Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2402447x
Příspěvků:
67349

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #39714

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.06.23 00:40:37 | #39714
Reakce na příspěvek #39710

Pokud by Bůh věděl předem, co všechno se stane, pak už by to ani on sám už nemohl měnit. Už by předem věděl i to, kdy nějak zasáhne a jaký to bude mít následek. Je to stejné, jako by to už bylo předem dáno. Z všemohoucího by se stal nemohoucí.
Tak nějak bych mu to nezáviděl. Ano, byla by to hrozná nuda.
Ještěže nic takového jako Bůh neexistuje.


1  
 #39710 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.06.23 02:56:49 | #39716 (1)

Pobožník tím chtěl naznačit, že kažký pohyb každého atomu ve Vesmíru je bohem naplánován a určen pro každé planckovo kvantum času věčnosti. Pro boha přece maličkost, to naplánoval už nekonečné minulosti pro nekonečné množství vesmírů které už stvořil a které stvoří v nekonečnu.

Pobožník tudíž hodnotí pocit své svobodné vůle, ale ví že i když bude recitovat "ententýky, dva špalíky ... ", nebo vrhat v kostky, je vše dávno, dávno bohem naprogramováno.

Pobožník má tedy jen iluzi své svobodné vůle. Proto pobožník také popírá náhodu, tedy náhodné dění. Přírodní procesy, tedy třeba kroupa vytvořená v bouřkovém mraku která udělá pobožníkovi do kapoty auta jamku ... to vše kdysi v dávné věčnosti naplánoval tenhle jeho bůh.

Strašná představa ... a neléčitelná.
Naštěstí do nebe volající nesmysl a blábol, ovšem pobožník s tou iluzí o bohovi musí žít ... má to bohem naplánované. *15238* *15238* *15238*


1  
 #39714