Lívance kynuté? a co jsou to karboše?
pokud jsou karboše karbanátky, tak ty jsou pro mě vraždy v jakémkoliv stavu a složení :-)
No ono tam mělo být spíše s ovesnými vločkami. Ano kynuté. Tak to je na keždém, ale dají se tak udělat, a jsou nadýchanější, a můžou být masové i bezmasé, např. zeleninové.
Pro mě je to nestravitelné. Jak lívance tak karbanátky z různých zdravých surovin. Lívance mají být nadýchané a jsou z hladké mouky, kvasnic a vajec (trochu cukru. Karbanátky jsou mleté něco a ještě navíc vysmažované, takže to vůbec. Navíc slinivkáři k tomu nesmí ani čichat aby nedostali záchvat :-))
Celkem to máme vychytané :-)) Víme že nesmí smažené, tedy žádné řícky, karbanátky, grilované, uzené špek, klobásky.
Ale bez problémů tlačenka, šunka, třeba Krolewský sýr, také plačinky i lívance, nudle, polévky etc etc. Takže by se opravdu našlo hodně jídel které může. A to na slinivku málem umřel. Ono stačí vyhnout se smaženému, spálenému a uleženému (dlouho někde zrajícímu) a je vyhráno.
Tak věřím, že to jde takto vychytat, musí se opatrně zjistit co a jak, a to dodržovat, a nejíst nic neznámého.
Má to i určitou logiku, dá se to dobře odhadnout. U neznámého jsem hlavní ochutnávač. Musím říct, že už je to minimálně 15 let, od vážné příhody a je to dobré.
Ratko, ale mleté maso je přece stravitelnější, pochopitelně nejlepší je umlít doma, ale i prodávají dobré. A nesmažit, ale upéct v troubě. To taky na slinivku nejde?
Tak ono je to stejně zvláštní, jak se potrava chová. Třeba po kachně mi nikdy nic nebylo, i když se přejím, naopak po vepřovém, a kolikrát i ne nějak moc tlustém, mi někdy bývalo nedobře. A karboše mi vždy přišly takové nějaké těžké, ale ono je to i tím co se tam dá za koření.
taky mi po kachně nic není ale jím spíše to libové :-) a moje 96 letá maminka sní všecky kůže a biskup a všecko mastné a taky ji nic není
Tak konec mastného je většinou, když začne zaváhat nějaký orgán jako žlučník, játra, apod. Popř. diabetes. Pokud je tělo zdravé, tak k žádným problémům docházet nemusí.
Maminka byla žlučnikářka, taky měla cukrovku dlouhá léta a jak dovršila devadesátku, všecko se ji ztratilo :-) Uvidíme jak dopadneme my.
Tak to je zajímavé, tak asi na sebe nenechala sáhnouit doktorem, to ti většinou rozhodí co se dá.
Myslím že nejde právě protože je to mleté maso a to se rychle kazí. Co se týče pečení, taky to není moc ideální ale vzpomínám si, že třeba plněné paprikové lusky jsou dobrá volba. HOdně papriky, málo náplně :-) Dávám do masa vařenou rýži. Ale obecně mleté maso minimálně, tedy vůbec. Doma nemelu, protože se mi nechce umývat mlýnek. Jendou jsem mlela a pak furt umývala mlýnek protože se mi zdálo že ještě smrdí. Prostě nebyla jsem schopna to pořádně umýt. A z obchodu to dělám pro děcka, třeba špagety bologneze. Ale manželovi udělám jen se zeleninou tedy s paprikou, rajčetem a cibulí.