Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2451162x
Příspěvků:
68091

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #33428

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 14:10:36 | #33428
Reakce na příspěvek #33426

ad komanc06:
.."podle mých zkušeností mají věřící větší sklon ke konspiračnímu myšlení (viz třeba fóra o ateismu a víře)"..
u visitora byl theistum v diskusich o existenci Boha zcela jednoznacne ponechan prostor k prezentovani tvrzeni, ktera jsou fakticky nespravna ci zalozena na zasadne chybne logice - nedivim se proto, jestli ti sami casteji vidi iluzorni souvislosti mezi nesourodymi udalostmi - kombinace absence intelektualni pokory a naopak pritomnosti nafouknuteho pocitu vlastni intelektualni kompetence s neschopnosti kritickeho mysleni tak prave u techto jedincu vytvari urodnou pudu pro uchyceni dalsich nepodlozenych tvrzeni.. korelace mezi precenovanim sebe sameho (iluze znalosti) a akceptovanim epistemicky podezrelych presvedceni (konspirace) je odborniky casto popisovana - konspiracni teorie i nabozenstvi navic poskytuji jednoducha vysvetleni slozitych problemu ci zasadnich veci, kterym lide chteji dat smysl a nikoliv nahodou se ve vyssi mire objevuji v dobach krize, kdy se lide citi znepokojeni ci primo ohrozeni, dari se jim tedy v podminkach nejistoty


 #33426 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 15:27:52 | #33431 (1)

Ano, pro ateismus je mj. typická určitá intelektuální pokora, která člověku brání sebevědomě hlásat nepodložená tvrzení a nekriticky přijímat zjednodušená řešení všech problémů i zásadních otázek (což činí jak náboženství, tak konspirační teorie).


 #33428 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 15:41:16 | #33433 (2)

Jenomze ateisti veri jenom v rozum, zjednodusene receno, mysli si, ze na vsechno prijdou sami..nekdy ..to je vlastne pycha a ne pokora.


 #33431 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 16:05:27 | #33438 (3)

Loretto, prosím tě, už si to nějak ujednoť. Nejdřív píšeš, že ateisté mají malou víru v sebe a neumí si představit, že by jejich mozek mohl vysvětlit vše, teď zas tvrdíš, že jsou pyšní a myslí si, že na všechno přijdou sami.
Jsem z toho poněkud zmaten... *5671*


 #33433 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 16:54:58 | #33439 (3)

Ano, přiznám se i bez inkvizitoského mučení, že jsem pyšný na to, že věřím, že rozumní lidé zjistili a potvrdili, že ...

  1. Země je planenou obíhající po své mírně oválné orbitě svou centrální hvězdu, Čechy nazývanou Sluncem.
  2. Pohádkové bytosti od vodníka po bohy jsou lidskou fantazií stvořené virtuální bytosti, disponující pohádkovými vlastnostmi, jako např. vodníci dýchají vodu a vodníkům hoří fajfky i ponořené do vody, jako že bohové a ostatní občané nebe dýchají vakuum a jen lehce oděni nemrznou ve Vesmíru.
  3. Matematika a přírodní vědy nejen že nepotřebují na objasnění přírodního dění nadpřirozené bytosti disponujícími nadpřirozenými silami, !!! ale faktickou existenci nadpřirozených bytostí vylučují.
  4. Náboženské ideologie jsou používány na manipulaci lidí mdlého rozumu. Že jsou jedem, který jako každý jiný jed při předávkování zabíjí.

A takhle bych mohl pokračovat celkem dlouho v líčení toho, na co jsem pyšný. A jsem rád pyšný na to, že jsem pyšným.


1  
 #33433 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 17:14:25 | #33443 (3)

Pokora je vlastností otroků. Nejsem otrok, nejsem pokorný. Jsem svobodný člověk, nemám nad sebou žádného pána.
Jestli to nazveš pýchou ... je to tvá volba slova a protože slovo "pýcha" má pejorativní nádech, tak je vlastně nadávkou a urážkou. Urážíš tak lidi, kteří nesdílejí tvé náboženské přesvědčení.

Jen tak na okraj. lidé, ktreří se přeceňují si asi zaslouží to oznašení "pyšnými". Pobožní jakékoliv náboženské ideologie se považují za hodnotnější lidi, za nad-lidi, za lepšolidi, než jsou lidé nepatřící k jejich vyznání, či příslušnosti k jejich náboženské kastě.


 #33433 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.04.23 17:19:21 | #33445 (3)

Trochu tě opravím : myslíme si, že na všechno MUSÍME přijít sami, že to za nás nikdo neudělá a vymýšlet si bohy že je kontraproduktivní, protože tě to zastaví.

to je rozdíl ve smyslu, ne?


 #33433