Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2403664x
Příspěvků:
67349

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #36292

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.05.23 17:34:55 | #36292
Reakce na příspěvek #36262

Děti se samy od sebe naučily bibli a modlitby jako očenáš?
Ne, dětem (zaostalých rodičů) se od mala vštěpovaly do hlaviček andělíčci, Ježíškové, čerti a jejich šéf bůh.

Nežil jsem ve vzduchoprázdnu a už vůbec ne v dětství na katolickém Slovácku. I jedna má prateta se pokoušela mne naučit "andělíčku, můj strážníčku". Matně si vzpomínám že tu tetu pak můj děda, její bratr, "vyhodil" z baráku, protože nám spílala do neznabohů a do pohanů. Také jsem kolikrát přemýšlel nad tím, proč byl děda takový ateista a antikomunista. Faktem je, že měl přísnou katolickou výchovu a byl přijat (na doporučení lokálního kněze) do knežského semináře. Tam pobyl jen tak dva roky, než byl povolán na frontu rozkazem jeho veličenstva Franze Josefa z milosti boží císařem římským. Tak si prožil děda i nelidskou válku na italské frontě (proti katolickému králi, asi Umberto II.) v Dolomitech jako horský dělostřelec. Z celé kumpanie přežilo jen pár lidí.

Náhodou si vzpomínám, to mi bylo tak 6,5 roků, kdy mi o vánocích prozradil venku na zasněžené ulici jeden starší kluk, že Ježíšek neexistuje, že dárky dávají pod stromeček rodiče. Možná jsem přišel domů s brekotem, nevím. Byla to doba, kdy máma každej den brečela, protože nám zavřeli tátu (politický rozsudek) a třeli jsme bídu s nouzí, v bytě byla mrazárna, protože nebyly prachy na topivo, nehledě na to, že uhlí byl v ČSR absolutní nedostatek a plaménky v troubě na plyn skomíraly a zhasínaly. Máma sehnala trochu denaturáku a tak vařila na kroupy na lihovém vařiči. Na jaře byl pak (po půl roce) otec omilostněn.


 #36262 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.05.23 18:57:28 | #36295 (1)

Ne, dětem (zaostalých rodičů) se od mala vštěpovaly do hlaviček andělíčci, Ježíškové, čerti a jejich šéf bůh.
nesmysl v kostele nikdo nikdy neřekl slovo čert. do hlav nikdo nic takového nevštěpoval.
Samozřejmě že anděla strážného má každý a dokonce někdo jich má několik. Jenže anděl není andělíček.
Ježíš je Bůh a člověk, ale vánoční Ježíšek není přímo totožný s Ježíšem i když dárky od něj pocházejí ,protože od něj pochází prakticky všechno kromě zla.
SV Mikuláš také existoval, satan také existuje, ale není totožný s hloupejma čertama v pohádce nebo těmi co hloupí ateisté straší malé děti když nechtějí poslouchat. Křesťané děti čertama nestraší protože dětem žádné nesmysly nevykládají.


 #36292 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.05.23 19:03:12 | #36296 (2)

když chodí čerti s Mikulášem a andelama, tak do kostela čerti nesmí a ani jsem je v životě v kostele neviděl, andělé a Mikuláš v kostele jednou do roka to jo, rozdává dětem nějaké dobroty. *691*


 #36295