Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2402474x
Příspěvků:
67349

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #39165

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.06.23 22:16:46 | #39165
Reakce na příspěvek #39125

ad soucet:
.."Kdyby sis přečetl verše ze SZ předcházející těm, co jsi sem předtím dával, tak by se ti všechno vyjasnilo. Asi není třeba připomínat, že Bůh (Jahve) představuje řád a skutečnost, že pro Bibli je to jediný reálně existující bůh, a že jakožto vládce světa (a vůbec Bůh) vykonává soud nad hříšníky. A není to samozřejmě v Bibli podáno tak, že přívrženci jiných náboženství jsou automaticky zlí - pokud chceš Bibli porozumět, tak jí musíš brát tak, jak je napsána a nic si do ní nesmíš vkládat"..
vzdyt ta rozsirena citace prislusneho textu prece doklada presne to, z ceho jsem si delal legraci - nebo snad mas pocit, ze onen "prorok nebo vykladač snů" nebyl neverici ci jinoverec? *27179* jen te chci upozornit, ze ospravedlnovanim tech nejodpornejsich cinu, ktere si moralne nezkorumpovani jedinci umi vubec predstavit, kuprikladu tim, ze tvuj neviditelnej kamos je "vládce světa a vykonáva soud nad hříšníky", ze sebe delas vuci krutosti a sadismu lhostejneho hlupaka, jakym je treba visitor.. sice narozdil od tebe NESMRDI JUNGEM, ale stejne jako ty mel vzdy tu drzost napsat, ze tomu atheiste nerozumi a pridal k tomu nejaky ten vyplod intelektualni masturbace/nesmysl, kterejch vybleju tuny - co rikas treba na tuhle kokotinu? "hnev Bozi proti hrichu a Jeho spravedlivy soud nad hrisniky jsou dulezite biblicke zasady - bez pochopeni, ze Buh musi soudit hrich, nemuzeme pochopit zazrak Boziho odpusteni a milosti ani uzasnou pravdu o krizi, kde Kristus snasel Bozi hnev za nas hrich" *27179*
urcite te neprekvapi, ze Svaty text krestanstvi vnimam jako az prilis odpudivy na to, aby byl zakladem pro humanni civilizaci, ale presto se i v 21. stoleti najdou taci, kteri se "uveznuji" ve svem vlastnim "zrcadlovem sale", ze ktereho pro ne neni uniku - nemohou totiz vedet, zda se myli ci ne - z logiky veci vyplyva, ze vira bez dukazu nemuze byt v zadnem pripade pouzita jako cesta k pravde - ostatne, ruzne systemy viry a nabozenstvi potvrzuji, ze vetsina lidi veri v protichudne koncepty, nez kterym veri ostatni lide - proto je apel na viru ve prospech nabozenstvi naprosto MRTVY argument a bozske zjeveni, osobni zkusenost, pocity/prozitky, intuice, predzvest atd. na tom samozrejme vubec nic nemeni.. nejde vsak jen o to, ze zadna z techto "veci" neposkytuje zadne prime znalosti o svete kolem nas, ale o to, ze je sama zdrojem omylu - presto si vsak pohodlne hovite v "risi" nefalzifikova­telneho a bohate si vystacite kuprikladu s "verim, ze je to pravda" - fakt ze spousta mistnich theistu pusobi dojmem, ze veri ve viru.. chapu, ze muze byt uklidnujici, ale je zcela svevolna - spise pouhe prani ci touha, aby neco bylo pravdive - NAIVNI duvera v domnenky ci doslech *27179*


 #39125 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
23.06.23 11:20:27 | #39197 (1)

Ten text osvětluje má slova. Nebo si klidně přečti ještě verše na konci předcházející kapitoly. Jak jsem psal Komančovi, postoj židů k jiným náboženstvím byl samozřejmě odmítavý, ale nikoli militantní. Militantní byli židé jenom vůči kultům, které praktikovali ohavnosti, jako např. lidské oběti. A byli militantní vůči lidem z vlastních řad, kteří chtěli židy odvrátit od Jahveho - proč, je celkem pochopitelné z toho, jak je o Něm v SZ referováno. Tak je to v Bibli podáno.
Nejspíš každý máme jinou definici sadismu a krutosti, poněvadž prosté zabití nepovažuji ani za jedno. Nevim jak by jsi potom nahlížel na justiční trest smrti nebo na naše hubení živočichů, jimž říkáme "škůdci". To musí být ve tvých očích ty nejodpornější činy.
Co se týče Visitorovo výroku, tam bych v zásadě souhlasil. Je zajímavé, že na jednu stranu obviňuješ Boha za to, že existuje zlo, ale na druhou stranu protestuješ proti myšlence, že se Bůh proti zlu staví a že ho trestá. *29716*
To mě samozřejmě nepřekvapí, na to tě znam moc dobře. Je chybné chtít po křesťanství něco, co nenabízí (např. znalosti o světě kolem nás), stejně jako je rozdíl mezi znalostí a porozuměním - znát ještě neznamená rozumět "proč a jak". Víra je v křesťanství podstatný vnitřní prvek a bez něho křesťanství nefunguje (narozdíl třeba od budhismu). Apel ateistů na racionalitu je pochopitelný a v zásadě správný, na druhou stranu by neměli zapomínat, resp. spíše měli by vzít v úvahu, že racio je jen jeden z nástrojů poznání. Daleko častějším způsobem poznání je zkušenost, který funguje na principu "prostě to zkus a uvidíš". Stejně tak člověk většinově nejedná na základě rozumu, ale spíš citu či instinktu. A ani na jednom není nic špatně. Život člověka nelze zredukovat na racionalitu, o což se ateisté, jak to vypadá, snaží.


 #39165