Také se na to asi soustředím, jinak sbírám na podzim šípky na výrobu vlastního vína. Byly v plánu i bezinky, ale nějak na to loni nedošlo.
Ze šípek dělávala mainka marmeládu. Moc práce to bylo, ale chuť nicmoc. A bezinky nejsou moc dobré. Někde jsem dokonce četla, že jsou mírně jedovaté.
Marmeládu neumím, asi je to dost práce. Šípky beru spíš na víno a nebo do čaje, protože jsou zdravé. Jinak jak dobrá marmeláda je nevím, dělá se z ní snad ona slavná omáčka, dle toho jaks e všude píše, nebo džemu. Bez sám o sobě je dle mě také velice zdravý, akorát za syrova mírně toxický, musí se proto tepelně zpracovat a nebo projít fermentací, takže víno z něj by už toxické být nemělo. Jinak se může použít květ a nebo plod. Dělají se i sirupy.
Dá se dočíst o alkoholických i nealkoholických nápojích vyráběných v severských zemích z plodů bezinek, jen je třeba převařit, údajně jsou velmi hodnotné.