Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2454932x
Příspěvků:
68116

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #32895

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.04.23 12:07:27 | #32895
Reakce na příspěvek #32893

komanc ale iky katolikum se prave to vzdelani pozvedlo i kulturne - podivej se ted do cele EU jake zustali historicke pamatky -- cely svet jiny je obdivuje a vse diky katolikum a vericim


 #32893 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.04.23 13:48:01 | #32916 (1)

jakým způsobem zaručíš, že bez katolíků by to nevzniklo nebo dokonce ještě víc a lepšího?


1  
 #32895 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.04.23 15:02:34 | #32927 (2)

Ten chudášek postižený antisemitstvím blábolí pouze nabiflovanou propagandu.
Zřejmě nemá ponětí, že stavby z kamene, které přetrvaly staletí, byly stavěny lidmi živořícími v nuzných chýších, nebo v zemljankách na pokraji smrti hladem. Lidí, kteří se dožili zřídka 30 let.. Stavěli pro své pány, pro své vlastníky z donucení. Proto není po lidech, kteří živili středověké panstvo ani stopy. Trochu jinak tomu bylo ve městech osvícených pánů.

Ten "slavný" Temný středověk bylo nelidské období kulturní a humanitární retardace. Ty opakovaně katolíky vychvalované středověké univerzity vyráběly prakticky jen teology se znalostmi latiny, teologie, rétoriky a možná dějin, vyráběli tak jen domptéry (krotitele) nevolníků. Bible nesměla být dlouho překládána z latiny do národních jazyků. Důvodem bylo znemožnění kontroly knězi produkovaných lživých propagací. Proto byl Hus zavražděn, že vykládal bibli ve strozumitelném jazyce a nejinak se katolíci snažili chytnout a popravit Luthera, který bibli přeložil do němčiny.

Johann Gutenberg vynalezl knihtisk (polovina 15. století), kteý zlikvidoval monopol na výrobu knih opisováním mnichy v klášterech. Díky knihtisku, který současně vybudil potřebu lidí umět část a psát, zazvonil umíráček pro katolickou církev. Myslím si, že připravil i půdu pro příchod renesance.


1  
 #32916