Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5540037x
Příspěvků:
149834

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #111885

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE:
22.07.23 11:27:41 | #111885
Reakce na příspěvek #111879

Naivní člověče, rád vysvětlím. Šest let jsem vedl hotel, vím přesně o co jde. Materiál a suroviny nakupuješ s daní 21%, ale jídlo musíš prodávat s 15%. Už to samo je blbost, doplácíš na to. Ale dodavatel ti doveze maso a zeleninu levně a chce ji zaplatit v hotovosti bez 21% DPH, takže neprojde účetnictvím ani u něj a tím pádem ani u tebe. Takže musíš chtít to jídlo prodávat taky za hotové, jinak to nezúčtuješ.

Logicky se zeptáš, kde dodavatel bere maso nebo zeleninu bez DPH a taky bez DPH ji může prodávat. Jednoduše, nakoupí to od výrobce, DPH si odečte a pak se zásoby "zkazí" a odepíšou, takže vlastně účetně už nic nemá. To třeba v Německu nejde, protože tam se odpis zásob zdaňuje. Jednoduché a účinné.

Dělá se to tak se spoustou věcí nejenom v hospodách, koupit za hotové bez DPH lze cement, barvy, léky, chlast, náhradní díly na auta, dřevo, nábytek a co já vím co ještě, bez DPH se dá postavit rodinný dům. EET byl jenom slabý pokus s tím něco udělat.

Černé fondy slouží především k černému doplácení výdělku zaměstnanců (pozor, to není švarcsystém, to je doplatek k minimální mzdě), a potom k podplácení úředníků všeho druhu. Ti to znají a čekají na to. Odhaduje se, že to dělá až 60% obratu podle oboru.


 #111879 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
22.07.23 16:11:22 | #111911 (1)

Tomu nerozumím. přeci o rozdíl mezi přijatou daní (15%) a zaplacenou daní (21%) stejně jako obecně mezi "ziskem" (DPH na tvém výrobku, službě) a "ztrátou" (DPH na nakupovaných službách a výrobcích) si zažádáš vratkou a stát ti ji vrátí, ne? DPH platí zásadně až konečný spotřebitel, tedy v naprosté většině případů občan, a nebo jiný neplátce DPH.

Ten problém s dovozem masa a zeleniny zase - to že je to v hotovosti, neznamená automaticky, že bez dokladu. to za 1.
ty máš asi na mysli bez dokladu. tak pořád je to problém primárně dodavatele, kde to vzal a z čeho žije, když nemá nic vúčtu. nebo málo. i ten dodavatel musí vydat doklady nejméně na to, co musí sám nakoupit plus by měl vytvořit i nějaký menší zisk.
Uvedným zpsůoem může nakupovat i od prvovýrobce, který prostě část své produkce "zatají" před FÚ a prodá si ji "bokem". To se ale stane vždy, žádné EET tomu nezabrání.


 #111885 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
22.07.23 21:12:50 | #111951 (2)

Tak zjednodušeně (a to znám z praxe, nikoiliv své): Koupíš jako velkododavatel na jatkách 500 kg vepřové kýty s 21% DPH, protože jsi plátce daně, DPH si odečteš a jsi povinen s DPH zase prodávat dál. Jenže se ti 300 kg "jako zkazí" a musíš je likvidovat.

Za pár stovek ti dá potvrzení veterinář i kafilerie, ovšem masu nic není a teď máš možnost ho prodat.. Protože už ale odepsané maso nemáš v účetnictví, můžeš ho prodat za cenu bez DPH, ale jenom za hotové.

Každý hospodský to vezme, protože on musí normálně nakupovat to maso s daní 21%, ale až z něj udělá řízky, prodává je s 15% daní jako hotové jídlo. Přitom ho tím navíc stát o ten rozdíl daně obírá (už celá léta), takže proč by nevzal tu tvoji nabídku za hotové.

Pak ti ale ale u stolu nemůže dát evidovanou účtenku, protože žádné maso oficielně nekoupil a nemá na skladě, takže ani nemohl dělat řízky. Musí od tebe cenu za ten řízek vybrat taky hotově a tím se to srovná. Doufám že to už pochopíš, a dodávám, že se to tak dělá se spoustou různých komodit ve stavebnictví,au­topravárenství etc.

Odpisy zásob nikdo nekontroluje a přitom by to bylo tak jednoduché, FÚ už má tvoje tzv. kontrolní hlášení (faktury za nakoupený materiál) stačí porovnat s inventurou.

Němci to dělají jednoduše. Odepisuješ zásoby? Nechal si zkazit 200 kg masa? Tvoje škoda samozřejmě, ale zaplať - odveď daň DPH (MwSt), jako kdybys to prodal nezkažené, měl ses líp starat o svoje zásoby. Jednoduché a lepší než EET.


 #111911 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
22.07.23 22:21:07 | #111958 (3)

Tomuhle "zkažení" rozumím, o to mi nešlo, jen o tu údajnou ztrátu kvůli nákupu za 21 a prodeji za 15 %.
Takže v m musí jet víc lidí než ty a dodavatel. To zvyšuje riziko
Čili to nefunguje tak, já to zjednoduším - že koupí za 100+21 a prodá za 100+15, čili s rozdílem 6 Kč, ale tenhle rozdíl si uplatní jako vratku DPH? Samozřejmě v reálu prodá za 200+15, tedy koupí za 121 Kč, prodá za 230 Kč, čili i přes vyšší zaplacenou DPH v absolutní hodnotě i 2x víc vydělává.
To za hotové načerno vezme z úplně jiného důvodu : od dodavatele koupí za 90 bez DPH, ale prodává dál za 230 i "s DPH", pokud teda nemsusí zlevnit, ale i tak si může dovolit vyšší cenunež by byla ta regulerní a ten rozdíl mu jde do kapsy

Tohle jsi mi vysvětlovat nemusel, to chápu od začátku, že pokud chce (nebo dokonce musí mít) ten oběd bez účtenky, tak ji nesmí vydat, nebo nějakou falešnou řadu, neevidovanou. Proto se jede samozřejmě kombinace, protože když tu účtenku někdo bude chtít, musí existovat i varianta pro hostinskýho, že to maso oficiálně koupil a udělal řízek a prodal. protože nemůže u placení zákazníkovi účtenku odmítnout vydat, pokud ji bude chtít, nebo ho přesvědčovat, že ji nechce.

Jak jsem ale psal já, už prvovýrobce, tey farmář, může v klidu zapřít nějaký kila masa a to si prodat na černo dalšímu. Tohle žádný EET nezarazí a tady to začíná,

Jestli by se měli danit i ty odpisy, to nevím, samozřejm ě bylo by to asi nejúčinnější (od druhého článku řetězce, ale co když se to maso opravdu zkazí, tak i přes uvedneé z něj má platit daně? Samozřejmě to německé řešení má svoji logiku, ale není úplně férová. nicméně vyargumentovat by se dala a protože by to bylo řečeno předem, každý by se podle toho mohl zařídit. a opravdu by to bylo jen na něm.


 #111951 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
22.07.23 23:54:13 | #111983 (4)

Unikl ti rozdíl: Hospodský kupuje suroviny - materiál s daní 21% a to všechen (kromě vody) a prodává (musí) výrobek, to je ten řízek včetně přidané hodnoty, a to s 15% DPH. V něm je to maso obsaženo nějakým kalkulačním poměrem podle receptury, ale i lidská práce, energie a režie taky za 21%.

Ale i tak je to od státu dávná sviňárna, že hospodský nesmí ty suroviny koupit taky s 15%. Protože jde o různé kategorie surovin a výrobků podle OKEČ, tak žádná vratka DPH není možná (ani na tu vodu co byla donedávna 10%, taky surovina v restauraci, ne?). Vratka je jen výsledkem salda daňového účtu (daňový vrubopis a daňový dopropis) v podvojném účetnictví a to hospodský mít určitě nemusí, ale je povinen tu DPH od hosta vybrat.

Farmář toho moc nezašije, jeho zvířata jsou ve veterinární evidenci a každé má svoje číslo, se kterým dojde až na jatka kdekoliv v EU. Lepší a výnosnější obor je stavebnictví a ND na auta.


 #111958 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
23.07.23 00:02:13 | #111985 (5)

Já jsme nikdy plátce DPH nebyl, ale co vím, je to prostinké :
podnikatel nakupuje a veškerou DPH, lhostejnou v jaké sazbě, zaplacenou dodavatelům si eviduje.(jako absolutní částku)
následně z koupeného něci vytvoří a pro změnu na to hodí svou povinnou sazbu, opět si to eviduje v absolutní částce.

každého čtvrt roku pak provede porovnání DPH ODVEDENÉ DODAVATELŮM a DPH ZAPLACENOU STÁTU, a ten rozdíl mzi nasazenou na svoji produkci a odvedenou přes subdodavatele státu si vybírá zpět, ne (odečítá si ji od své zaplacené státu) ?
A jen dodávám, že tu DPH, kterou platí na své produkci, vlastně inkasuje od koncového zákazníka, on ji neplatí. nebo tak nějak to prostě podle mne je


 #111983 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
23.07.23 11:02:29 | #112012 (6)

V zásadě se nevrací nic, kvůli tomu byla zavedená tzv. přenesená daň (reverse charge), to je další možnost podvodu, DPH nakonec v mnoha případech nezaplatí nikdo, protože nikdo nekontroluje oprávnění zboží a služby v tom režimu přijímat. Takže takhle koupíš bez DPH třeba celé topení do baráku.

Ale ten hospodský má zákonem určeno, že všechno s výjimkou vody kupuje s 21% a musí prodávat s 15%, tak co si může odečíst, když tu daň 21% nemůže od konzumenta ani vybrat? Platba v hotovosti je pro něj řešení, protože on při nákupu surovin obere stát o DPH rovnou a už to dál nemusí řešit, dokonce ten svůj řízek může o 10% zlevnit (proti konkurenci, která díky podvojnému účetnictví s daní nakoupit musí).

Ve stavebnictví je to spousta materiálu, který najednou například nemá jakostní certifikaci nebo cement ztvrdne, u automobilů jsou to např. díly z vrakovišť nebo napodobeniny, prodávané jako nové v celých e-shopech. Odpisy skladových zásob a inventury jsou bez kontroly, to nebylo ani za komunistů.

Osud EET je toho dokladem. A to nemluvím o pravidlech odpisu základních prostředků, tam utíkají státu miliardy na přímých daních. Prostě ten bordel všem vyhovuje jako např. ve zdravotnictví a proto se nic nezmění, státní kasa bude v pasivech pořád. Fascinuje mně, jak léta o tom kecají ministři, novináři i ti majitelé firem, ale nikomu to buď nedojde, anebo nic nechtějí měnit.


1  
 #111985 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
23.07.23 00:03:23 | #111986 (5)

cihly a auta se taky kazí?


 #111983