Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2689138x
Příspěvků:
73882

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #33871

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.23 14:41:28 | #33871
Reakce na příspěvek #33861

Vidím v tom rozdíl. Mně spíš jde o tu formulaci. Když se o něčem mluví, zpravidla jde o existenci tohoto jevu. Buď jí věřím, nebo ne. Pokud nevěřím v Boha, přece neříkám, že věřím v jeho neexistenci. Stejně tak nevěřím ve vodníka a ne že věřím v jeho neexistenci. To se sice dá významově pochopit jako totéž, ale formulačně je to neobratné. Připadá mi to jako to známé slovenské - ja som tu neni
Pokud jde o tu neexistenci - to bych vyjádřil jinak. Třeba: Domnívám se, myslím, předpokládám, jsem přesvědčen, že Bůh neexistuje.


 #33861 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.23 15:06:00 | #33873 (1)

Tak jednou napíšeš, že v tom vidíš rozdíl, a podruhé napíšeš, že se to dá významově pochopit jako totéž. Tak jsem z toho trochu zmatený. Bez ohledu na zvláštnost formulace, jde právě o ten obsah těch obratů. Oba vyjadřují nějaký postoj a otázka je, zda se jedná v obou případech o stejný postoj, anebo jestli jde o dva nějak odlišné postoje. Na to se ptám.


 #33871 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.23 16:20:52 | #33890 (2)

Já prostě spojení - víra v neexistenci považuju za naprosto nepatřičné. Ale chápu, o co ti asi jde. Chceš nás přesvědčit, že ateismus je také jakási forma víry. Není - spíš je to opak víry. Ateista ani nemusí vědět o tom, že je ateistou, např. pokud vyroste mezi nevěřícími a o nějakém Bohu nikdy neslyšel. Tím pádem pak jeho existenci neřeší, ale to určitě není nějaká vědomá - víra v neexistenci. Nicméně ateistou je - nemá víru.


 #33873 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.23 16:44:37 | #33899 (3)

ad komanc06:
.."Já prostě spojení - víra v neexistenci považuju za naprosto nepatřičné. Ale chápu, o co ti asi jde. Chceš nás přesvědčit, že ateismus je také jakási forma víry. Není - spíš je to opak víry. Ateista ani nemusí vědět o tom, že je ateistou, např. pokud vyroste mezi nevěřícími a o nějakém Bohu nikdy neslyšel. Tím pádem pak jeho existenci neřeší, ale to určitě není nějaká vědomá - víra v neexistenci. Nicméně ateistou je - nemá víru"..
ackoliv mezi ne nepatrim, mam pratele mezi naturalisty, kteri tvrdi, ze neexistuji zadne entity, ktere by byly kauzalne spojene s vecmi kolem nas, aniz by pritom byly fyzicky spojene s vecmi kolem nas - nemuze tak ani existovat zadny sebelepsi duvod pro viru v druhy entit, kterym je existence de facto poprena.. sice se tedy jedna o druh metafyzicke domenky, ale na druhe strane je oduvodnena pozorovanim, ze dosud zadnemu z druhu zminenych entit se nepodarilo zaslouzit si sve teoreticke "udrzeni" - spor mezi nim a theistou je tedy skutecne v tom, o cem naturalista rika, ze podle nej neexistuje.. prave toto verici povetsinou chapou jakozto antitheisticky "arogantni hlas" zesmesnujici posvatno a nabozenstvi - logicky totiz theismu upira, a to absolutne, moznost jeho pravdivosti.. prave proto, ze i oni maji dukazni bremeno, jak poznamenal soucet , se ja od nich lisim tim, ze kuprikladu otevrene konstatuji, ze nemam zadny transcendentalni argument proti existenci Boha ci platny deduktivni argument pro neexistenci Boha - mozna to trochu smrdi agnosticismem, ale navzdory tomu, ze jsem presvedcen o iracionalite vsech argumentu ve prospech existence Boha, tak paradoxne nevystupuji natolik proti iracionalite argumentu ve prospech theisticke pozice samotne *27179*


 #33890 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.23 17:52:15 | #33909 (3)

Já prostě jenom prezentuju dva postoje, s jejichž existencí mimochodem přišli samotní ateisté a mě osobně to předtím nenapadlo, a tážu se na tvůj názor ohledně obsahu těchto postojů. Prostě se jenom ptám, jak to vidíš ty, protože to právě ateisté tvrdí, že nevěřit v existenci není to samé jako věřit v neexistenci a že oni "dělají" to první, ale ne to druhé.


 #33890 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.23 17:58:52 | #33912 (4)

ad soucet:
..”právě ateisté tvrdí, že nevěřit v existenci není to samé jako věřit v neexistenci a že oni "dělají" to první, ale ne to druhé”..
ja nikoliv, ze verim, ale vim, ze vetsina v argumentech prezentovanych Bohu existovat proste nemuze a presto jsem atheista


 #33909