k těm třem plašičům připočtu ještě nějaké ty myší "laskominy", tak nevím, jestli jsme se vůbec zahojili zachráněným zbytkem úrody.
Máš to koupit v supermarketu a nemusíš mít ani zahradu a platit za ní daň z nemovotosti:DDD
Vidíš, vidíš... kdyby nás nebylo nemusel by existovat český zahrádkářský svaz a co peněz by se ušetřilo za motyčky:)))
Ženy:)
Místo, aby mě pozvaly na oběd, abych mohl případně ocenit jejich
kuchařské kvality, tak tu hází pýchavkou:))))
Hezký den přeji , já ji vloni našla a rozdala jsem ji , vůbec mi nechutná , nedá se srovnat s bedlou )
To asi bude jedna z potravin, která dělí lidi na dva tábory: láska-nenávist. Podobně jako olivy, špenát, rajská omáčka, kozí mlíko...
Jak se lidské chutě liší, viď? Třeba pýchavky jsou pro mě delikatesou. Neví, na čem záleží, že si člověk oblíbí nebo zhnusí určitou chuť. Když jsme u těch hub, tak co třeba syrovinky?
Já už pomalu taky ne. Jako dítě jsem je milovala, tatínek vždycky, když přišel z lesa, pár kousků přinesl. Dávali jsme je na plotýnku kloboukem dolů a jen posolili... Úžasná ňamka. Ale taky měly zvláštní chuť. Asi patří do rodiny ryzců, mají hodně mlíka. Miluju i tu jejoch vůni. No ale teď už na ně v lese nenarazíš, tedy u nás ne. Loni mi jeden houbař přinesl dvě, tak jsem vrněla blahem.
Poznají se po specifické vůni. Nic tak nevoní jako syrovinka. Trochu jako zapařené nohy.
aha :-))) Takže poznat podle zapařených nohou. Sbírám pravé ryzce. Ty poznám :-)
Já ty smrkové, se zelenými kruhy. Existujíé ještě nějaké pravější, ale buď u nás nerostou, nebo prostě mi je nikdo neukázal a podle atlasu si netroufnu.
to né, sbírám jen co znám. a u ryzce se nedá splést. Tedy pokud nechceš zrovna surovinku
Abych pak nedopadla jako s tou kámoškou...
Já si zase jsem jistá tou syrovinkou. (Nikoli surovinkou - to by bylo surové
zakhle říkat takové vynikající houbě.)
viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryzec_prav%C3%BD
když to srovnáš s tím smrkovým, tak je to fakticky stejné a není nutné
to rozlišovat
Tak to máte super, pokud z nich teče oranžové mléko. Nedá se to splést. Pokud bíle, je to ryzec kravsky, nejedlý. Nebo žádné a pak to může být "nejaký" ryzec. Ty s oranžovým mlékém rostou většinou po okrajích lesa v trávě, nebo kolem cesty
Já jsem barvu mlíka neštudovala. Jestli tohle je poznávací znak a z žádné prašivky oranžové mléko neteče, tak to já tedy všechny houby, co jsou ryzcům podobné, podřežu, abych se mrkla.
stačí ulomit kousíček kloboučku, jinak to nepoznáš. A to je jediný bezpečně odlišovací znak. Pokud není řez oranžový s vystupujícím oranžovým mlékem, není to "tvůj" ryzec. celý košík bude dopatlaný od oranžového mléka.
Vzala bych tě někdy s sebou na houby, abys mi takový ryzec ukázala. Stačí jednou, ale aby to bylo naživo. Já už si s tím pak poradím.
Kdysi jako malá holka jsem chodila na houby s mámou, určovaly jsme u toho byliny i sbírali byliny na čaj. Maminka sbírala i holubinky :-) U takových všelijakých těch "houbiček" jsem nedůvěřivá a nesbírám je. Ale ryzce, ty jsme brali vždycky, dobré jsou zavařené v octu. Teď už je ryzců málo, na zavaření to není.
U nás rostou zejména kozáci, v řídkém lese v takové vyšší trávě a kuřátka. Když jsou kozáci, jsou i kuřata.
My jsme u nás našli takové ryzcoviště, že jsme to nosili po košíkách. Ae ty smrkové, co znám. Ale loni zž tam nebyly, asi jsme přišli v nesprávný čas. Já do toho lesa nerada chodím, protože je děsně zněčištěný - i tam, kde rostou ty ryzce. Lidi si dělají z lesa směťák, a mě to moc bolí.
Vám též.
Mně chutná i bedla ,ale kdybych si měl vybrat vezmu pýchavku obecnou... ne
vatovce:)))
A taky pýchavky tam rostou obecné:))
Ty mám moc rád... oloupu, nakrájím na centimetrové plátky a namočím do
mlíka a druhý den je smažím v trojobalu, jako řízek:))))))))))))
Tak jsem se dočetla, že namočením do mléka nesajou pýchavky tolik tuku. Nevím co je na tom pravdy, nezkoušela jsem. Ale taky je pravda, že řízky (trojobal) smažím minimálně od doby manželovy slinivky :-))
Kdyby náhodou, vyzkoušej, je to úplně jiná a lepší chuď. Vůbec není zlé namočit naklepané kuřecí řízky nebo třeba rybu do druhého dne.
Zkus to a uvidíš proč to dělám... napijí se a je to úplně jiná chuť... jsou mnohem lepší:))))))