Dnes se bude dělat "červená čočka s rýží", uvidím jak to dopadne :).
My dnes měli plněnou cuketu mletým masem a byl oběd a večeře a moc chutnala...
Super, píšu si do fronty, až zase budu vymýšlet na co mám chuť. Tam z toho se nakonec vyklubal čočkový dhal s rýží, a musím uznat, že se povedl. Jen nebylo kokosové mléko, takže to bylo bez něj, a některé ingredience mírně poupravené, ale už byly dva obědy, a ještě bude večeře :). Klasickou čočku s párkem na kyselo jak se běžně dělá nemusím.
Vaříme podle toho co dům dal, zítra už je nasolená kachnička a od rána se bude péci v troubě, ale po děkší době, je nám jasné, že je to těžké jídlo na léto...
Mě dům kachničku nedává, ale když se dostaví chuť, tak i ta se domu dostaví. Jinak říká se to, ale mě to nikdy nepřišlo, nikdy mi po ní nic nebylo, to spíše z vepřového, ale kačenka v tomto nikdy nezklamala.
O vaření si píšu na jiném serveru, kde to jde a nikdo nikoho nenapadá, tady na Diskuzi se bojím něco napsat, protože TEN, kdo má jiný názor napadá ostatní a to já NEMUSÍM...jsem naučena respektovat i jiný názor...
To by se mi také líbilo. Na druhou stranu dnes mě to už tak nenasírá jak dřív, a ani se nepouštím do zbytečných diskusí.
Možná to bude pro někoho vražda, ale občas přidám do bramborový kaše parmazan.. a je to fakt dobrý:))
Obojí může být dobré. Já dávám hlavně kus másla. Ale co by mi nepasovalo, je přidat špenát - zelená kaše jaksi ne .
Tak máslo je jasny. To dávám pochopitelně taky. Špenát nevím, ale jednou jsem měla v kaši přimícháme petrželku listovou a to bylo chuťově výborný. Ovšem barva brcalni:))
Naopak,je to uzasny.Ja davam ddo br.kase taveny syr,osmahlou cibulku a na male kousky nakrajeny osmahly spek (slaninu).Ja nevim jak to napsat,tady se tomu rika "bacon".Kase je uzasna
Taková jídla bývají dobrá, když to někdo umí, má pro vaření cit. Myslím takové ty mišmaše na pánvi.
Mám zavislost na jedné veganske restauraci. Opravdu bych nikdy neřekla, že to může tak dobrý
Tak já se tam jako kuchař nezivim, a osobně vegan nejsem. Ale mají to tak úžasné vychuceny a zajimavy ta jídla.. úplně mi to otevřelo nove obzory :))
Ale snad víš, co máš na talíři, ne? Třeba obalovaný květák, nebo francouzské brambory, to jsou skvělá jídla.
Plněná paprika s rýží a čočkou v rajčatovo karotkové omáčce s kokosovým mlékem, kapary, bylinky,ořechová granola (6,8,10)
Tohle měli v pondeli
to může být dobré, jen tím kokosovým mlékem je to pro mě nepoživatelné. ale jinak mohu papriku, rýži, čočku, mrkev, rajčata. Nevím co je ořechová granola ale mohu i ořechy. Co se týče bylinek, tam jsem opatrná. Nejraději mám všecko zvlášť :-))
Francouzský brambory a omalovánek květák není vegan.. je tam mliko reps. Vejce.
Ovšem já nejsem zadnej zastánce veganstvi. Naopak. A právě jsem snad ještě nejedla vegansky jídlo za kterým vážně slintam
Takové jídlo snad ani neexistuje :-)) Možná nějaký moučník, ale tam jsou vajíčka :-)
No prave tady maj všechno jen rostlinný.. proto se divím, jak to umí uzasne připravit
Věřím že je to moc dobré. Jen jsem chtěla říct že by mi to chutnalo i každé zvlášť.
Jo, to mě asi taky :)) ale hlavně by mě v životě nenapadlo to takhle kombinovat..
Mně možná ano, ale neměla bych důvod to tak udělat.
Moje snacha je Malajka, občas vaří nějaké ty svoje asijské speciality. neříkám že to není k jídlu, ale je to prostě netradiční. Nejsem na to zvyklá, manželovi z toho bývá těžko.
Ty jsi nějak spojena s tou Asii vid? Jsi říkala, že jsi žila v Číně a Singapuru.. pokud ti to dobře pamatuju
Nené, jen jsem tam hlídala vnouče :-) Pak se mladí přestěhovali kousek od nás. Takže je mám tady každou chvilku. V Asii bych žít nechtěla.
Jo, jasny. Ja bych to asi taky nechtěla. Ale zážitek to musel být uzasny
Hluboký :-) Zhubla jsem tam asi pět kilo a doma pak dalších 5 jak jsem se vzpamatovávala.
Já hlavně moc nechápu tu potřebu se proti něčemu vymezovat. Osobne sním s radostí kde co. A kde se dobře najím, to nepomluvim. Kouzlo pro mě má lepší restaurace, kde vari tak, jak by mě nikdy nenapadlo. Ale s radostí si zajdu do masný na dešťovou s dělníkama. I vše mezi tím. Rozmanitost se mi líbí .
To nevím.. ale v Porubě jsem měla před lety posledního slušného langose:(
Posledního slušného langoše jsem měl cca před 25 lety na pískovně
Mělice u stánku. Od těch dob se mnoho změnilo, na solidního langoše jsem
nenarazil NIKDE. Buď prcci o průměru tak 10 cm, nebo sražené těsto.
Na těch Mělicích dělali Langoše luxusní. Bylo to něco nového, ještě
českými vykuky nezprzněného, nýbrž dělaného tak, jak se má. Mno...ono
takhle to je skoro se vším. Někdo přijde s novinkou, objevenou na
zahraniční dovči /jako onehdá ty langoše/, začne s tím v ČR, během pár
měsíců to je hit po celé republice, během pár dalších měsíců či let
je to kolektivně zprzněno jak ty langoše. Stejně dopadly hamburgery: Zkraje
devadesátek luxusní pokrm, mega hit! Během pár let aby solidní hambáč v
poledne se svíčkou hledal. Dávno je situace ta, že 99 hamburgerů
vyrobených v Česku je nepoživatelných.
Já jsem na tom podobně. Mě neurazí prostředí, když se dobře najím v bufetu nebo u stánku, najim se klidně tam.
Presne.. mám daleko k nějakému snobstvi. Ve stylu ,tohle pro mě není dost dobrý, naopak. S chutí sním utopence v nadrazce.. a luxusní restaurace běhání.. a to ani ty, který si nemohu dovolit. :)) je to prostě jiná věc a kdyby mi někdo řekl, že mi zaplati veceri někde v Dubaji s těma jejich bizarama taky neřeknu ne
Utopenec v nádražce, tím se spravny snob rád chlubí . Nic ve zlým,
Noro, ale tak to skutečně je. Normální je to nastavit na odiv, jestli mi
rozumíš.
Ale nic proti snobům .
Já to nestačím na odliv, to jsi to špatně pochopila . Nic ve zlém. To bylo prostě konstatování věci ;) normální je ze sebe a pokud možno že druhých nedělat co nejsou. každý to nedokáže.. ale nic proti? :))
Já se vymezuju proti prasárnám při vaření. O tom má být tohle fórum
.
Když čtu někdy recepty na internetu, tak je jasně poznat, když autor ví o
vaření kulový.
to ano. ráda čtu https://www.kucharkaprodceru.cz/
Některé tipy mi pomohly. Teď jsme se dokonce naučila dělat kynuté rohlíčky a buchtičky s tvarohem tak, aby z toho nebyly nafouklé buchtiska.
třeba když se dává do zákusků nebo buchet celozrná mouka. To se fakt nedá jíst, je to hnusné.
No ale asi je to zdravé. Ale věřím, že se to jíst nedá. Jako celozrnné špagety, chtěla jsem jíst zdravě, ale to se nedá, když si člověk nepochutná.
Znám, a také mě to neoslovilo, ale není to nejhorší. Ale zase např. lívance z ovesných vloček nebo karboše jsou v poho.
pokud jsou karboše karbanátky, tak ty jsou pro mě vraždy v jakémkoliv stavu a složení :-)
No ono tam mělo být spíše s ovesnými vločkami. Ano kynuté. Tak to je na keždém, ale dají se tak udělat, a jsou nadýchanější, a můžou být masové i bezmasé, např. zeleninové.
Pro mě je to nestravitelné. Jak lívance tak karbanátky z různých zdravých surovin. Lívance mají být nadýchané a jsou z hladké mouky, kvasnic a vajec (trochu cukru. Karbanátky jsou mleté něco a ještě navíc vysmažované, takže to vůbec. Navíc slinivkáři k tomu nesmí ani čichat aby nedostali záchvat :-))
Celkem to máme vychytané :-)) Víme že nesmí smažené, tedy žádné řícky, karbanátky, grilované, uzené špek, klobásky.
Ale bez problémů tlačenka, šunka, třeba Krolewský sýr, také plačinky i lívance, nudle, polévky etc etc. Takže by se opravdu našlo hodně jídel které může. A to na slinivku málem umřel. Ono stačí vyhnout se smaženému, spálenému a uleženému (dlouho někde zrajícímu) a je vyhráno.
Tak věřím, že to jde takto vychytat, musí se opatrně zjistit co a jak, a to dodržovat, a nejíst nic neznámého.
Má to i určitou logiku, dá se to dobře odhadnout. U neznámého jsem hlavní ochutnávač. Musím říct, že už je to minimálně 15 let, od vážné příhody a je to dobré.
Ratko, ale mleté maso je přece stravitelnější, pochopitelně nejlepší je umlít doma, ale i prodávají dobré. A nesmažit, ale upéct v troubě. To taky na slinivku nejde?
Tak ono je to stejně zvláštní, jak se potrava chová. Třeba po kachně mi nikdy nic nebylo, i když se přejím, naopak po vepřovém, a kolikrát i ne nějak moc tlustém, mi někdy bývalo nedobře. A karboše mi vždy přišly takové nějaké těžké, ale ono je to i tím co se tam dá za koření.
taky mi po kachně nic není ale jím spíše to libové :-) a moje 96 letá maminka sní všecky kůže a biskup a všecko mastné a taky ji nic není
Tak konec mastného je většinou, když začne zaváhat nějaký orgán jako žlučník, játra, apod. Popř. diabetes. Pokud je tělo zdravé, tak k žádným problémům docházet nemusí.
Maminka byla žlučnikářka, taky měla cukrovku dlouhá léta a jak dovršila devadesátku, všecko se ji ztratilo :-) Uvidíme jak dopadneme my.
Tak to je zajímavé, tak asi na sebe nenechala sáhnouit doktorem, to ti většinou rozhodí co se dá.
Myslím že nejde právě protože je to mleté maso a to se rychle kazí. Co se týče pečení, taky to není moc ideální ale vzpomínám si, že třeba plněné paprikové lusky jsou dobrá volba. HOdně papriky, málo náplně :-) Dávám do masa vařenou rýži. Ale obecně mleté maso minimálně, tedy vůbec. Doma nemelu, protože se mi nechce umývat mlýnek. Jendou jsem mlela a pak furt umývala mlýnek protože se mi zdálo že ještě smrdí. Prostě nebyla jsem schopna to pořádně umýt. A z obchodu to dělám pro děcka, třeba špagety bologneze. Ale manželovi udělám jen se zeleninou tedy s paprikou, rajčetem a cibulí.
Aha, a já to celou dobu chápu jako ironii, myslím tu diskusi. Neberu teď ty tři párky :-).
A koho jsi myslel, že tady vraždíme ?
Já si vážně myslím, že vaření je úžasné a krásné umění. Pravidla
se porušovat mohou, ale ne z neznalosti, z lenosti, z hlouposti. To pak
člověk jídlo doslova zabije. Znáš to, některé recepty: "Přidáme pepř,
sůl, majoránku, a za stálého míchání vyléváme do kanálu."
No já to právě chápat jako, že je vražda vystavovat nějaké delikatesy, když je nemáme doma např. Na jiné brutality já nepomyslet :-).
Co třeba kdyby někdo vzal pečenou rybu a rozmixoval ji . To by byl vyloženě vrah.
Nemusí být, pokud z toho uděláš pomazánku na chleba. Věřím že smíchané s máslem a trochou horčice, jemně nasekanou cibulkou (opravdu jen málo) by to mohlo být dobré.
Tak jak se nakonec vysvětlilo, byl to vtip. Ale já si myslím, že je to spíš o vnitřním nastaveni člověka. Někdo si prostě všímá hezkých věci a někdo na tu smůlu, že vidí hned nedostatky a má potřebu je kritizovat
Nevím.. podle mě roztomilej vtip.. žádný sociálně existenciální drama třídního boje v tom nevidím, promiň:)))
Žádné "sociálně existenciální drama třídního boje" se na fóru o vaření neřeší. To jsi chtěla být vtipná?
Snahu být vtipná jsem potěšila na hřebík v roce 2011 v březnu. Jen říkám, z na nás obě ten obrázek evidentně působí jinak :))
Dobře. Já jen říkám, že tohle je přátelské a vlídné fórum, byla bych ráda, kdyby i zůstalo.
To je jak nějaký obraz :-) Co je to červené? Vypadá to jako houba ohnivec.
O tohle nestojím, radši klasicky z talíře málem padající knedlo vepřo zelo. Tohle na mě nepůsobí ani esteticky, a už vůbec na to nemám chuť. Jenže při různých soutěžích bez poloprázdného počmáraného talíře to prostě není in. Vysmívají se talířům prý jako z minulé doby za komunistů.
myslela jsem že dává na odiv nějaké své dílo, divila jsem se ale proti gustu ...
To bych mě musela hanba fackovat, tímhle se chlubit .
Když to vidím, napadá mě jako první, jak se bude ten talíř blbě
mýt.
Já to poslední dobou vždycky dřív zblajznu, než abych myslela na focení.
Á škoda, ale je fakt, že blajzat je jednodušší, než to nechat pózovat, to se mnohdy nedá vydržet ;-).
Dělal jsem, když jsem vařil v takové restauraci. Tohle vypadá na nějaký předkrm, jestli to je nějaká paštika, nevim. Ale takhle se typicky předkrm servíruje, i když na ten je to zas docela velká porce, stačili by dva komínky....
Komínky? já mám celou dobu za to že jsou to uřízlá kolečka párku. Bez srandy.
Jo tak jsem se teď ten obrázek pokusil vyhledat a fakt je to nějaká klobása. Má to být sranda, kdy si někdo udělal haute cuisine z párků či klobás
https://twitter.com/AVBoets/status/1525228371638116355
https://vk.com/wall295826177_16911
Přesně to mě napadlo jako první :-) Někdo nakrájel párek, nazdobil talíř a dal to jako obrázek. Legrácka. Myslela jsem že to byla Jessi, která moc maso nejí
Takovéhle "obrázky" se dělají v tzv. luxusních restauracích. To je standardní servírování, jídlo tam nemá být naházené na talíři, ale nějak vkusně upravené.
No popravdě se ve mě taky objevili pochyby díky některým nesrovnalostem (kapanec na okraji, převrácený salát atd.), spíš jsem to ale tipoval na nějakou obyčejnou restauraci, která se o takovýto způsob servírování (říká se tomu prezentace) pokouší.
Jenomže tomuhle já neříkám vkusně upravené.
Podle mě úprava musí vždy vycházet z toho, CO to je, podtrhnout konzistenci
a chuť, párek je párek, pořádný lákavý voňavý kus, a nepředstírá,
že je něco jiného. A omáčky a hořčice mají lákat k namočení, a ne
dumat, jak to budu na talíři honit.
Tohle byla taky recese, párky se v luxusních restauracích nepodávají. Tam se mimochodem nepodává nic, co dostaneš v běžné restauraci.
Však ano, myslela jsem že to tak všichni berou :-)) ani ve snu by mě nenapadlo že to může někdo vzít vážně. A to tedy humoru moc nerozumím, ale tady mě praštil párek přes oči. Kdo by takhle zdobil tři kolečka párku? Jen recesista :-)
No mě tohle také nic neříká, ale zase nic úplně nezatracuji, kdyby někdo měl jiný názor a zalíbení.
Sak to by ty talíře byly prázdný.. kdyby to bylo jako za komara.. pánbůh zaplať za rozšíření gastronomických obzoru :))
To jsi na omylu, za komara byly naopak talíře nádherně plné, tohle se jim upřít nedá. Jak se říká, s prominutím: "Minulý režim nás naučil jen žrát".
já si dávala vždycky oběd dvakrát abych se najedla a ještě pak palačinky :-) tedy jdnou jsem si dala řízek 3x abych se najedla. takže žádné velké porce :-) dnes dám půlku a jsem přecpaná
Žrát nekvalitní Remo plátky a podobný pitomosti.. a díky tomu jsme na špici v rakovině střev...
No idea. Nějaký fejkovy maso. To asi soudruzi vymysleli chvíli po té, co podpořili kozla
Fakeový maso je dnes na každém kroku, a daleko naplněnější chemickými dochucovadly a preparáty.
Pokud člověk nekupuje hotovky tak se s tím nesetká. Pro mě je to novinka. Koupím si flák masa, upeču krkkovičku nebo hovězí polévku z žebra a dál neřeším.
Tak mě přijde trochu ujeté svádět rakovinu střev dnes na minulý režim. Ta je všeobecně spojená s životosprávou a špatným výběrem potravin, a je jedno jestli to bylo předtím nebo to je teď, jedů je všude dost a dost. Přijde mi, že pořád se dá vybrat, a nejíst odpad.
Spíše nestranný, na všem se snažím najít to dobré i to špatné, a hlavně se snažím občas používat mozek, toť asi celé. Co osobnost, to názor, zase nemůžou být všichni stejní.
Kvalita potravin, to už je zas jiná kapitola:
Nejen rybí a kuřecí maso, ale i vepřovou kýtu lze v řadě supermarketů zakoupit napíchanou vodou. Upozornil na to šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk ve svém pořadu Peklo na talíři. Ten zakoupil v Albertu třeba čerstvé hovězí s tímto složením – maso 80 procent, zbytek pitná voda, jedlá sůl, glukózový sirup, citronan sodný, octan sodný a uhličitan sodný. Jedná se přitom o regulátory nutné k tomu, aby se v mase voda udržela. Informoval o tom Radiožurnál.
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1110839-cerstve-maso-obcas-prekvapi-z-petiny-ho-tvori-voda
Máme rozum, měli bychom rozlišovat co chceme nebo co nám chutná. Nedovědu si představit žeby někomu chutnalo mlété maso příměsí obilovin, vody a éček.
No ona je spíš otázka, co výrobci skutečně přiznají, a nebo co až zjistí např. chemická analýza při případné kontrole potravin.
Dělala jsem krátce v potravinářském průmyslu. Zjistila jsem že je nejjednodušší kupovat základní potraviny. Moc to nepitvat. Myslím že tam se toho moc zkazit nedá :-) Mám manžela slinivkáře a ten je dobrý indikátor, když něco je staré nebo těžko ztravitelné, když ho to nafukuje a nejde to ani tam a ani jinam.
Nejjednodušší je kousek chleba, máslo, vajíčko, marmeláda, mléko, dobře uvařená zelenina a pokud maso tak kousek. A není co pokazit.
U nebalenyho masa u řezníka máš informaci o tom, že je napíchlí vodou a chemií, která ji v něm má udržet?
Já? Já nedávala informaci o napíchlém masu. Já o tom nic nevím. Pokud s tím někdo má problém, pak asi ví kde. Já to neřeším, koupím kus masa a sním.
Problémy to má dva základní. K antibiotikum, kterými je jateční dobytek dopován, přibudou chemikálie napichané do masa společně s vodou, aby se v té flakote udržela. Ten druhej problém: voda se tam dává pro větší váhu masa a tim dochází k okradani spotřebitelů. Ovšem typický český spotřebitel sní cokoliv, hlavně, když je to lacinější. Řekl bych, že i tohle je nešvar, kterej si ta starší generace přinesla z totáče.
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nejvetsi-potravinove-skandaly.A140328_112700_zdravi_pet
Je tam zmíněná i česká metanolova aféra 2012, to byla prohibice, to jsem trpěl - na víně. :-D
Jo to tehdy před osmi, devíti lety opravdu tak bylo, sám jsem si takovouto kýtu i plec v Albertu několikrát koupil a vždycky mi tehdy bylo divný, že to maso na pánvi při opékání tak prská. Pak až jsem ho přestal kupovat, když jsem zjistil, co je to zač.
Ale nevim, jestli se to dělá ještě dnes. Snad už ne.
Myslím že to dělají s rybama. filé a různé mražené tresky. Je to obalené a nasáté vodou. To nevím jak připravit protože z toho v pánvičce teče voda. Mám raději lososa nebo pstruha lososovitého i když vím že je to taky nadopované kdečím. Ale aspoň to jde udělat.
Hm, u mražených filé je to pravidlo, to jo. I když nevím, jestli je to zrovna něčím nadopováno, ale vody je to plné dost. Obecně ale platí, že zmrazená ryba je znehodnocená ryba. Zmrazením ryba ztrácí křehkost, šťavnatost, i zčásti chuť.
To je pravda, ale zase na druhou stranu, kup si zmraženou rybu, a nebo si jí zmraz sám, obrovský rozdíl v chuti.
říkají že to není kvalitně krmeno. Nebo krmeno něčím, aby ten chov přežil.
No právě - při různých soutěžích, nebo se takhle servirujou předkrmy v luxusnějších restauracích. V normální dobré restauraci dostaneš dneska luxusní vepřo knedlo, svíčkovku, kachnu i další klasiku.
Ono mít talíř přeplněnej slichtou s kusem flaxy a prusvitnyho řízku přes půlku talíře, navíc vše podle jednotných norem RaJe, pod který spadla většina restaurací, taky zrovna není žádná hitparáda.
Tak asi za 18 kč bych to jen tak pro zajímavost prubnul. Víc jak dvacku
bych za to ale rozhodně nedal.
Ačkoliv...pokud ty 3 špalíčky nejsou kousky slovenského točeňáku. To by
nestálo ani za bůra, slovy pět korun českých.
Jídla se musím najíst. Najíst!!! Ne se pokochat pohledem a vyplnit pak
mezery mezi zuby jakousi miniaturou za 350,-.
Pokud má očka zatouží po krásném obrázku, dopřeji jim to v nějaké
galerii, ne v restauraci. Z restaurace chci odejít dobře najezen, tedy v
mírném předklonu, majíc žaludek plný potravy.
Musím ale říct, že rozumím dnešním kuchařům, když tvrdí, že je
třeba změnit stravovací návyky a jídelníček. Chtějí z co nejmenších
nákladů vygenerovat co největší zisk. Oběd z 50 gramů ingrediencí za 3
stovky je pochopitelně lepší byznys než talíř přetékající gulášem, v
něm 200 g masa, 6 knedlíků k tomu. To je spousta nákladů, spousta práce,
malý zisk.
Mno...chtěl bych vidět reakci takového kuchaře dnešní doby, jak by se
tvářil, kdybych mu vymaloval byt stylem, podobným jeho stylu vaření a
servírování porcí: Vymaloval bych pouze okolí lustru a též kolem rohů
bych vytvořil nějakou tu šablonu. Zbylých 95% plochy bych nechal bez
povšimnutí. To by bylo divení, proč jsem nevymaloval celou plochu. No
co...oni přece taky nezaplní celý talíř jídlem!