Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2476784x
Příspěvků:
68576

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #29871

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.02.23 18:51:41 | #29871
Reakce na příspěvek #29870

a nepracují kvantové počítače na principu provázanosti? tedy prakticky se to používá, teoreticky se to ještě neumí vysvětlit.


 #29870 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.02.23 19:31:01 | #29873 (1)

Kvantová mechanika atd. je pro mne neznámé a také nezajímavé téma.
Takže vycházím jen z toho, kdy jsem co pochytil.V literatuře se objevily zprávy, že se 2021 podařilo sestrojit quantový "počítač" se stovkou q-bitů. Ale protože se trošíčku vyznám v elektrotechnice a elektronice, vím něco o složitosti procesorů a jejich okolí, tak si dovedu představit, že do praktického q-počítače, který zmnohonásobí výkony současných procesorů, které se blíží hranici realizace nanostruktur, bude ještě dlouhá cesta.

Nemohu posoudit jestli je ta paralela s tranzistorem platná, ale tranzistor byl vynalezen 1947, praktické použití v "tranzistoráčku" bylo o patnáct let pozděj ... a to se jedná o součástku, kterou "lze vzít do ruky". Takže bych řekl ohledně Q-počítače - uvidíme za dvacet let.

Ovšem bacha, jedná se o efekty v mrňavoučkém prostoru, tedy ne o přenosy informací na tomto principu na větší vzdálenosti. A tím, že je to v mrňavoučkém prostoru nebude snadné MĚŘIT rychlost přenosu informace. Myslím teď na to bombasticé prohlášení italských vědců, že neutrina jsou rychlejší než fotony ve vakuu, které se ukázalo jako falešný poplach.


 #29871