Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2039420x
Příspěvků:
61235

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Přelidnění a válka.
13.05.21 05:10:21 | #17703

Israel potřebuje pro své občany prostor. V roce 1960 jich byly dva miliony, teď je jich milionů 9.

Palestínci odmítají prodat pozemky, Israel je vyvlastní. Palestínčani začali s raketami i když dobře ví, že se tím situace vzájemných vztahů ještě zhorší a že jim to Israel v trhavinách bohatě vrací. EU bude financovat podporu Palestínčanům na obnovu Israelci poničeného. Další vlna utečenců zavítá do Evropy.

Typičtí lidé, dělají si naschvály asi podle biblické morálky. Pohádkový pámbíček pobožných se baví, výrobci a prodejci zbraní si mnou ruce radostí.

Vatikán spočítal, že Země uživí lehce 100 miliard lidí. Realita ale ukazuje, že to je nesprávný odhad. Lidí je k 8 miliardám a každý kdo nemá nasazené náboženské brýle vidí že je lidí přespříliš.

Zelení nadšenci importují do Evropy vlky, medvědy, bobry, divočáky, zubry a divoké koně, podle hesla zvířatům patří příroda Země. Křesťanští nadšenci "zachraňují" ubohé lidi z Afriky a z Asie. Nabízí jim v Evropě prostor. Všechny pokusy o synergii a integraci jaksi selhávají. Francouští vojáci varují vládu, že občanská válka je na spadnutí, že nepřenechají Francii přivandrovalcům..

Halelujá.



| Předmět: Vliv ortodoxní víry
03.05.21 23:25:17 | #17689

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/verici-napadali-zeny-zachranarky-kdo-za-nestesti-muze-ptaji-se-izraelci-152986#seq_no=2&dop_ab_variant=0&source=article-detail&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart&dop_req_id=H4HQ8pjuxfZ-202105032033

Na náboženské slavnosti se nemůže nic stát, věřící chrání jejich víra a duchovní vliv svatých - prohlásil izrelský ministr vnitra pár hodin před tím, než dav věřících ušlapal 45 lidí, z velké části dětí.
Věřící také napadali záchranářky, neboť snaha pomoci zraněným na takových místech prý ženám nepřísluší.
Ortodoxní věřící také odmítají opatření proti koronaviru a šíří tak epidemii v mnohatisícových shromážděních.
Nic nového, spoléhání na víru a boží pomoc zpravidla souvisí s potlačením rozumu.



| Předmět: RE: Vliv ortodoxní víry
04.05.21 01:53:16 | #17690 (1)

Je to pro ně smutná a tragická nehoda a je nepřímo zaviněna jejich náboženskou mafií. Ta má spoustu vlivných lidí a politiků na šňůrkách. Ti náboženští fanatici tvoří jen minoritu společnosti, přispívají do rozpočtu minimálně, za to čerpají nemalé dotace na svou náboženské vyžití. Zkrátka na sebe nechají makat ostatní.
Rozhořčující je i jejich starosvětská nenávist k ženám.

Cituji z článku : ...sekulární obyvatelstvo se začíná cítit utlačováno náboženskými pravidly.

Osobně se bojím, že takovéhle náboženské magoření může opět postihnou i Evropu. Konec konců je židovské náboženství "matkou" křesťanství i muslimství.
Někde jsem se dočetl, už před několika lety, že se sekulárně smýšlející Israelité nechávají oddávat na Kypru, protože v Israeli neexistuje civilní sňatek. I tohle má ta jejich náboženská mafie pod palcem.


 #17689 

| Předmět: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
04.05.21 09:09:16 | #17691 (2)

Ti sekulárně smýšlející prostě nechápou, že Bůh je láska... *20071*


 #17690 

| Předmět: RE: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
04.05.21 16:13:40 | #17692 (3)

A ty nechápající tak dlouho mlátit, až boha pochopí a začnou taky milovat. *15238*


 #17691 

| Předmět: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
10.05.21 08:24:03 | #17693 (2)

Křesťanství ano, islámu ani omylem. Islám stojí na opačným pólu než křesťanství a "židovství".


 #17690 

| Předmět: RE: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
10.05.21 11:37:10 | #17694 (3)

Ale jsou to přece abrahámovská náboženství, vyznávají jediného boha. I muslimové uznávají Ježíše jako jednoho z proroků. Jejich společným protipólem je ateismus.


 #17693 

| Předmět: RE: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
10.05.21 14:59:51 | #17695 (3)

I ti se jednou uklidní a dostanou opět rozum, jako se uklidnili křesťani. Lidi dřív, nebo pozděj dospějí k názoru, že sekulární vedení společnosti je to "pravé ořechové". Problémem byli vždy jen náboženští fanatikové.


 #17693 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
10.05.21 18:06:35 | #17696 (4)

Přesně - oni zůstali někde ve 12.-15. století křesťanství. *20*


 #17695 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
10.05.21 19:52:08 | #17698 (5)

Mno ... naší milí křesťané pozvedli otrokářství na velkokapacitní podnik a to co Leopold, tuším 3, nechal vyvádět ve svém Belgickém Kongu až do dvacátého století je přímo vrcholem morální zvrhlosti křesťanů. Ne všech, pochopitelně, ale těch kteří to zlo ve jménu Krista páchali a těch, kteří to kryli a obhajovali heslem "účel světí prostředky". I jakýsi pápež daroval Ameriku východně od jednoho poledníku Portugalskému králi a "zbytek" Ameriky Španělskému králi. Ano, daroval nakradené zlodějům, čistě morálně křesťansky. Muslimové mohou hambou, že si nic nenakradli, zalézt do kouta.
Zkrátka nejdřív příjde zločin a pak je posvěcen morální hlavou světa.

Póóóchopitelně už přímo slyším námitky vzorných křesťanů, že ti kdo odsoudili Jaha Husa nebili spráááávní křesťané a taktéž Spanělé páchající genocidu v Americe museli být ateisty, neboť takových zvěrstev by křesťané nebyli schopni. Podobně jako nebyli Němci a Rakušané křesťany, když spáchali jak první, tak druhou světovou válku.


 #17696 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vliv ortodoxní…
11.05.21 09:52:33 | #17700 (6)

Ondi, špatně sis odpověděl.
Nemůžeš kolektizovat. Když chceš soudit, soudí spravedlivě. Pokud byla vyvolána válka nějakým státem, počítej, že víc jak devadesát procent toho státu, bylo proti. Pokud jsme byli komunistický stát, znovu více jak devadesát procent tento režim neschvaloval a stejně jsme uznávání západem do dnešního dne za komunisty. ( Samá jsem to slyšela, jak před marketem v Německu tituloval české občany za komunistické sví..ne.)

Tak v tvém případě bych nedělala tu stejnou chybu.
Ano, máš pravdu, pod záštitou křesťanství se dělalo hodně podvodů, zvěrstv, ale počítej stím, že tohle dělali lidé, kteří zneužili své postavení,svou moc.
Nakonec, kolik toho máme dnes i v našem státě a jsou vážně všichni Češi podvodníci....nebo chceš snad ructz, že každý lékař zneužívá své postavení, když se mezi nimi najde pár takových.
Ne Ondi. Člověk je tak ubohý, že dovede vidět a zaobírat se jen negativními věcmi a přitom většinu života ho potkávají pozitiva.
A přesně to jsi teď dokázal. Poohledni se kolem sebe a hledej to pozitivům, například na životě upřímného křesťana.


 #17698 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vliv…
11.05.21 14:19:37 | #17701 (7)

Potvrdila jsi můj názor o mnohých pobožných, že vidí svou budoucnost v pohádkovém nebi s pohádkovým králem, pohádkovými rádci, žoldnéři atd. Stačí otevřít oči, sejmout náboženské brýle, milá konvalinko a uvidíš i realitu. Ten můj příspěvek byla reakce na nábožensky osleplé spoludiskutníky, kteří vynášejí křesťansví do nebeských výšin a přivlastňují si patent na morálku.

Všimni si té drobnosti, že neházím všechny křesťany do jednoho pytle, jedná se jen o některé křesťany. Ano, většina národa byla proti válce a přesto byla 1. válka vyvolaná F.J. z boží moci císařem za pomoci císařského dvora, křesťanského duchovenstva a vojáků - vesměs to křesťanů, že jo? Druhou válku vyvolal katolík Hitler. Také nebyl sám, také mu někdo pomáhal, asi křesťané s pomocí boží (Gott mit uns). Ale podle blouznivých představ pobožných to nebyli ti správní pobožní.

Křesťané mají ve své ústavě moudrosti jako "vše co se děje, děje se s božím souhlasem". Takže války, násilí, utrpení i vraždění jsou pro křesťany božím divadýlkem.
Křesťané si násilím zabrali co se dalo. Rozebrali si nejen Ameriku, ale i Afriku, Asii, Austrálii ... a všechna vojska doprovázeli misionáři a přinášeli ubohým zotročovaným domorodcům radostnou zprávu o Ježíškovi.

Člověk je individuum, konvalinko, takové, jaké se vyvine v děloze, je formováno rodinou, okolím a učiteli. Většina lidí je zajisté dobrých, pracovitých a mírumilovných. Jde o to, že křesťanská ideologie, ostatně jako i komunistická, má na papíře slovo "dobro" skloňované ve všech pádech, akorát realita je jiná.

Náboženství je konvalinko droga. Lidé zpití náboženstvím se stávají zvěří.


 #17700 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
10.05.21 18:32:44 | #17697 (4)

iste, štáty takmer celého sveta (i väčšina moslimských) ) sú sekulárne, Cirkev a iné náboženské spoločenstvá tam nemajú podstatný vplyv, tak o čo ide ateistom?...sa­mozrejme, že majú právo hovoriť do- a kontrolovať sekulárny systém, aby sa mravne nezvrhol, čo je vždy tendencia) - sekularita je spojená väčšinou s ateismom, a tak je vždy nebepečenstvo morálneho úpadku sekulárneho štátu, keby nebola "kontrola" zo strany Cirkvi a iných náboženských spoločenstiev.....


 #17695 

| Předmět: RE: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
07.06.21 07:33:34 | #18126 (3)

Všechna náboženství jsou jen o tom, jak ovládat lidi pohádkami o Bozích. Naštěstí to už dnes bere většina občanů jako bajky a pohádky.


 #17693 

| Předmět: RE: Vliv ortodoxní víry
11.05.21 06:55:58 | #17699 (1)

Jak v sobotu oznámil mluvčí izraelské armády, ženy v uniformách, které na místě pomáhaly raněným, čelily ze strany ultraortodoxních věřících fyzickým i verbálním útokům. Fakt, že šlo v některých případech o ženy, byl pro mnohé účastníky slavnosti nepřijatelný.

toto je naprosto neuvěřitelný odstavec

ovšem krásně na pozadí té tragédie ukazuje jak je náboženství přežilé


 #17689 

| Předmět: RE: RE: Vliv ortodoxní víry
11.05.21 14:24:37 | #17702 (2)

Ano prakticky neuvěřitelné a přesto realita.


 #17699 

| Předmět: Varšavská městská prokuratura vyšetřuje…
28.04.21 19:02:39 | #17682

Varšavská městská prokuratura vyšetřuje papežova slova „Bůh vás miluje takové, jací jste“

Zní to jako paradox, avšak v Polsku, jedné z nejkatoličtějších zemí na světě, to papež František neměl nikdy snadné. Řada věřících, kněží, biskupů, ale i vládních politiků považuje hlavu Vatikánu za zrádce „pravé katolické církve“, protože podle nich má až příliš otevřenou náruč k „ateistům, homosexuálům, rozvedeným či jiným zbloudilým hříšníkům tohoto světa“.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/varsavska-prokuratura-vysetruje-papezuv-vyrok-autorovi-hrozi-vezeni-40358525#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=ELttxUZvqGV-202104281657&dop_id=40358525&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

lepší důkaz jak odporná může katolická církev v zemích kde si udržuje svůj vliv snad ani neexistuje


1  

| Předmět: RE: Varšavská městská prokuratura…
28.04.21 19:16:49 | #17683 (1)

*20* Takže i my ateisté máme šanci *20*
*6478*
Nás taky Bůh miluje.
*2*


 #17682 

| Předmět: RE: Varšavská městská prokuratura…
28.04.21 19:23:33 | #17684 (1)

je to z polobulvárnych novinek, nadsadené, zmanipulovanéí, zveličené...ano p. František je vo svojich homíliách "tolerantný" ku každému, lebo každý je naším blížnym - i k ateistom homosexuálom, LGBT komunite, ale jeho slová sú často zmanipulované, vytrhnuté z kontextu, pochopiteľne, mainstreamové masmédiá a hlavne (polo)bulvár a bulvár musí veci (a hlavne pápeža) nadsadzovať, dramatizovať, viac-menej poprekrúcať, aby sa to v exitácii a hektike "dobre" čítalo - to predáva každé médium! - teda povie a pribarví a poprekrúca len to A, ale nepovie v pravde to B - v tom B je to často vysvetlené! - poviem to jednou vetou (často počúvam kázne p. Františka): kresťan musí brať každého človeka ako svojho blížneho, priateľa, nesúdiť, neodsudzovať - to je to A, - ale to B je, že blížneho máme milovať, ale hriech nenávidieť - teda to platí pre všetkých (ako platí pre všetkých Desatoro) - pre katolíkov, protestantov, moslimov, a iných -ov a -istov, - a Písmo jasne definuje, čo je- a čo nie je hriech - a p. František to zdôrazňuje...


 #17682 

| Předmět: RE: RE: Varšavská městská prokuratura…
29.04.21 02:29:03 | #17685 (2)

Takže si to každý uspůsobí podle své nálady, či zaměření. No vidíš, já si do teďka myslel, že LGBT je nějaká vojenská přepadovka.
Takže papežské milování příslušníků LGBT ... považují konzervativní církevní kruhy v Polsku za „urážku náboženského cítění“.

Nemáte to lehké. Kdysi jsem četl Human sexual response Masterse a Johnsona a pokud mne pamět neklame, tak se jim přiznalo zhruba 10% chlapů (a to bylo v době, ve které byla homosexualita trestným činem), že měli a mají homosexuální styky a praktické zkušenosti. U žen s lesbickými styky a zkušenostmi to měla být zhruba polovina. Jestli to platí pro celé lidstvo, tak je 7,5% lidí zkažených a patří do pekla?

Pokud vím, tak považují konzervativní katolící za těžký hřích i rozvod katolicky uzavřeného sňatku. Italové byli čímani a praktikovali rozvod po italsku, Sice si za vraždu manželky museli standardně odsedět 4 roky, ale pak se mohli opět katolicky ženit.

Zkrátka je to náboženské cítění polských konzervativců velmi chatrné a snadno uražené.


 #17684 

| Předmět: RE: RE: Varšavská městská prokuratura…
03.05.21 21:59:30 | #17688 (2)

A ja myslel, ze nenavidet se nema


 #17684 


| Předmět: Volman
21.04.21 13:01:52 | #17640

*17163* nechci byt spatnym prorokem -- vlastne ja nechci byt prorokem vubec --- ale mam neblahy dojem, ze Volman uz neni mezi nama -- zde na planete zeme. *17163*



| Předmět: RE: Volman
21.04.21 13:03:28 | #17641 (1)

Sioux se také vytratil?


 #17640 

| Předmět: RE: RE: Volman
21.04.21 13:34:23 | #17642 (2)

niekto ho vyštval, tuším kto...


 #17641 

| Předmět: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 13:41:26 | #17643 (3)

Dostal blokaci u svědků a tak to pro něho přestalo mít smysl?
Od něho mám blokaci u něho ja, tak že ja to být nemohu :-)


 #17642 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 14:14:36 | #17644 (4)

blokaci u SJ majú prakticky všetci, okrem servilných...


 #17643 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 14:22:52 | #17645 (5)

nejdýl si tam z nás vydržel ty *27179*


 #17644 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 14:32:40 | #17651 (6)

jo, musel som nastaviť absolútnu sebakontrolu, doslova som musel pred odkliknutím opravovať eufemizáciou príspevky, aby sa nebodaj neurazili...oni sú takí mentálne a spoločensky samoľúbi a uzavretí, najlepšie sa im (predpokladám, že ich to štve) debatuje sami so sebou, tam si môžu non stop pritakávať, tam nemajú žiadnu opozíciu, je to zábavné ich sledovať, hoci mám "stopku" na monitore (nedovolia mi ich ani čítať - ale samozrejme sa to dá obísť cez iný prehliadač) - ale priznám sa, už tích nesledujem, nič sa tam nové človek nedozvie, je to také do seba samoľúbe uzavreté stádo, oni nechápu, o čom slobodná diskusia - že to je aj protirečenie názorov, i vehementné, hektické - oni to berú ako urážky!)......


 #17645 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 14:51:33 | #17660 (7)

že to je aj protirečenie názorov, i vehementné, hektické - oni to berú ako urážky!

Co mi to sakra připomíná - kritika, realita, střízlivý posudek jsou urážlivé?


 #17651 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 14:59:13 | #17661 (8)

ano, žiadny názor nemôže nikoho uraziť, hoci s ním môžem "do krvi" nesúhlasiť...okrem samozrejme osobných urážok, urážok náboženského a iného presvedčenia (kým nejde o názor proti prirodzenosti) - každý spozná, kedy už ide o urážku) a urážok rodiny...


 #17660 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 15:59:08 | #17666 (8)

Já jsem si u toho taky hned představil našeho "inkvizitora" *6477* *20*


 #17660 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 14:25:31 | #17646 (5)

Proti JSEM nic nemají, už si zvykli.


 #17644 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 14:33:47 | #17652 (6)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #17646 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 15:00:04 | #17662 (6)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #17646 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 15:05:33 | #17664 (7)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #17662 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Volman
21.04.21 15:53:41 | #17665 (5)

zase trepeš blbosti a povyšuješ sa


 #17644 

| Předmět:
20.04.21 22:21:17 | #17592

jo, droga...



| Předmět: RKC vs ateisti
19.04.21 07:35:55 | #17481

svama ateisti je vedsi legrace nez s jehovistama :-))) asi sem zacnu chodit -- teda verim, ze nepoznate brzo pravdu a nezmenite se :-( to bych nerad -- zustatnte jaky jse :-) -- vse nej Kiwi



| Předmět: RE: RKC vs ateisti
19.04.21 21:11:14 | #17535 (1)

co to blábolíš ......



| Předmět: RE: RE: RKC vs ateisti
21.04.21 07:36:08 | #17597 (2)

Jestli jej nepoštípal blázen?


 #17535 

| Předmět: RE: RE: RKC vs ateisti
21.04.21 12:55:00 | #17638 (2)

to jsem napsal kvuli tomu aby jsi se odkopal a vsichni videli co jsi zac :-))))



| Předmět: RE: RE: RE: RKC vs ateisti
21.04.21 19:31:42 | #17668 (3)

no a já zas mám za to, že jsi se odkopal ty ......



| Předmět: RE: RKC vs ateisti
21.04.21 12:09:14 | #17629 (1)

Jak je na Novém Zélandu, kiwáku?:)


 #17481 

| Předmět: RE: RE: RKC vs ateisti
21.04.21 12:12:08 | #17632 (2)

Přichází jim zima a budou mít brzy vánoce.


 #17629 

| Předmět: RE: RE: RKC vs ateisti
21.04.21 12:53:02 | #17637 (2)

super -- az nato, ze nezname corona virus -- ale zase vsechno nemusime mit - jsme spokojeni i bez nej :-)



| Předmět: RE: RE: RE: RKC vs ateisti
21.04.21 14:38:13 | #17655 (3)

Tohle vám i Australanům schvaluji, nejste přelidnění, přísně a nekompromisně dodržujete proticoronová opatření.


 #17637 

| Předmět:
19.04.21 02:23:38 | #17475
*18394*


| Předmět: Sčítání 2021 a víra
18.04.21 13:03:34 | #17439

Možná už jste odeslali údaje ke Sčítání 21. Mezi osobními údaji je desátá nepovinná otázka - uveďte vaši náboženskou víru. Možnosti jsou - věřící hlásící se k nějaké církvi, věřící nehlásící se k žádné církvi, třetí možnost je bez náboženské víry. Pro nás ateisty je jasná třetí možnost. Setkávám se s tím, že zejména katolíci mají snahu ovlivnit toto číslo u svých příbuzných, u dětí nebo osob na nich závislých, u známých, kteří na to nemají vyhraněný názor nebo jim je to jedno. Hlavně tam, kde se údaje vyplňují za celou rodinu, je možné se setkat s určitým nátlakem - přece jsi pokřtěný, kdysi jsi chodil do kostela, co by tomu řekla babička (teta, sousedi, známí...), chceš přece mít jednou pohřeb v kostele, tak jak je rodinná tradice... . Někteří se tomu radši vyhnou - je to nepovinný údaj.
Docela jsem zvědavý, jak to v celostátním měřítku dopadne.Kolik nám těch "pravověrných" katolíků zůstane.



| Předmět: RE: Sčítání 2021 a víra
18.04.21 15:51:57 | #17443 (1)

spousta lidí zatrhne možnost věřící hlásící se k církvi, protože jsou pokřtění a nechávají křtít i své děti, čímž pro ně vesměs veškeré projevy náboženství končí. Tak uvidíme, až to sečtou



| Předmět: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
18.04.21 17:25:19 | #17444 (2)

Je to tak, řada lidí to tak udělá - už pro klid v rodině.


 #17443 

| Předmět: RE: Sčítání 2021 a víra
19.04.21 07:46:54 | #17483 (1)

No, řekl bych že úbytek věřících je dlouholetý setrvalý jev a nevidím důvod proč by to zrovna u nás *1*, tradiční baště ateistů mělo být jinak. V tomto směru jsem optimista a myslím že věřících zase o něco ubude *27179*


 #17439 

| Předmět: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
19.04.21 08:02:53 | #17485 (2)

sirStanley - ubytek vericich je zpusoben uplne necim jinym nez si myslis --- jednoduse receno je to vymyvani mozku - lidem mediema at uz TV nebo novinama a to nemluve internetem, ktery --- verim podle tebe pise pouze pravdu. Posuzovat co bude nakonec ?? -- az budes na smertelne posteli tak si vzpomen.



| Předmět: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
19.04.21 10:00:38 | #17488 (3)

To je už klasická a nijak zvlášť platící berlička věřících že nakonec všichni uvěří v blízkosti smrti uvěří, jednak to prostě není pravda, druhak to vůbec nijak existenci Boha nedokazuje

Co se týče úbytku věřících, ten je pozorován především v zemích kde je na vzestupu poznání, vzdělanost, blahobyt a prosperita. Lidé už prostě k vysvětlení prakticky čehokoliv tzv. Boha nepotřebuji.


 #17485 

| Předmět: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
19.04.21 14:19:06 | #17503 (3)

Co tu strašíš se smrtelnou postelí? Miliardy lidí před námi umřely a nikomu se při tom nic nestalo.


 #17485 

| Předmět: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
19.04.21 21:13:49 | #17537 (3)

christianizace kdysi proběhla násilnou cestou, kdo se vzepřel, byl potrestán, nebo zabit. Odklon od toho zla není způsoben vymýváním mozků, ale právě naopak - zdravým rozumem a nepovinností se toho bludu nadále účastnit


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 18:34:54 | #17573 (4)

sú to veľmi povrchné tvrdenia, nepoznáte históriu kresťanstva, vaše tvrdenia sú jak z bolševickej literatury...sa­mozrejme ako ateista si musíte ospravedlniť váš (neospravedlni­teľný) ateismus...proti viere v Boha nie je výmluva, jak hovorí ap. Pavel...


 #17537 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 18:47:08 | #17574 (5)

Neomluvitelný ateismus, nezlob se, ale *15238* *15238* *15238*
Máš dar humoru, asi od bohA.


 #17573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 19:13:18 | #17578 (5)

no právě že poznám historii křesťanství ..... můžeš blábolit jak chceš, to jsou fakta. Mimochodem to že tvrdíš že jsem ateista ze mně ateistu nedělá. To spíš ty jsi ateista - neboť jak pravil klasik - můžete být členem jakékoliv církve, pokud ovšem nevěříte v boha



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
20.04.21 19:24:43 | #17580 (6)
*421* *15238*

 #17578 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
20.04.21 19:33:45 | #17581 (6)

visitor v boha věří, v židovského, žárlivého, fungujícího na krev obětí, prostě na toho starodávného přísného vládce, kterého lidi serou od té doby, co je stvořil, a tak zabil a vzkřísil svého syna, aby lidem odpustil (co je na tom tak nelogického, to je přece normální), pokud ovšem před ním pokleknou a budou se mu klanět (třeba říkat za každou větou halelujá nebo ámen), tak v takového boha jsem přestal věřit už dávno...
taky mě "nadávali" do ateistů (nic proti nim, co člověk, to názor), byť jsem opakoval, že věřím v Boha, ale co na tom, jeden úchylnej křesťánek mi dokonce spílá do satanistů... *19557*


1  
 #17578 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 19:40:10 | #17582 (7)

Náboženství je droga.
Jako každá jiná droga vyvolá i tahle při denním zneužívání závislost a změnu osobnosti závislého.
Předávkování drogou je smrtelné, neboť předávkovanému odejme soudnost.


 #17581 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 19:43:21 | #17583 (7)

jo jo, židovského, křesťanského a současně muslimského .....

když se narodí v rodině židů, přebírají Judaismus, když v rodině křesťanů tak křesťanství, v muslimské Islám, v hinduistické Hinduismus atd ..... a vždy tvrdí že si to vybrali protože to je jediná pravda ..... ( většina jen přebírá náboženství podle místa ve kterém se narodí, nebo v něm žijí )



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 19:45:45 | #17584 (7)

I kdybych nějakým nedopatřením věřil v biblického boha, tak bych se nepřidal k ŘKC, to je pro mně jako přidat se k NSDAP



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 19:46:37 | #17585 (7)

krudoxi, nezavádzajte! verím v kresťanského Boha, ktorý je láska - 1000x som o tom písal, že...


 #17581 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 20:12:26 | #17586 (8)

krudox to ale napsal správně, křesťanský bůh je přesně tak popsán v Bibli. Biblický bůh určitě není láska - sám vraždí, přikazuje vraždit a jiné hrůzy, tys tu Bibli nečetl ......



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 14:36:43 | #17654 (9)

Bůh nepřikazuje vraždit například je tam spousta textů o tom že se mají vyhladit Amalekovci. Problém je v tom že takový národ neexistoval. Jde totiž o ducha podsvětí falešného boha a ten se měl vyhladit a přestat uctívat.


 #17586 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 14:39:23 | #17657 (10)

Že by byly v bibli lži ? No toto ...


 #17654 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 14:42:19 | #17658 (10)

jonatane, Amalekovci existovali, za ich činy Boh (v interpretácii SZ-nných židov) schválil ich vyhladenie...


 #17654 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 19:38:40 | #17669 (10)

ale přikazuje, a kdosi spočítal, že jich nařídil "svými lidmi" zabít okolo dvou milionů, dle Bible, sám jich zabil dle Bible asi 370 000 + Sodoma a Gommora s neznámým počtem, prvorození v Egyptě a potopa ( obojí s neznámým počtem )

pamatuju ty pasáže Bible kde není spokojen s vyvražděním pouze mužů a posílá je zpět pobít i ženy a děti .....



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.04.21 01:52:14 | #17673 (11)

Iz 45,7 Kterýž formuji světlo, a tvořím tmu, působím pokoj, a tvořím zlé, já Hospodin činím to všecko.


 #17669 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
21.04.21 07:46:50 | #17598 (5)

 #17573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
21.04.21 14:31:24 | #17649 (5)

visitor se plete nepochopil text v Bibli.
člověk musí v tomto směru zkoumat přírodu a pak přijde na existenci Boha.
Jenže ateisté to v tom směru nezkoumají, takže hřích nemají.
Nevědí že existuje Bůh.


 #17573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
21.04.21 14:35:14 | #17653 (6)

Ale jo, vím, že bůh existuje v hlavičkách pobožných, v pohádkách a i v pověstech.


 #17649 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
21.04.21 14:38:27 | #17656 (7)

hovorím pořád o Bohu! - nie o vašich vymyslených bohoch...kedy si to uvedomíte? - potom začnem reagovať na vaše príspevky...


 #17653 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
21.04.21 14:48:03 | #17659 (8)

Kdypak si visitore uvědomíš, že bohové jsou produkty lidské fantazie a lidské tvořivosti?
Všichni bohové, bez rozdílu, i ten tvůj mono-bůh, čerti, vodníci atd. patří do stejného pytle.

Nic si z toho nedělej, realita je realita a sny jsou sny. Můžeš se pokusit nad tím přemýšlet a nebo to nechat být a eventuelně si jít postěžovat k nějakému faráři. Ten tě bude hladit krásnýma průpovídkama z bible po duši a utěšovat tě.


 #17656 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.04.21 21:12:18 | #17674 (9)

bohové ano, *14503* *4099* ale Bůh ne


 #17659 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.04.21 21:40:13 | #17678 (10)

králíci ano, ale Král ne... *49*


 #17674 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
23.04.21 13:10:09 | #17679 (10)

Tvoje urážení který si vyplodil a já smazal bylo tvé poslední zde, příště blokace


1  
 #17674 

| Předmět: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 16:06:07 | #17556 (1)

Ať si lidé věří že člověka stvořila modrá užovka. Proč mám ale ze svých daní přispívat na platy duchovních. Na kostely které jsou kulturní památkou a ukázkou lidského umu jsem ochotný přispívat ale na církve ne.


 #17439 

| Předmět: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 16:15:59 | #17557 (2)

kostoly a Cirkev sú v nerozlučiteľnej jednote, duchovní riadia Cirkev - to, čo dostávajú od štátu ((len na minimálne platy z našich daní - ale väčšina tých daňových poplatníkov sú predsa veriaci kresťania) je zanedbateľné oproti tomu, ako štát zarába, doslova rýžuje na Cirkvi...takže myslete!


 #17556 

| Předmět: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 16:22:38 | #17558 (3)

"kostoly a Cirkev sú v nerozlučiteľnej jednote":-)


 #17557 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 16:25:08 | #17559 (4)

kostoly postavila Cirkev (veriaci sponzori - králi, šľachtici, veľmoži, panovníci a zo zbierok veriaci ľud - dnes takmer výlučne), nie ateisti...


 #17558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 16:26:13 | #17561 (5)

V Bibli je o jiné jednotě, kostely tam v ní vspomenuté nejsou.


 #17559 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
20.04.21 17:01:01 | #17562 (6)

nemiešajte sa do toho svojimi nejaposťami...


 #17561 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 17:08:44 | #17565 (7)

To je Slovo Boží a ne moje nejapnosti :-)


 #17562 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 18:12:57 | #17570 (8)

v slove Božom je aj o chrámoch a synagógach...- a hodne veršov!


 #17565 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 00:37:32 | #17595 (9)

Jo to jo, ale takto :
Skutky 17
24 Bůh, který učinil svět a všechno, co je v něm, ten je pánem nebe i země, a nebydlí v chrámech, které lidé vystavěli,

1. Korintským 3
16 Nevíte, že jste Boží chrám a že Duch Boží ve vás přebývá?
Matouš 6
5 A když se modlíte, nebuďte jako pokrytci: ti se s oblibou modlí v synagógách


 #17570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 06:41:31 | #17596 (10)

tak tak, nebydlí v katolických chrámech, tam bydlí jen sochy a ozdoby...


 #17595 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 18:14:28 | #17571 (5)

No pokud by to nesponzorovali - byli by prohlášení za kacíře a majetek by se jim "zcirkevnil"
Panovníky tak strašili pekelným ohněm, že tej jim taky přispěl.
*20*
Skoro všechno cirkevní bylo postaveno ze strachu, který církev šířila.


 #17559 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
20.04.21 18:31:13 | #17572 (6)

sú to všetko nepravdivé tvrdenia, lži o Cirkvi, správate sa rečami fakt ako ateista...mňa Cirkev niečím straší? - vidieť to v mojich príspevkoch?


 #17571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 18:52:07 | #17575 (7)

Píšem strašila - nevedomých vladárov, keď poznanie nebolo na takej úrovní, aby vedeli, že ich církev straší peklom, ktoré neexistuje *20* *20*


 #17572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 18:59:09 | #17576 (8)

Cirkev nikdy nestrašila a nestraší peklom, o pekle celý rok v kostole nepočujem...peklo existuje, Ježiš ho potvrdzuje v niekoľkých veršoch - on je klamár? klame niekto iný!


 #17575 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 20:19:37 | #17587 (9)

Ježíš pěkně kecá že tam byl, asi to je pěknej luhár *27179*


 #17576 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 08:49:30 | #17600 (10)

jo, byl tam (v apoštolskom vyznaní viery máme:- sestoupil do pekel (v kresťanskom výklade "sestoupil k zesnulým duším", aby im zjavil radostnú zvesť o ich spáse - kde je problém?...


1  
 #17587 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 09:00:26 | #17601 (11)

Proč by tam sestupoval, když je ještě prázdné.
Duše zesnulých se pohybují někde v meziprostoru a čekají na poslední soud.
Ani Satan tam není - ten se pohybuje zde na Zemi, protože tady panuje Zlo.
*5726*


 #17600 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 09:11:20 | #17604 (12)

neni prázdné, duša ide po smrti hneď do neba, predpeklia/očisca aleb pekla...pri pri II. príchode Krista nastane vzkriesenie všetkých (z neba, predpeklia, pekla(), tieto duše dostanú nové nesmrteľné/ne­pominuteľné oslávené telá (ospravedlnení/spa­sení), alebo staré hriešne pozemské telá (zavrhnutí)/za­tratení - prvých zoberie Kristus so sebou definitívne do neba, zavrhnutých/za­tratených pošle do večného ohňa/pekla...na­písal som to už asi 100x, už si to už zapamätajte (treba pozornejšie čítať ap. Pavla + Mt 25, tam všetko je)...


 #17601 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 09:40:21 | #17606 (13)

Ale no - je tam jasně psané, že se to bude rozhodovat při posledním soudu
*3440*
Mt 25 :
46 A půjdou do věčných muk, ale spravedliví do věčného života.
*33684*
A ne že už někde byli a vrátí se tam


 #17604 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 09:49:58 | #17607 (14)

iste, to je je tzv. I. súd duše (bez tela)!, ktorý je po smrti (napr. Kaz 12, 7), to, čo hovoríte to je už o II. äa poslednom) súde krista pri jeho II. príchode, kedy vzkriesení dostanú aj patričné telá podľa toho, či budú spasení alebo zatratení......
Kaz 12, 7 A prach se vrátí do země, kde byl, a duch se vrátí k Bohu, který jej dal.
Flp 2, 10aby se před jménem Ježíšovým sklonilo každé koleno – na nebi, na zemi i pod zemí...


 #17606 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 09:56:08 | #17608 (15)

Filpským 2
6Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl,
7nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí. A v podobě člověka
8se ponížil, v poslušnosti podstoupil i smrt, a to smrt na kříži.
9Proto ho Bůh vyvýšil nade vše a dal mu jméno nad každé jméno,

Tak že jaké mu dal jméno?


 #17607 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 10:16:41 | #17610 (16)

Nebod je psáno:
Efezským 3
14Z toho důvodu klekám na kolena před Otcem našeho Pána Ježíše Krista, 15po němž má své jméno každá rodina v nebesích i na zemi,


 #17608 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 10:47:26 | #17613 (17)

kroky, o tom nie je reč, sledujte texty príspevkov, prestaňte rozvracať diskusiu...


 #17610 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:01:02 | #17614 (18)

To se to jenom Vám nehodí ale je to uplně normální diskuze.


 #17613 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:02:17 | #17615 (18)

Diskuze rozvracíte vy těmato svejma nejapnejma poznámkama.


 #17613 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:03:45 | #17616 (18)

Nevíte odpověd a tak razíte cestu šikany?


 #17613 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 10:32:31 | #17611 (15)

Bavíme se o tom, kedy je duša poslaná do pekla-
Neviem odkiaľ človek berie, že je to hneď po smrti??
Nie je k tomu žiaden dôvod, pretože spásu môžu človeku vymodliť aj potomkovia, známi a pod.
*5726*


 #17607 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 10:46:41 | #17612 (16)

áno, hriešna duša hriešneho neveriaceho človeka, ktorá za života nerobila pokánie za svoje hriechy pred Bohom, ide hneď po smrti do pekla...a kde by podľa vás mala íst?


 #17611 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:13:39 | #17617 (17)

No blúdi v očistci - čaká tam na posledný súd.
Nie je nikým rozhodnuté kam má po smrti ísť.
*145*


 #17612 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:15:05 | #17618 (18)

Slovo "očistec" se v Bibli nenachází vymysleli si jej.


 #17617 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:34:19 | #17620 (19)

Celá bible je vymyšlená, takže na dalším výmyslu nesejde.


 #17618 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:43:46 | #17622 (20)

O ne ke Slovu Božímu se nemám nic přidávat.


 #17620 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:07:22 | #17628 (21)

Ale má, čím víc tím líp. I pobožní musí jít s dobou. Mají v nebi už zaveddený internet?


 #17622 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:10:59 | #17631 (22)

jo ten je z nebe :-)


 #17628 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:13:05 | #17633 (23)

Jenom z nebe, ne do nebe ?


 #17631 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:19:40 | #17634 (18)

do predpeklia/očisca idú tie duše, ktoré v telesnom živote robili vo viere pokánie pred Bohom, ale počas života nedali (nestihli, alebo neboli schopné) dať plnú spravodlivú satisfakciu Bohu (i blížnemu) za im už odpustené hriechy...zaplatíte do haléŕe, zlato sa čisté v ohni, hovorí Písmo...pred Božiu tvár nepríde nikto a nič nečisté, hriešne, neospravedlnené...


 #17617 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 14:28:45 | #17648 (19)

zlato sa čisté v ohni, hovorí Písmo

Přesně touhle průpovídkou z bible obhajovali upálení Husa i Bruna a zajisté i Johanku z Arku.
Účel světí prostředky. Amen.


 #17634 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:51:00 | #17623 (17)

Lidskou "duši", si vymysleli starověcí neználci, protože neměli ani ponětí o tom, že všechno to na co si vymysleli "duši", je všechno jenom činnost mozku. Potom platí: Není duše, není co zachraňovat před peklem. Z toho plyne - náboženství, je největší podvod všech dob.


 #17612 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:00:06 | #17626 (18)

Milovati Boha svého/svou.. a bližní své tak jako sebe je moudrá věc:-).


 #17623 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:10:37 | #17630 (19)

Není sebeláska výraz poruchy osobnosti a duševního zdraví ? Asi jako Narcis být zamilovaný sám do sebe ?


 #17626 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:39:22 | #17636 (19)

Tahle Ježíškova pitomost, zvoní umíráčkem civilizované Evropě.


 #17626 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:57:05 | #17639 (20)

Kolenik - znas vubec a vyznam viry? Vis jaky ma vira vyznam pro cloveka a jeho zitot zde na zemi?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 14:32:33 | #17650 (21)

Jasně, pobožným poskytuje iluzi věčného života v nebe a kléru poskytuje prachy a majetek pobožných.
Je to dokonale vyšpekulované, pobožní jsou šťastní a klérus ještě šťastnější. *15238*


 #17639 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
23.04.21 20:01:19 | #17680 (22)

Podepisuji! *27179* *27179* *27179*


 #17650 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
23.04.21 21:46:44 | #17681 (21)

to se klidně rozpovídej co třeba pro tebe samotného znamená víra a tvůj život zde na Zemi (eh,jako kdyby byl ještě nějaký jiný *27179* )


 #17639 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:36:42 | #17621 (13)

Pavel a Mt25 to nelíčí tak krásně jako ty, visitore.


 #17604 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:56:43 | #17624 (14)

Pavel líčí vlastnosti vzkrieseného (ospravedlneného nepominuteľného tela a jednotu duše a tela po vzkriesení,) Mt rieši vzkriesenie zjednotením duša a tela a jeho spásu, vzatie zjednoteného tela a duše do neba, ale aj zavrhnutie/za­tratenie vzkriesenéího hriešneho tela a duše do pekla/večného ohňa...


 #17621 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:04:37 | #17627 (15)

Hieronymus Bosch to krásně graficky zpracoval. Moc se mi to líbí, hlavně ty detajly mučení.


 #17624 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 12:28:58 | #17635 (16)

ano, tí, ktorí žili nespravodlivo, hriešne, páchali zločiny všetkých druhov, - úkladní vrahovia, krutí, nemilosrdní, nespravodliví, sliediči, podrážači "pod pás", utŕhači na cti, a tí s tisícami iných hnusných hriechov proti ľudskosti nevojdú do Božieho kráľovstva - ale my nemôžeme súdiť, súdiť bude Kristus, spravodlivý sudca, ale i obhajca, milosrdný, dobrotivý a láskavý - takže Božie milosrdenstvo je obrovské (v Cirkvi spievame že až nad oblaky) , ale je opovážlivé ho zneužívať, spoliehať sa naň (mnohí to robia - vedome hrešia, ale povedia si: Boh je milosrdný - OK, ale je to pokrytecké, a Boh to odhalí)......o Božom milosrdenstvo píšem na fore RKC...


 #17627 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:32:28 | #17619 (11)

Problém ?
S pravdivostí pohádkového vyprávění ? *15238*
Vůbec ne.
Při poslouchání pohádky o statečném Ježíškovi, který se porval s čerty o hříšné duše, dostanou někteří úplně husí kůži strachem a pak, když zazvoní zvonec a pohádky je konec, tak si všichni ulehčeně řeknou Ámen.
Jak říkal Werich "Bojíte se? Já se bojím rád.".

Pohádky o Drákulovi jsou také zajímavé, zejména ten efekt na Drákulu, když se mu pohrozí křížem. Tak silné je křesťanství, vynalezlo kříž. Většinou zažene Drákulu jakýkoliv kříž, třeba i když se jen skříží nohy, nebo skříží příbory na talíři. Drákulové měli problémy na silnici, když se dojeli ke křižovatce, tak nemohli jet dál. Proto se začaly dělat kruháče.


 #17600 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 20:23:48 | #17589 (9)

V tom případě s ním straší Bible:
Numeri 16,
30 Pakliť něco nového učiní Hospodin, a země, otevra ústa svá, požře je se vším, což mají, a sstoupí-li za živa do pekla, tedy poznáte, že jsou popouzeli muži ti Hospodina.
31 I stalo se, když přestal mluviti slov těch, že rozstoupila se země pod nimi.
32 A otevřevši země ústa svá, požřela je i domy jejich i všecky lidi, kteříž byli s Chóre, i všecken statek jejich.
33 A tak sstoupili oni se vším, což měli, za živa do pekla, a přikryla je země; i zahynuli z prostředku shromáždění.
(Bible Kralická)


 #17576 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 20:37:08 | #17590 (10)

Hezký popis zemětřesení


 #17589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 09:17:10 | #17605 (10)

neviem, prečo sa stále vŕtate v SZ, dokonca v prikázaniach pre starých židov, ktoré nás nezaväzujú, - prikázania SZ nás (kresťanov) nezaväzujú..- vŕtajte sa v NZ, ten je pre nás relevantý, záväzný!


 #17589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 19:07:59 | #17577 (8)

ano, straší peklem



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
20.04.21 19:23:56 | #17579 (7)

Ne ??? a co tím pohádkovým "věčným zatracením" ? Tím náboženští ideologové nestraší ?
V pobožných je malá ustrašená dušička a proto neustále škemrají modlitbami o spasení. No a s tak vystrašeným človíčkem má vyčůraný kněz snadnou práci přesvědčit ho, že když vydědí příbuzné a církvi odkáže veškerý majetek, tak se za něj u pámbíčkA církev přimluví a on se dostane rovnou do nebe. Po smrti samozřejmě, umření je nutné, bez umření nepáchl do nebe ani Ježíšek.

Krásné a humorné to pohádky jak bohatému sebrat. Dnes se toto "odlehčování" od bohatství podvodem provádí i mimo církev, ale mimo církev je to trestným činem.
Např. telefonátem "váš syn (vnuk, synovec) "požil alkohol" a přejel na zebře jednu paní a když nedá ošetřujícímu líékaři 50 tisíc, tak to ten lékař nahlásí policii. Proto vás věš syn ... prosí o zapůjšení té částky na pouhé dva dni, protože ty požadované prachy nemá sebou a musí do dvou hodin zaplatit". Pochopitelně se to dá různě vykudrlinkovat a vyšperkovat, ale cíl je stejný jasný : vymámení peněz na důvěřivém člověku lří.

Farář Paták na to šel šikovněj, vytipoval si pobožnou nánu Bohomilu a šepem jí sdělil, že nebe bude napřesrok už plné a nebude přijímat další zemřelé. Bába se vyděsila. A Paták ji uklidňoval, že zná určitou osobu, která je schopná pro tak upřímně zbožnou ženu, jakou je Bohumila, ještě volná místa v nebi zamluvit (reservovat), ale že za to chce nějakou pozornost a hlavně to musí zůstat v tajnosti. Tím si Paták zajistil pravidelný příjem, neboť se nebeský poplatek splácel měsíčně. Netrvalo dlouho a přišla jiná nána, že se o té reservaci místa v nebi dozvěděla od Bohuny a že by také chtěla reservaci a že si ráda připlatí na místo v první řadě. No a pak přišly další a další a i několik manželů těch pobožnejch bab.

Velmi prosté a snadné.


 #17572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
21.04.21 07:58:13 | #17599 (8)

První co mě tady napadlo bylo, že na blbost není léku. *4316*


 #17579 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
22.04.21 21:18:38 | #17675 (6)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #17571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
22.04.21 21:22:58 | #17676 (7)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #17675 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
22.04.21 21:39:09 | #17677 (7)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #17675 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 16:25:11 | #17560 (4)

A proč církev s velkým C?


 #17558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 17:01:23 | #17563 (5)

...abu sa blázni čudovali...


 #17560 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
20.04.21 17:08:18 | #17564 (6)

..ne je to Váš nesmysl, v Bibli církev s velkým C není..


 #17563 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
02.05.21 09:28:34 | #17686 (6)

Ale má pravdu. "Církev" není jméno, aby se musela psát s velkým "c".


 #17563 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání…
02.05.21 14:49:33 | #17687 (7)

Oni to mají celé jaksi pomotané.
Realita je taková : kostel = cerkev = Kirche = church = kirka (Skotsko) ve zbožné češtině = církev.
(Poznámka: v němčině jsou všechna podstatná jména psaná s kapitíálkami, příklad "Kirche". )
Těmi kapitálkami si chtějí dodat důležitosti a naznačit opojení svou zbožností. Zřejmě milují figuru Ježíše víc než sebe, své rodiče, sourozence a své děti. Aspoň se takhle vyjádřil jeden muslimský poděs, který z pochopitelných důvodů vyměnil Ježíše za proroka (pochopitelně s velkým P). *15238*


 #17686 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
20.04.21 17:26:55 | #17568 (5)

Ano, proč je vlastně katolická církev upřednostňována?


 #17560 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a…
20.04.21 17:42:25 | #17569 (6)

čítali ste od Chestertona knihy, ako napr. Ortodoxie, či Autobiografie? a viaceré iné? som ich zberateľ!:-) - kde rieši aj základnú otázku samého seba: proč jsem se stal (jako anglikán) katolíkem? - tam je všetko...poznáte Nicejsko-konstantinopolské vyznání víry? Athanásove vyznání (Quicumque) víry? víte co je "eucharistie?", svátosti? svátostní život? - tam sú odpovede...


 #17568 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sčítání 2021 a víra
21.04.21 19:00:51 | #17667 (5)

To je jasný, dříve bývala s velkým S zase pro změnu Strana…


1  
 #17560 

| Předmět: RE: Sčítání 2021 a víra
21.04.21 14:26:49 | #17647 (1)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #17439 

| Předmět: podstata života
18.04.21 13:02:04 | #17438

Ondi
Zajímalo by mne visitore, co si představuješ pod výrokem "podstata života
V: podstata života nie je v tom, že vieme život popísať fyziologicky (dýchanie, výmena látok/energetický metabolismus, rozmnožovanie,... ani vnímanie, myslenie, vedomie, svedomie - ako to funguje veľmi presne vieme, - vieme popísať takmer všetky molekulárne.ge­netické-biochemické-imunologické procesy (sú k tomu stovky vedeckých časopisov) - to všetko však nie je podstata života!

  • podstata života je napr. v tom, že v tele máme okolo 6-12 tis. enzýmov, a tie fungujú v rámci metabolismu presne ako zladený orchester, - i to, že tieto enzýmy relatívne jednoduchého zloženia - bielkovina a v nej zabudovaný nejaký provitamín (z 13 známych vitamínov) pripadne nejaký minerál (asi 8 minerálov) a len v takomto zložení a konformácii sú enzýmy metabolicky/ka­talyticky aktívne - ako je možné, že z neživých bielkovín a minerálov vzniká katalyzátor, ktorý funguje presne v danom čas a na určitom mieste bunky v tisícoch Mol Gen-Biochem-Immunol reakcií?
  • podstata života je i napr. v tom, ako je možné, že neživá organická molekula DNA, zložený z neživých nukleotidov (práve 4 základné typy) + z kys. deoxyribonukleovej + kys. fosforečnej tvorí genetických kód tvorený 3 miliardami týchto molekúl?, a ktorý je informáciou pre státisíce rôznych funkčných bielkovín včetne imunoglobulínov, hormónov a stoviek ďalších druhov molekúl, naviac presne v čase regulovaných, aby fungovali v čase a danom mieste bunky? ...podobne RNA?...a mohol by som dať stovky príkladov z fungovanie metabolizmu bunky /hormónov, inunoglobulénov, trasmitterov, a pod?)..
  • vzniká teda základná otázka: ako je možné, aká je to sila, že z relatívne jednouduchých organických a anorganických molekúl (ktoré mám na polici v labáku v plastových fľaštičkách) sú nositelia života? - totálny a nepochopiteľný zázrak, ako hovorí mimoiného aj Francis Collins: "život - jeho genetické, metabolické a fyziologické funkcie vieme popísať dostatočne presne, ale nevieme nič, ako principiálne fungujú" (ich transformácia do takého zázraku, ako je život) v rámci striktnej organizácie bunky s určitým cieľom...


| Předmět: RE: podstata života
18.04.21 15:34:03 | #17442 (1)

To mohu visitore podepsat, teda až na tem "totálny a nepochopiteľný zázrak". To že něco nechápeme, nemusí být zázrakem, nýbrž je jen a jen absencí vědomostí. A získávání vědomostí vyžaduje čas a píli, no a také génia.
Jsem přesvědčen, že tohle všechno bude někdy rozluštěno, možná příští vědeckou generací, nebo pozdější.

Víš, také by někdo mohl koupit v obchodě vajíčko a lámat si hlavu z problému, proč z něj nevyrodte slepice, když ze zasazeného semínka vyroste rostlinka. Ve slepičím vajíčku je prakticky vše potřebné ... až na jednu maličkost, tak nepatrnou, že je neviditelná (prostým okem). Ještě před nějakou stovkou let by lidi také mluvili o zázraku.


 #17438 

| Předmět: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:06:52 | #17445 (2)

dam to aj tu: pokr.
opakujem, Boh sa dokazuje sám vo svojom stvorení sveta a Vesmíru, vo veciach a javoch viditeľných i neviditeľných, aj napr. v tom, čo píšem na vedľ. fore o "podstate života" - v tej "podstate" je sám Boh, pretože "oživuje" to, čo je neživé (genetický kod - DNA, RNA, ...enzýmy, hormony, imunoglobulíny, trasmittery, bielkovinové štruktúry transmembránového transportu(mem­bránové pumpy, a i. a molekulárne rovnovážne regulácie (feed-back) týchto procesov - vecí aj na úrovni atomárnej, molekulárnej, na úrovni rozlišovania elektrónovým mikroskopom), na úrovni expresie genetického kodu a rovnovážneho metabolismu - kto to nevidí, nevidí, je to jeho problém, nie problém Boha...Pavel (v Rim 1)/parafr. máte možnosť poznať, ale nechcete poznať, vidíte, slyšíte, vnímate, viete, ako to funguje, ale odmietate, neprijímate, lebo máte zatvrdlivé srdce, preto nemáte výmluvu - vina je na vašej strane! - Boh sa vám zjavuje v týchto veciach a javoch, ale odmietate ho - je to tragédia človeka zo slepoty a tvrdosti svedomia a srdca!


 #17442 

| Předmět: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:30:11 | #17448 (3)

Boh sa vám zjavuje v týchto veciach a javoch, ale odmietate ho - je to tragédia človeka zo slepoty a tvrdosti svedomia a srdca!
*20*
Stále jsi tvrdil - i tvrdíš, že Bůh nám dal svobodnou vůli.
*5726*
Když si přečteš Bibli a pozoruješ život věřících zjistíš, že se vám pořád "sere" do života a řídí ho.
*6477* *3440*


 #17445 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:32:21 | #17449 (4)

myslíš sraním tím příčinu a následek?


 #17448 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:47:55 | #17451 (5)

ad ratka:
dosadit si to muzes jak chces.. kuprikladu "příčina" v podobe iracionalni viry ve spravnost neceho amoralniho, ktere "následkem" konkretni jedinec "rozesere" zivot sobe ci nekomu jinemu *27179*


 #17449 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:49:18 | #17453 (6)

To má být vysvětlení Dalkova komentáře nebo si jen tak povídáš sám pro sebe?


 #17451 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
18.04.21 18:54:53 | #17458 (7)

ad ratka:
*27179* no.. jelikoz jsem muj prispevek neuvedl "ad necroczar", ale "ad ratka", jeden by i predpokladal, ze "si nepovídám jen tak sám pro sebe" - zaroven jsem navic napsal, ze "si to muzes dosadit jak chces" a uvedl priklad tebou uvedene "príčiny a následku".. jestli vsak mas zajem, velmi rad ti to vysvetlim jako malymu harantovi a pridam nejakou stavnatou analogii, co ty na to? *27179*


 #17453 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.04.21 19:00:25 | #17459 (8)

Tak jo.

Tady je komentář Dalka:
Stále jsi tvrdil - i tvrdíš, že Bůh nám dal svobodnou vůli.
*5726*
Když si přečteš Bibli a pozoruješ život věřících zjistíš, že se vám pořád "sere" do života a řídí ho.
*6477* *3440*

Já se zeptala, zda tím myslí příčinu a následek? To by bylo logické.

A ty jsi odpověděl:
dosadit si to muzes jak chces.. kuprikladu "příčina" v podobe iracionalni viry ve spravnost neceho amoralniho, ktere "následkem" konkretni jedinec "rozesere" zivot sobe ci nekomu jinemu *27179*

Takže jak souvisí to co píšu s tím co píšeš ty.
Pokud v v bibli někdo udělá něco amorálního, stíhá ho trest a to celkem drsné tresty


 #17458 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.04.21 19:31:50 | #17465 (9)

Bůh nedal židům svobodu a následně i jiným.
Přikazoval jim, co mají a co nemají dělat.
Tak jako i dnes.
Proč se "přimlouvá" lidem?


 #17459 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.04.21 19:36:13 | #17466 (10)

Chápu to tak, že aby společenství mohlo dlouhodobě fungovat v míru, musí respektovat nějaký spravedlivý řád. Tento řád se vyvíjí a není moc informací o řádu a dějinném vývoji starověkých civilizací v dlouhodobém měřítku. Netvrdím že nejsou, ale ten vývoj je velice zajímavý a také poučný. Jak si udrželi třeba Židé svoji identitu i když byli fakticky bezvýznamným maličkým společenstvím mezi obřími národy. Dokázali si ji udržet právě díky tradici a předávání určitého řádu, kterého se drželi. Tím si potvrzovali vlastní identitu.


 #17465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.04.21 19:39:55 | #17468 (11)

A ještě k té svobodě. Čím více lidí dodržuje spravedlivě nastavený řád společenství, tím větší klid v dané společnosti panuje. Pokud si nárokuje víc, dostane ťafku, tedy poučení které si následně čtou čitatelé Bible. Jako poučení že to a tamto dělat nemají protože se stane to a to.


 #17466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.04.21 19:45:28 | #17469 (12)

Taky hodně tehdejších pravidel a zvyků, které přispívali k určité stabilitě společnosti, dnes je zbytečných protože je jiná doba.
Přesto platí, že lidé by si měli být věrni ve vztahu, respektovat se a nepodvádět se, nezávidět si a radovat se z toho co mají. Ty základní věci se nezměnili, to co se změnilo jsou kulisy, v kterých se odehrávají příběhy. Většinou příběhy lásky, věrnosti, přátelství a soudržnosti. Jistě i zrady a nenávisti, ale ty jako odstrašující příklady, ovšem mohou i tyto příklady mít dobrý konec a to v případě upřimného pokání a odpuštění.
Protože i když se lidi pohádají a ublíží si, měli by být schopni se smířit a odpustit si. Takže o tom jsou ty příběhy.


 #17468 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.04.21 19:46:48 | #17470 (13)

No nic, moc jsem se rozkecala. Jdu raději sledovat naší zahraniční politiku :-)


 #17469 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.04.21 21:06:07 | #17474 (14)

To také nepotěší.


 #17470 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 02:41:12 | #17476 (10)

Tak zadna svobodna vule, ze? Vsichni mus tancovat jak Buh piska *18394*

Mam otazku. Proc nas Buh nestvoril/nena­programoval tak aby jsme mysleli jak on chce aby jsme se chovali jak on chce. Je vsemocny, urcite by to pro neho nebyl problem. Proc to stale buzerovani co mame a nemame delat? Treba me udelal tak, ze v nej nemam verit. Proc? Proc pak mi napise v bibli, ze verit mam?

To nabozenstvi smrdi jako nekoho nedotazeny vymysl. *18394*


 #17465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 02:43:07 | #17477 (11)

Mozna mi to vysvetli Sv. Petr? *18394*


 #17476 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 07:42:07 | #17482 (12)

https://static.chatujme.cz/smiles/18394.gif - jsem verici ale neverim, ze ti nekdo muze neco vysvetlit ani sv Petr nato nema -- ten totiz nevysvetluje -- ale vim, ze nevis - to neni podstatne podstata je ve nevire --- kdyz prestanes verit tak zanikas.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 11:59:25 | #17625 (13)

Jasně. Nevěřit v ty přesvaté nesmysly, se přísně trestá.


 #17482 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.21 22:11:40 | #17670 (13)

Ja myslel, ze Sv. Petr mi krijde do brany rict, ze dal nesmim a take mi rekne proc. No na to si pockam ....

Ale, prekvapuje mne, ze ty nemas vysvetleni. Urcite nejsem prvni kdo se tak pta a tak by odpoved mela byt .... mozna i s cislem katalogu. Myslis-li, ze je to na me moc, tak s takovym pristupem vira ztrati jeste vic. Nebo hledate jen ty kteri radi veri?


 #17482 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 11:10:24 | #17494 (10)
nádherné slová kňaza Mariána Prospěchu, veľmi populárneho v Česku i na Slovensku (často je v TV Noe, ktorá si ho asi zamilovala), ktorý sa dokáže prihovárať aktuálne k dnešným problémom a mysleniu človeka, mimoiného aj v tomto videu, kde reaguje na slová Pavla Haberu v jednej jeho pesničke ((od 11,33 min - 13,36 min...ten, kto je milovaný a miluje, nebude zatratený, bude spasený! - keby to povedal on, tak ho zahádžu plechovkami z piva, ale keď to povedal Habera, tak všetci aplaudujú!

 #17465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 11:16:50 | #17495 (11)
Pavol Habera: Boli sme raz milovaní:

 #17494 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:48:14 | #17452 (5)

Ne.
Tím myslím vodění věřících za ručičku a jeho příkazy jak a co mají dělat - Bible je toho plná.
Tady každý mluví, jak k němu Bůh promlouvá a pod.
*5726*
Proč by to dělal, když má každý svobodnou vůli?
Co chce docílit tím přimlouváním se?
Nejakou změnu?
Nebo co?
*20*


 #17449 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:51:17 | #17454 (6)

Aby si lidé byli vědomi, že věci se nedějí bez příčiny... že jsou propojené mezi sebou. Tedy jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá. Vodění za ručičku znamená učení ještě nezralé společnosti, především zprostředokování určité etiky.


 #17452 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:54:16 | #17455 (6)

například by lidi sami od sebe nevěděli, že musí zabít ty, co v sobotu sbírají dřevo


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
18.04.21 19:00:39 | #17460 (7)

..tárate, odpútavate od podstaty veci...


 #17455 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:54:50 | #17457 (4)

ano, dal nám slobodnú vôľu - ale chce, aby sme časť tejto slobody "venovali/obe­toval"i jemu (vo viere v neho) !- ak to urobíme, stratíme slobodu?


 #17448 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 19:23:21 | #17462 (5)

Pokiaľ sa mu už musíš venovať tu na Zemi, tak tá sloboda už nie je slobodou.
Je to žiarlivec, ktorému nestačí, že sa mu budeš venovať po smrti.
*5726*


 #17457 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 20:52:42 | #17472 (5)

... dal nám slobodnú vôľu ...
Takže vše špatné na Zemi je dar od boha? Podivný axiom.


 #17457 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 09:34:58 | #17486 (6)

vše špatné na zemi je výsledkom zneužitej slobody - proti Bohu...čítajte SZ- ale hlavne NZ a zístíte, že Boh je absolútne dobro, a tak nemôže chcieť zlo...povedal nám skrze Krista všetko, čo máme robiť pre dobro, odmietať- a ako sa vystríhať zlu (skrze evanjeliové rady) , ktoré je produktom zlého ducha, knížetě lži...


 #17472 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
19.04.21 10:03:22 | #17489 (7)

Aha, takže za posun tektonických desek, tedy za zemětřesení, za tsunami nebo třeba výbuch sopky může zneužitá svobodná vůle?


 #17486 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 10:13:15 | #17490 (8)

sir Stanley -- promin -- zase nejsem visitor -- ktery jasne pise, ze jsme dostali svobodu - Bozi svobotu a to je se vsim vsudy -- zemetreseni sopky tsunami -- proste se vsim co Buh stvoril --- Ja te na druhou stranku chapu, ze to nechapes
-- a preci se toci -



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 14:47:49 | #17508 (9)

To, že nám pánbíček dal "svobodnou vůli", si vymysleli jeho samozvaní služebníci, když nedokázali odpovědět na otázku, proč se ten vševědoucí a všemocný pánbíček nemůže nijak projevit. Odpověď, proč se nemůže projevit, se nabízí sama: Protože je vymyšlený a ve skutečnosti vůbec neexistuje. Dokazuje to i fakt, že dva hlavní pilíře víry, tvoří prolhaný Mojžíš, a podvodník Ježíš. A o tomto mém tvrzení, jsou důkazy v samotné Bibli.


 #17490 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 10:20:55 | #17491 (8)

sú to prirodzené fyzikálne efekty nestability zemského jadra, často aj skrze agresívne ľudské zásahy do zemskej kôry, či devastáciou enviromentu...-dá sa dokázať, že aj zemetrasenia sú spôsobené často ľudskou činnosťou zásahmi do zemskej kôry (napr. nadmernou lokálnou ťažbou surovín, - ropy, plynu (i v moriach) , uhlia, rúd, či skúškami atómových bômb, umelým vyvolávaním umelých zemetrasení, nadmernou výstavbou mrakodrapov na malom priestore, a pod. ...takže neváľať vinu na Boha, je to detinské, keď vieme, ako zemský povrch človek devastuje a spôsobuje jeho nestability, čo sa iste prejaví aj pohybom tektonických dosiek...


 #17489 

| Předmět: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 05:36:58 | #17478 (3)

Svět přece stvořila zelená veverka. A dokazuje se sama ve svém stvoření.


 #17445 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 09:37:52 | #17487 (4)

ano, Boh sa sám dokazuje vo svojom stvorení, Pavel to v Rim 1 jasne dosvedčuje, a tak ho netreba (nemáme dôvod) dokazovať...kto sme, stvorení z prachu zeme (a do nej sa vrátime) , aby sme ho dokazovalí? a proč? - keď sám hovroí o sebe, o svojich dielach?


 #17478 

| Předmět: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 14:30:38 | #17506 (3)

Pořád máš stejný problém. Bez důkazu jeho existence, nemůžeš nic takového tvrdit. Jinak je to vymývání mozků přesvatými nesmysly. Jen si vzpomeň, kolik je v Bibli faktických nesmyslů, a vyložených lží. A to chceš Bibli vydávat za Boží slovo?


 #17445 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 14:38:53 | #17507 (4)

Boží slovo není závisle na ničem ani na lžích či nesmyslech, prostě je Bible Boží slovo a tečka.


 #17506 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 14:54:20 | #17509 (5)

Jasně. Bible obsahuje lživá tvrzení a faktické nesmysly, a proto je to neměnné Boží slovo. Jsi přijat, třetí klec vlevo. *27179* *27179* *27179*


 #17507 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 23:51:16 | #17542 (6)

zase kecáš lháři *3877* Bible neobsahuje lživá tvrzení obsahuje některá nepravdivá tvrzení. faktické nesmysly neobsahuje žádné. je to slovo Boží a tečka.
Bibli nečti, to je moje doporučení protože tě usvědčuje z hlouposti. *6554*


 #17509 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
20.04.21 06:26:01 | #17545 (7)

to tedy obsahuje, mluvící had, mluvící osel a pomocí démonů létající člověk by ti měli pro příklad stačit...


 #17542 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 07:46:47 | #17546 (8)

ano, démoni sú schopní mnohých vecí, i umožniť posadnutému dočasne létat, či mluvit jeho jazykom....Boh to démonovi umožnil, aby zjavil svoju moc, - že má moc nad démonmi...


 #17545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
20.04.21 14:31:14 | #17553 (7)

Dal bys mi příklad nepravdivého tvrzení, které není faktickým nesmyslem?


 #17542 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
20.04.21 15:34:54 | #17555 (7)

Za prvé jonatane, kroť se prosím ve svém výrazivu.
Za druhé, lže ten, kdo vědomě šíří nepravdu a vydává ji za pravdu.

Když pobožný tvrdí, že Ježíš se narodil panně, že byl boho-člověkem atd. atd. , tak pobožného, který ten výmysl opakuje neoznačím za lháře, ale za oběť lhářů šířících výmysly, pohádky, tedy nepravdy, tedy faktické lži a vydávají je za pravdu.

V náboženských ideologiích stíhá jedna nepravda druhou, ostatně jako i v ostatních pohádkách. Rozumní a humanisticky smýšlející lidé s ohledem na chatrný stav psychiky pobožných se zpravidla výrazům jako "výmysl, lež, podvod, plané sliby" vyhýbají. Ovšem někdy je na čase nabídnout pobožným trošku toho "čistého vína", když je zřejmé, že u pobožného vítězí náboženská ideologie nad jeho zdravým rozumem. Nebezpečí z předávkování zbožností.

Malým dětem také neřekneme na plno, že koza nedokáže vrhnout najednou sedm kůzlat, že nebydlí v domě, kde se nacházejí stojací hodiny a nechodí s košíkem přes ruku nakupovat do obchodního centra. Neřekneme dětem, že to vše je lež, ale řekneme jim, když se dotazují na míru pradvdivosti toho příběhu, že je to pohádka, tedy fantastický, ale nereálný příběh složící pro pobavení a veselí.
No a to samé platí pro biblické příběhy, ty jsou též pohádkami.


 #17542 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
20.04.21 21:13:41 | #17591 (7)

Faktické nesmysly, neobsahuje žádné? Takže je pravda, že obloha je pevná, jak lité zrcadlo, a je postavena na sloupech? Chudáčku malý, opravdu to nemáš lehké. *500*


 #17542 

| Předmět: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:29:26 | #17447 (2)

podstata života nikdy nebude rpzlúštena, lebo práve v nej je Boh sám prítomný ako "dych života" (= oživenie tisícov zložitejších i veľmi jednouchých organických a anorganických jednoduchých zlúčenín do sofistikovaných funkčných geneticko-biochemicko-imunologicko-hormonálnych systémov a procesov 10 na 14. buniek 10-ich fyziologických systémov organizmu (nervový/CNS/PNS, kardiovaskulárny, respiračný, imunitný, hormonálny, tráviaci, rozmnožovací, kožný, skeletárny,, ....) - a to je už za hranicou ľudského vnímania a chápanie, ...neexistujú- a nikdy nebudú existovať vedecké metody, ktoré by experimentálne dokázali a dokazovali podstatu života, nemáme ani predstavu, ako by sme to dokazovali - to by sme museli dokázať "Boží dych života" v organizme (vlastné "oživenie" do geneticko-metabolických-imunologických funkcií desaťtisícov funkčne regulovaných organických a anorganických zlúčenín - i napr. kuchynskej soli/chloridu sodného v biologických membránach pre transport živín (membránové pumpy, detoxifkačné pumpy), a tisíce podobných funkcií iných zložiek.....


 #17442 

| Předmět: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 20:49:00 | #17471 (3)

Pakliže se jedná o děj v našem (fyzikálním) prostředí, tak bych si NIKDY netroufl říci NIKDY. *5595*


 #17447 

| Předmět: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 05:40:03 | #17479 (3)

A to je důvod na to, vymyslet si na vysvětlení nějakého boha?


 #17447 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 07:57:11 | #17484 (4)

kolenik -- nejsem visitor nanej nemam --- je tezke nato odpovedet nevericimu -- zkusim -- je to stejny duvot jak verit nejakemu zakonu v danem state kde zijes --- Buh neni vymysleny - je to jasny zakon zivota - to pouze lidi si vymysli nove zakony a stanoveni - Bozi slovo je jasne a dane - nemenitelne -- priklad tvuj otec moch jezdit v aute po pouziti alkoholu 1 promile ty jsi moch jezdit po pouziti o.8 promile tvuj syn muze jezdit po pouziti 0.0 promile
Bozi zakon neni menitelny -- to pouze my lide muzem ale ne Buh



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 10:25:31 | #17492 (5)

ano, Boh je sám zákon, svoje zákony dáva do hmoty, Boh je živý, je zákonom života,...Božie zákony (prírodné, morálne) sú stále, nemeniteľné, svedčia o jeho absolútnej moci..vždy, keď sa proti nim postavíme, natlučeme si nos nebo zadek, každý sa o tom môžeme denne presvedčovať....


 #17484 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 10:35:34 | #17493 (6)

ad.: a je pre mňa nepochopiteľné, prečo sa to dnes vzdelanému človeku s obrovským penzom informácií musí stále vysvetľovať a pripomínať, keď máme oči, uši, rozum, myslenie - je zaujímavé, že všetko o nemeniteľných prírodných/pri­rodzených zákonoch, ako aj morálnych zákonoch, vedel a písal vo svojich listoch už ap. Pavel, a dnes to nevieme? alebo nechceme vedieť? - a teda nás presahoval svojou múdrosťou už pred už pred 2000 rokmí? - to sme takí mentálne tupí? - máme sa čo učiť od tohto génia chápania Božích vecí!


 #17492 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 14:56:26 | #17510 (6)

A kdy se uvolníš, jeho existenci dokázat?


 #17492 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
19.04.21 15:15:49 | #17511 (7)

on sa dokazuje sám, ja na to nemám, a vo viere to ani nie je potrebné...


 #17510 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 15:35:25 | #17516 (8)

6e jsem ve svém kmetském věku neviděl ani jeden jediný autodůkaz existence boha. Naopak je všude zřetelný důkaz neexistence všemocné a všemilující bytosti na Zemi.
Už jsme o tom vyšerpávajíce psali a diskutovali (i polemizovali). Kdyby, opakuji kdyby existovala všemocná, vševědoucí a hodné lidi milující bytost, tak by přece nedala vzniknout škůdcům, tedy vrahům a zločincům na Zemi. Když někdo ví o připravovaném zločinu a nezabrání tomu zločinu, tak je morálně na stejné úrovni jako konající zločinec. Taková bytost schopná zločinu zabránit, ale nekonající by si zasloužila akorát opovržení.

Konklusio - všemocná, vševědoucí a hodné lidi milující bytost je produktem lidské fantazie a touhy mít takového ochránce.


 #17511 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 12:08:37 | #17497 (5)

Kolik promile alkoholu za volantem uzákoňuje ten tvůj bůh?


 #17484 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 12:31:47 | #17498 (6)

:-) to nemá nič spoločné so zákonom, to je slobodné konanie človeka (pod parou) proti zákonu, že...


 #17497 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
19.04.21 13:05:57 | #17501 (7)

Svobodné jednání ... ale, ale, spíš trestný čin, tedy zločin, ovšem z nepochopitelného důvody většinou kvalifikový jako nějaký přestupek. Myslím si, že je na čase opravit bibli a vrazit do ní jedenácté přikázání "nesedneš za volat ožratý, nebo jinak zdrogovaný".


 #17498 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 15:16:46 | #17512 (8)

...i trestný čin (ak nie je vynútený násilím) je vždy v slobode...


 #17501 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 15:23:49 | #17514 (9)

Copak ti visitore nedochází, že ta pohádka o bohem darované svobodě rozhodování je jen licoměrná výmluva maskující faktickou neexistenci zmíněného boha? Slepice mají svobodnou vůli skončit na talíři v polívce? *15238*


 #17512 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 15:38:46 | #17517 (10)

nemyslím si, že na tejto úrovni máme vecne debatovať...chcem, aby to bol intelektuálny chat...


 #17514 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 16:18:28 | #17520 (11)

Sice jsem ti nepoložil v tomto směru otázku, přesto je tvá reakce zbaběle uhýbající.

Máme jen dvě základní varianty světonázoru ohledně mono-boha, který má být podle teistů popsán v jejich základním zdroji informací o této entitě, ... v bibli.

Mají-li teisté pravdu se svým bohem, tak je jejich mono-bůh zločinec zasluhující opovržení.

Ateisté mají zase jasno v tom, že bohové jsou pouhými výplody lidské fantazie a lidské touhy po všemocném taťuldovi (ochránci) a tudíž existují jen v myšlenkách teistů. To souhlasí s pozorovanou realitou. Příroda zabíjí lidí, zločinci také. Příroda si nevybírá slabé a lehce zranitelné lidi, zabije chlapa, ženu, novorozeně i starce. Zločinci, zabijáci, úchyláci, magoři zabíjejí zpravidla slabší a bezbranné, dělají to zákeřně a nečekaně.

Teistům jejich bůh nesplňuje základní přání po ochraně před zlem, přesto se bez nějakého efektu plazí po bříše a o tu ochranu žebrají. Proč to dělají? Protože jsou náboženskou doktrínou a za ní stojící mafií permanentně strašení nějakým zatracením, což je jen zmodernizované peklo s vidlemi vyzbrojenými čerty smažícími ty, kteří se před mafiány po svém břichu neplazí.

Kdyby to visitore nebylo tak k pláči, tak bych se mohl srdečně smát.


 #17517 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 16:23:52 | #17523 (12)

To by ses určitě smál svým představám. To je v pořádku. Měl bys svoji metodu jak se postavit protivenstvím přírody.


 #17520 

| Předmět: RE: podstata života
18.04.21 18:26:46 | #17446 (1)

*5726*
Podstata života je : ŽÍT, MNOŽIT SE A ZDOKONALOVAT SE.
*20*
To, co opisuješ ty je jen vysvětlení z čeho se skládají živé organismy.
A od počátku vzniku prvých organismu platí to, co jsem napsal nahoře.
...žít - množit se - zdokonalovat se...
*3440*


 #17438 

| Předmět: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:41:31 | #17450 (2)

nepozorne čítate: nevysvetľujem, z čoho sa skladajú živé organizmy (to je základ), to biologické vedy /vedy o živote) poznajú - píšem o to, v čom je podstata života - teda tú "trasformáciu" týchto státiícov organických a anorganických zložiek dynamickej kunkčnosti a regulácie ("dych života"?) v bunkách (10 na 14.-tu buniek) uvedených 10 fyziologických systémov - organizáciu živého systému i napr. do takého niečoho, ako je muž vs žena so svojím telom a psychikou...


 #17446 

| Předmět: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 18:54:44 | #17456 (3)

Není to snad popis jak to probíhá.
Nevím jestli by sme si neměli nejdřív vysvětlit - definovat slova "podstata života", protože každý asi píšeme o jiné "podstatě života".
*65*
Proč se rodí člověk/organismus?
Nebo proč žije člověk/organismus?
Z jakého důvodu žije člověk/organismus?
Na základě čeho žije člověk/organismus?
*65*


 #17450 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 19:20:07 | #17461 (4)

nehovorím podstatne o popise života, ten poznáme z vedeckých štúdií/informácií - nepoznáme však princípy, prečo tie previazané rovnovážne geneticko-biochemické-imunologické reakcie, regulované v každej sekunde (regulácie feed-backom) tvoria život/živý organizmus, sú podstatou života ako takého v rámci fyziológie organizmu (uvedených 10 fyziologických systémov) ...to je nepochopiteľné...


 #17456 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 19:25:09 | #17463 (5)

To - nechápeš to - ale to neznamená - že to musí byť dielo niekoho "vyššieho".
*5726*


 #17461 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 21:03:53 | #17473 (5)

Žívot primitivních buňek a asi i mikroorganismů na planetě Zemi měl za sebou čtyři miliardy let vývoje a obrovský prostor pro pokusy a nezdary, až přišel nějaký ten zdar ve vývoji komplexnějších organismů.
Pak nastala ona exploze živočišstva v Kambriu.


 #17461 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 11:49:06 | #17496 (6)

ako je možné, že ten "vývoj" od atómov, molekúl, a ak chcete "primitívnych" organizmov viedol smerom k niečomu takému, ako je dnes milujúci muž a žena? - o tom je tá podstata/princíp života, nie o tom, že viem popísať geneticko-biochemické mechanizmy/me­tabolismus života....


 #17473 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
19.04.21 12:54:13 | #17500 (7)

O tom, že Evoluce vedla a vede ke status quo říše života, není visitore sebemenší pochybnost a zajisté o tom nepochybuje ani Collins. Kreacionisté se sice vznášejí na létajícím koberci kreacionismu, a sní o tom že milující lidé žili mezi dinosaury a trilobity měli jako domácího mazlíčka. Realita (byla a) je jaksi jiná, létající koberce neexistují (i když by takové létadlo boha nestálo víc než slovíčko, kdyby ovšem existoval) a lidé neexistovali ani v paleozoiku, ani v mesozoiku.
Milující muž a žena se vyklubali ze svých humanoidních předků a jsou dodnes mezi lidmi vzácností (statisticky posouzeno). Dost žen miluje pavlačové, nebo emocionální války a muži volí raděj začouzenou hospodu a nebo khaki uniformu.

Základem života je bezesporu hmota a energie. Lidská inteligence, jakož i emoce zvaná láskou se vyvíjely sukscessivně miliony let. Každý človíček je na svém počátku pouhou buňkou a pak svým devíti-měsíčním vývojem kopíruje, obrazně naznačeno, miliardu let vývoje živočicha na této planetě.
Zrovna si listuji v knize Danielssona (spolucestující na Kon-Tiki), o jeho etnografickém bádání v Austrálii. Jejich původní obyvatelé odmítali vehementně spojitost otěhotnění ženy a koitu. Logické vysvětlení domorodců: každý den spím se svojí ženou, ale těhotenství nastane nečekaně a nebo také také nikdy. Tento názor panoval mnohde také ve Středověké Evropě.


 #17496 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 13:22:45 | #17502 (8)

to, čo píšete, sú všeobecne známe veci prírodných vied: genetiky, fyziky, chémie, biochémie, prípadne spoločenských vied (sociológia, psychológia, a i.) , - o tom sú desťtísíce vedeckých kníh a vedeckých článkov, ale nič nehovoria o samotnom princípe/podstate a zmysle života - vznik úmyslu (aká príčina pre jeho tvorbu?), zmyslu kreácie, transformácie/tran­sdukcie do ľudskej psychiky (uvedomenie si života a mravnej povinností v ňom), existencia vedomia, svedomia, samotného zmyslu, významu života, jeho smerovaniu/nes­merovaniu k nejakému cieľu, i eschatologickému, či jeho nihilizácii...prečo už tá myšlienka a kreácia života? čo je za tým?...- zamýšľali ste sa niekedy nad tým? - opakujem, geneticky-biochemicky,.fy­zikálne, chemicky, fyziologicky - všetko poznáme, ALE najvnútornejšiu "psychologickú" podstatu, zmysel života a všetko okolo toho (prečo som, kto som, kam idem, aký zmysel má môj život, čo je konečný cieľ života) experimentálne nezistíme, tam je už len viera a nádej - a je neskutočne významné, že máme k tomu slovo, prisľúbenia a záruky Boha...


 #17500 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 14:28:39 | #17505 (9)

A proč by za tím vůbec něco takového MUSELO být? To z ničeho (kromě vaší víry) neplyne.


 #17502 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 15:18:17 | #17513 (9)

Samozřejmě máš ve všem pravdu ,,, až na toho boha, který měl dát pouze lidem, tedy nám a Neandertálcům komplexní mluvnici a intekt. Jak vypadá naše ústrojí k modulaci akustických vln nemusím zmiňovat, papoušek Ara byl asi ne moc povedený "boží" pokus. Prakticky se "domlouvají" akusticky všechna zvířata, dokonce i některé ryby.
Mimochodem o Evoluci a původu druhů nepsal jen Darwin, na tohle téma jsou také regály vědeckých prací, plné knížek, jak odborných, tak publikujích pro zvědavé a po informacích hladové lidi. Kdyby se na váhy položila díla kreacionistické a na druhou misku evolucioninistické literatury ... která ta miska by klesla více pod tíhou vědeckých důkazů?

Cogito, ergu sum !
Ty úvahy o smyslu života jsem pěstoval kdysi dávno, pradávno, asi tak od devíti let a dospěl k závěrům, kdaž jsem se seznámil s dívenkou, která mi drahně let poskytuje radost a spokojenost (teda, většinou, i lijáky jsou potřebné pro zrání plodů *15238* ).

Smysl života je v principu pro každého živočicha stejný.
Je pro pavouka (vyrábějící pavučiny) smyslem života chytat létající hmyz? Ne, to je jeho životní potřeba. Smysl jeho života je zplodit další generaci pavouků. A co z toho ten pavouk má? No asi nějaký krásný sexuální zážitek (než je samicí sežrán).
To samé, až na to sežrání, platí pro všechna zvířata, včetně člověka.

Takže (biologický) smyls života, tedy cíl naší existence, platí pro téměř každého člověka a je ve zplození a vychování další generace.
Pochopitelně mají lidé a asi i některá jiná zvířata různé záliby a v nich nacházejí svůj subjektivní a pomyslný smysl života. Někteří nalezli smysl svého života v obhajování představy, že nějaká pohádková bytost stvořila tento svět. To platí především pro lidi ochuzené o biologickou podstatu života - o radost ze sexu. Jiný člověk mohl nalézt smysl života v řinčení zbraněmi a ve vyhledáváním konfliktů. Podivný to sport, lepší smysl života pro společnost je ve střílení puků, nebo v kopání mičudy do branek. Pochopitelně nemají lidé jen jeden jediný smysl života, ale kombinaci různých variant i v toku času a zrání osobnosti. Proto naleznou třeba agnostici v pokročilém věku svého boha a stanou se teisty. Smysl jejich zbytku života je dostat se do nebe a žít věčně po smrti.


 #17502 

| Předmět: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 19:27:50 | #17464 (3)

Nepozorně čítáš - já píšem zase o podstate života - prečo je organismus tu a jeho podstata života.


 #17450 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: podstata života
18.04.21 19:38:37 | #17467 (4)

hovoríme každý podstatne o niečom inom - podstata života je napr o tom, ako a prečo napr. prenos signálov v mozgu (organických zložiek, napr. acetylcholínu) je základom psychickej činnosti - myšlienky, vedomia, svedomia, viery, a pod...a ich nedostatok, resp., porucha v syntéze alebo funkčnosti sa prejaví napr. v Parkinsonovej chorobe alebo schizofrénii....


 #17464 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 12:49:53 | #17499 (4)

podstata života (jeden z aspektov) je aj napr. o tom, že síce viem presne popísať napr. gény pre jednotlivé biochemické zložky oka, samotnú biochémiu a fyziológiu oka, jeho zložky, (štruktúra oka, vyznam svetla, prechod svetla cez sklovec, ovplyvnenie lomu svetla cez šošovku/čočku, dopad lomeného svetla na sietnicu, vedenie nervového signálu do mozgu - ale to je koniec - ďalej už podstatu premeny týchto fyzikálnych a biochemických ja fyziologických avov videnia na samotný zrakový vnem a prenesie podstaty a tvorbu samotného videnia okolitého sveta nepoznáme - ,teda nevieme podstatu toho, prečo zrakový vnem sa transformuje do toho, že sa to prenesie do "psychiky" videnia a vnímania krás a záporov okolitého sveta, teda neviem, v čom je principiálne podstata transformácie zrakového vnemu a jeho vyhodnotenia do psychiky" videnia, a prečo to napr. má odraz vo vedomí a svedomí...


 #17464 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 14:24:21 | #17504 (5)

To nevíme jen kvůli přílišné komplexnosti neuronové sítě v našem mozku. Co je na tom tak zázračného?


 #17499 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata života
19.04.21 15:34:55 | #17515 (6)

nemyslím si, vieme dobre, že tu už ide principiálne o zmenu kvality - na jednej strane možnosť popisu týchto dejov metodicky (veda), - na druhej strane transformácia/tran­sdukcia do signalizácie, do vzniku niečoho, čo sa už vymyká vedeckému pozorovaniu, analýze a prechádza do niečoho duchovného-transcendentné­ho/psychologic­kého/morálneho, zmyslového a nadzmyslového...


 #17504 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
19.04.21 15:51:15 | #17518 (7)

Mozek je umístěn v pancéřové schránce, v lebce a vědci (neurologové) nemají možnost zkoumat zdravý a fungující mozek člověka. To je pochopitelně první překážka zkoumání (detailní) funkční struktury mozku a druhou překážkou je nesmírná komplexita téhle struktury a tudíž nemožnost zkonstuovat fungující bio-elektronické rozhraní.
Proto se vědci zabývají studiem funkce primiivních mozků, třeba mozků mravenců.
Upozorňuji na fakt, že použití elektroniky na bázi výpočetní techniky v biologii a neurologii je velmi mladý obor, který ovšem otvírá okno poznání dokořán. Vše potřebuje svůj čas, řekněme klasikem, ani Řím nebyl postaven v jednom dnu.


 #17515 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 15:58:49 | #17519 (8)

myslím, že sa principiálne rozchádzame, každý to vnímame inak, píšeme o niečom inom...


 #17518 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 16:19:07 | #17521 (9)

Jak jinak, že?


 #17519 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 16:19:43 | #17522 (10)

jo, jo, je to často jeden o voze, druhý o koze...


 #17521 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: podstata…
19.04.21 16:57:47 | #17524 (7)

Jenže změnou kvality to nazýváte jen proto, že to neumíme popsat na základě integrace detailů, poněvadž prostě ty detaily a přesné vztahy mezi nimi známe jen z malé části. Až/jestli je poznáme pořádně, na nic transcendentního tam místo nezbyde.


 #17515 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 18:28:46 | #17525 (8)

ak človek racionálne a zodpovedne myslí, ak rozumie, o čom je prioncipiálne reč, vie dobre, a hneď pochopí, že to druhé ("transformáciu" hmoty - zloženia živej hmoty a geneticko-biochemických procesov do fenoménov psychiky, myslenia, vedomia, uvedomenia si samého seba, svedomia, lásky,...nikdy nepochopí, nemá- a nebude mať na to metody, lebo sa to vymyká z ľudských predstáv...je to už transcendentál­ne/duchovné a to je mimo vedy...


 #17524 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 19:14:30 | #17527 (9)

Zase si vymýšľaš.
*33684*
ZATIAĽ - sa to vymyká z ľudských predstáv.
My ateisti ostáváme u toho "zatiaľ" - ale ty do toho ťaháš zbytočne Boha.
Ty si ostal na úrovni doby, keď sa začala Biblia písať.
Ostatní, čo aspoň trochu sledujú, ako pokročilo vedecké poznanie a čo všetko sa o organisme vie, tak tí pomalu a isto Boha z tohoto procesu tvorenia vylučujú, pretože majú akú taku predstavu - ako to všetko mohlo byť.
*6477*
Som zvedavý, čo povieš na to, ak sa na nejakej planéte, alebo mesiaci objaví hoci aj jednoduchý organismus.
*20*


 #17525 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 19:22:24 | #17528 (10)

k tej poslednej vete: nikdy sa nezistí, či je život na nejakej planéte, - také planéty sú hypotetické a vzdialené niekoľko desiatok svetelných rokov (tzv. exolanéty mimo Slnečnej sústavy)...my sa maximálne dostaneme na nehostinný Mars, aj to sa sotva odtiaľ niekto vráti...takže fantazírovanie je síce milé, ale ostáva fantazírovaním...


 #17527 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 19:58:04 | #17529 (11)

Ale no visitore - nevím kde žiješ a co tě zajímá.
Není potřeba lidské posádky na návštěvu jiných vesmírných těles.
Taky je známé, že asteroidy a komety jsou nositeli živototvorných molekul.
*5726*
Jupiterův měsíc Europu v minulých desetiletích zkoumaly kosmické sondy. Díky nim víme, že je pokryt ledem, pod nímž se nachází oceán kapalné vody.
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2021/cislo-2/jupiteruv-mesic-europa-svetelkuje.html
*20*


 #17528 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 20:39:09 | #17530 (12)

a čo, myslíte, že na Európe je život? - a keby aj nejaké baktérie, kto sa tam dostane, a aký to má význam? - však prípadný úspech na Mars by bol zázrak (je to hranica ľudských možností), ľudstvo s vesmírnymi cestami tam skončí, nič viac ne je reálne! - nielen vzhľadom na vzdialenosť, ale na zraniteľnosť a krehkosť ľudského tela....mňa toto hypotetizovanie fascinuje, ako si človek robí fantazmagorizovaním nemožné ilúzie!


 #17529 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 20:56:27 | #17531 (13)

Žádná iluze není tak nemožná, jako existence Boha.


 #17530 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 21:03:33 | #17533 (14)

existencia Boha je ďaleko viac prístupná (sám sa dokazuje) ako akýkoľvek vesmírny let na exoplanetu...ja s tým nemám problém, kto vidí Krista, vidí Boha-Otce - každý mysliaci nezaujatý vidí Boha v jeho stvorení, Boha VEDOME nevidí len zaťatý a zatvrdlivý v srdci, pyšný - lebo pyšnému sa protiví...


 #17531 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 21:11:15 | #17536 (15)

Kdo vidí Boha, má velmi bohatou představivost, kterou si plete s nezaujatým myšlením... *16600* *27839* *16600*


 #17533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 21:16:52 | #17538 (16)

Boha, kým sme v pozmeskom pominuteľnom tele, pochopiteľne nevidíme, ale vidíme ho duchovným zrakom - spoznávame ho srdcom, vo svedomí a v jeho stvorení, spoznávame ho aj uvedomením si seba - sme jeho obrazom...


 #17536 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 21:23:08 | #17540 (17)

Boha pochopitelně nevidíme - protože není. Jak prosté, milý Watsone!


 #17538 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 09:48:06 | #17551 (17)

Ano - jednoduchá duchovná predstava - akési snenie.
Tak ako ty sníváš o Bohu a predstavách, ako to po smrti bude krásné, tak tak isto snívá sázkar o výhre a čo s ňou potom bude robiť.
*5726*
Len a len ľudská predstavivosť.
*6477*


 #17538 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 09:53:47 | #17552 (17)

jo jo jsme také součástí toho onoho: JSEM :-).


 #17538 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 22:46:59 | #17541 (15)

Hm, hezky jste to do sebe nechal nahustit, jen co je pravda. Ale je to jen papouškování nesmyslů, které nic jiného, než vaše POUHÁ VÍRA, nepodepírá.


 #17533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 14:56:39 | #17554 (16)

Ano, také nad tím žasnu. Kdyby to zde na DF nebylo v "přímém přenosu", považoval bych to za nemožné.


 #17541 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 09:40:45 | #17549 (15)

Trepeš blbosti.
*5726*
Pokrok a vôľu človeka poznávať, "vidieť" nové obzory, mať snahu zdokonaľovať sa a nespoliehať sa na nejakú "nadprirodzenú" entitu, nevidí len zaťatý, zatvrdlý v srdci, pyšný - pretože pyšnému sa protiví pokrok a poznanie. *20* *3440*


 #17533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 03:49:14 | #17543 (13)

... ako si človek robí fantazmagorizovaním nemožné ilúzie!

Lidé si odjakživa pěstují iluze, podléhají i nemožným iluzím, třeba takovým o patronátu dobrotivého boha, o životě po smrti a v tomto smyslu dále.

Science Fiction je pochopitelně také iluzí, zdaleka ne vše co Sci-Fi popisuje je realizovatelné. Ovšem na Měsíc se lidé už fyzicky dostali, byť jen na pár dní, ale představa nějaké trvale lidskou posádkou obsazené laboratoře na Měsíci je realizovatelná technickými prostředky, které má dnes lidstvo k dispozici. Pochopitelně se musí akceptovat nemalé riziko při realizaci.

S cestou lidí na Mars to vidím podobně jako ty, ale apiori bych ji nevyloučil. Ta rizika takové cesty nejsou snadno kalkulovatelná a to se násobí, uvážíme-li i zpáteční cestu. Ke konci minulého století vypovídala v interview jedna USAmerická geoložka, že by ta rizika cesty na Mars akceptovala, kdyby bylo na Marsu roboticky zřízeno útočiště (základna) vybavené prostředky k pobytu aspoň na jeden marsovský rok. Najdou se odvážní lidé s velkým zápalem pro vědu.

Jupiterovy měsíce jsou další zajímavou destinací, ale zajisté nejdřív pro roboty.
No a Venuše? Ta je asi nezajímavá z prostého důvodu - její prostředí vylučuje život v podobných formách jako na Zemi.


 #17530 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 09:31:33 | #17548 (13)

Žiješ v zaostalom myslení.
Ľudstvo sa musí niekde "posunúť" mimo Zem.
A čo dokážu tie bakterie niekde na inom telese??
*5726*
Že život môže vzniknúť hocikde a záleží potom už len na podmienkach do akej formy sa vyvinie - a nie je k tomu potrebný zásah tvojho Boha.
*3440*


 #17530 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 21:03:11 | #17532 (11)

Má-li ateista nějakou víru, pak je to víra v neomezené možnosti lidského poznání.
Jak napsal Neruda - Jak lvové bijem o mříže, jak lvové v kleci jatí. My bychom vzhůru k nebesům a jsme zde zemí spjatí...!


 #17528 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 21:08:56 | #17534 (12)

to sú také prázdne frázy...ľudské poznanie má svoje hranice tak, ako bežec na 100 m sa rovnako môže priblížiť k určitej hranici ľudských možností (dnes je Boltov rekord 9,58 sek)...


 #17532 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.21 21:18:17 | #17539 (13)

Rekordy jsou od toho, aby byly překonány. A překonány dříve nebo později budou.
Ale na rozdíl od tělesných schopností roste lidské poznání a možnosti řadou geometrickou.
Už dnešek by byl před sto lety považován za naprosto nemožný. Za dalších sto, nebo třeba tisíc let bychom ho nepoznali zase my.


 #17534 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 03:59:06 | #17544 (13)

Ty hranice vědeckého poznání se neustále posouvají a jak to vypadá rychlej a rychlej. Kde je limit poznání nelze odhadnout.
Ten příklad běžce, skokana do výšky, do dálky a pod. není dobrým příkladem, neboť je limitovaný fyzikou člověka. Limity fyzických bytostí jsou dané fyzikou, poznání není fyzické.


 #17534 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.21 09:43:39 | #17550 (13)

Ty jsi takový tmář - osoba, která vystupuje proti pokroku, která si nevidí ani na špičku nosu.
*3422*


 #17534 

| Předmět: Jiný pohled na Bibli
16.04.21 20:32:45 | #17371