Prodejte ji, za výhodnou cenu:-)
Sklízím jednu cuketu za druhou a ředkvičky a vše možné a vůbec
nezalévám:-)
Zítra bude pršet:-)
Po jahodách přichází čas zavařování nakládaček a sklizně
salátovek.
Padlí a plísně začínají útočit právě tímto směrem a přidají se i
žravé mandelinky na bramborech v dalším sledu.
Kdo Používá Karate, Mospilan, Ridomil, Baycor, ten se asi teď usmívá a
někdo na to vrzne ještě Dithane a je po ptákách:-)
Firence už r. 1313. zakročilo oproti padelačom šefranu. 1820. Benátky vyniesly prísny zákon proti padelačom levantínskych článkov, medzi ktorými bol i šefran. A hoci theriak pod úradným dozorom shotovovali, predsa prihodilo sa, že lekárnik Zanoni de Rosi pohnaný bol pred súd. Dokázalo sa, že jeho produkt ani rheuim, ani šefran (enoeus) neobsahuje, ale je barvený a že šefran sa »äfflorom hradil. Mestská rada na zaplatenie 200 dukátov ho posúdila, povzbavila ho lekárnického a občanského práva a vypudila ho z územia Benátok.
Ešte prísnejšie zakročila rada Niirbergsika, keď jedného vinníka i s jeho pomocníkom i s jejich falšovaným .korením na hranici upálila (1456.) a v tej dobe Blzu Pŕragnerovu za živa pohřebili. V pozdejšej dobe takýchto hriešnikov cestou omilostenia vo vode utopili.
U nás o takýchto barbarských trestoch ani chýru. Obchod so šefranom postavený bol pod úradný dozor, ale šefran nestál pod mimoriadnymi zákonmi. Falšovaný tovar shabuli, zničili, a previnilca zatkli, alebo na peňažnú pokutu posúdili. Môžeme však pripomenúť, že takéto priestupky zriedkavo sa vyskytly.
Mimoriadne výnosy a zákony nebolo treba vynášať, veď šefran uhojne bolo i v obchodoch i na trhoch.
V pozdějších dobách, keď pravosúdie inakšie bolo, aj šefra-níci si viac dovolili. Bel píše, že nitrianski Slováci znajíc fortieľ, ako možno suchú baraninu na vlákna rozobrať a do šefranu smiešať, alebo tafe zvaný slovenský šefran, za opravdivý pre-dúvať. Tieto falsifikáty ale už do tej doby padajú, keď v pestovaní šefranu poklesok nastal.
Tak už jsme vysadili saláty a kedlubny. Ty odvážnější to dali i pod
netkanou textilii ven. Někteří nedočkavci mají zasazený karfiol či
květák:-)
Další už nedočkavě čekají až se někde objeví celer bulvový neboť
jeho příprava vyžaduje pikýrování, tedy přepichování, aby se podtrhl
kořen, jinak netvoří bulvy.
Sazí se první bylinky - petržel hladká i kadeřavá, sklízí se řeřicha,
sází rašící libeček, yzop, mateřídouška, tymián.
Chystají se vlastní výpěstky rajčat a paprik pro přesun do skleníku - je
na to brzo, ale co naplat, když už to za tím oknem tak přerostlo:-)
Sam tam se zapálí na noc svíčka nebo se to překryje. Paprika, když nemá
20 stupňů Celsia nekvete a nebo jí opadávají květy.
Okurka nesnese teploty pod 10 stupňů Celsia, pak žloutne a neroste a nekvete
a je neduživá a nešťastná:-) Zahradník ve vytápěném už vesele roubuje
hadovky a svačinky na tykev fíkolistou na nebo na Sprinter:-)
Cibule Všetana, Karmen nebo Štutgartská už je místy také v zemi. tak snad
tam bude i růst.
Mrkev a petržel už si to mrkví a petrželí, neb chloupky (trichomy) na
povrchu nažek (semen) potřebují, být chvíli ve vlhké zemi, aby odpadly a
semínka vyklíčila.
Rychlíci sází brambory k rychlení, ale to bych dělal tak na Moravě:-)
Dívky a ženy zdobí okna petrklíči, narcisy, hyacinty, krokusy, karafiáty a
vajíčky a všelijakou velikonoční titěrností:-)
Pomalu se blíží sezóna balkónových květin:-)
Nesmím zapomenut na ovocné stromky a keře. Jabloně, hrušně, švestky,
mirabelky, broskve a meruňky, ořechy, moruše, rybíz, angrešt, maliny.
mišpule a kdouloně, borůvky, brusinky atd:-)
kdy se přepichují rajčata? Mám je jak trávník, ale nevím kolik mají mít lístků.
Čím pevnější, tím lepší a když už rostou aspoň dva prostřední (krom děložních), mají dobrý kořenový systém a můžeš to zkusit:-)
Za týden po oteplení už je budu vysazovat na záhonek Teda jen pár sazenic samozřejmě. Zkušebně. Dostkrát mi "dubňáky" vydržely a to byla pak úroda z nich!!! 2 x přežili i březňáci Pochopitelně je třeba při hrozících mrazících rostlinky zakrývat kýblema a přes ně starý hadry ještě. Ty co ale přežijí, ty rodí jako blázni a jsou nejzdravější až do zámrzu.
To by se mi chtělo:-)
Je to příbuzný brambor, stejně, jako paprika, ale ještě si nezvykl tolik,
výjimkou je divoké rajče, to vydrží i minus 2:-)