Naivní člověče, rád vysvětlím. Šest let jsem vedl hotel, vím přesně o co jde. Materiál a suroviny nakupuješ s daní 21%, ale jídlo musíš prodávat s 15%. Už to samo je blbost, doplácíš na to. Ale dodavatel ti doveze maso a zeleninu levně a chce ji zaplatit v hotovosti bez 21% DPH, takže neprojde účetnictvím ani u něj a tím pádem ani u tebe. Takže musíš chtít to jídlo prodávat taky za hotové, jinak to nezúčtuješ.
Logicky se zeptáš, kde dodavatel bere maso nebo zeleninu bez DPH a taky bez DPH ji může prodávat. Jednoduše, nakoupí to od výrobce, DPH si odečte a pak se zásoby "zkazí" a odepíšou, takže vlastně účetně už nic nemá. To třeba v Německu nejde, protože tam se odpis zásob zdaňuje. Jednoduché a účinné.
Dělá se to tak se spoustou věcí nejenom v hospodách, koupit za hotové bez DPH lze cement, barvy, léky, chlast, náhradní díly na auta, dřevo, nábytek a co já vím co ještě, bez DPH se dá postavit rodinný dům. EET byl jenom slabý pokus s tím něco udělat.
Černé fondy slouží především k černému doplácení výdělku zaměstnanců (pozor, to není švarcsystém, to je doplatek k minimální mzdě), a potom k podplácení úředníků všeho druhu. Ti to znají a čekají na to. Odhaduje se, že to dělá až 60% obratu podle oboru.