Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2458723x
Příspěvků:
68125

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #33403

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 00:42:17 | #33403
Reakce na příspěvek #33391

Pokud znám křešťany osobně a ve svém okolí, většina z nich neví o Bibli, křesťanství a o náboženských otázkách ani zlomek toho, co vím třeba já nebo další ateisté z tohoto fóra. Je to pochopitelné, my jsme se tady sešli mj také proto, že se o tyto věci zajímáme, že s věřícími o nich diskutujeme a poznáváme i jejich názory.
Většina křesťanů ve své víře prostě následuje své rodiče a místní komunitu. Něco málo slyšeli v nepovinných hodinách náboženství a ti, kdo chodí do kostela, něco občas zaslechnou v kázáních, ale mnozí ani to ne. Je to prostě tradice. Pokud by se narodili v arabských zemích, prostě by v souladu s místními zvyky chodili do mešity a v jihovýchodní Asii zase do budhistických chrámů a nijak by to neřešili. Proč taky. Stačí přece věřit v nějakého Boha, občas se pomodlit nebo zajít do kostela (ne všichni) a věřit, že se snad dostanu do nebe (jestli nějaké je) a aspoň formálně dodržovat nějaké desatero (co kdyby náhodou nějaký Bůh opravdu byl...).
Nějaká hlubší a plně prožívaná víra je mezi dnešními křesťany dost ojedinělá. Stejně jako informovanost o ní.


1  
 #33391 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 06:36:17 | #33408 (1)

K poslední větě. Jak chceš posuzovat něco, čemu nevěříš... není to protimluv? :-))


 #33403 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 12:04:19 | #33424 (2)

Proč bych nemohl posuzovat něco, čemu nevěřím? Proč bych třeba nemohl posuzovat různé konspirační teorie, různé politické názory a filosofie? Nevěřím třeba ruské propagandě, to ji nemohu posuzovat?
Je to právě naopak, objektivně mohu posoudit především to, čemu nevěřím, hlavně to, o čem pochybuji
Víra stejně jako láska může být slepá. Jako třeba citové zaujetí. Často nás vede jen k jednostrannému hledání toho, co tu víru třeba jen zdánlivě potvrzuje. Opačné argumenty pak člověk nevnímá a snaží se je nějak vytěsnit z mysli.


 #33408