Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2618332x
Příspěvků:
72066

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #4286

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.04.20 02:52:53 | #4286
Reakce na příspěvek #4279

Nezoufej si. To s těmi pravopisnými chybami zdejším čtenářům zdaleka tolik nevadí, dá-li se z napsaného vyčíst smysl napsaného a má-li to napsané nějaký argumentační obsah.

Problém je spíš v rozdílů našich světonázorů. Ty se opíráš o sbírku pohádek a legend lidové tvořivosti z Asie doby ranní bronzové, které někdo neznámý sepsal a jiný složil do sbírky starodávných pověstí. Takové pověsti mají i Slované, Germáni a i ostatní národy, i v Americe a v Austrálii, ale s odlišným obsahem.
No a soudobí ateisté a lidi ctící přírodu a vědeckou prací získané poznatky prostě akceptují staré pověsti pouze jako literaturu o dějinách myšlení našich dávných předků. To myšlení bylo ovlivněné nedostatkem vzdělání a mylných představ o původu a příčinách přírodních úkazů a dějů.

Podívej kroky, v antickém Řecku, šestého až pátého století p.n.l žil jakýsi inteligentní člověk jménem Thales (Thales z Miletu) a ten studoval pověsti o stvoření světa různých národů. Došel k názoru, že si ty pověsti nejen vzájemně odporují, ale že jsou plné pověr a omylů týkajících se přírody (tedy fyziky). Také, že v nich použití bohové jednají nesmyslně a nelogicky.
Zkrátka dospěl Thales k názoru, že všechny tyto pověsti jsou produkty lidské fantazie zapříčené neznalostí přírody. Že je nutno taje přírodních jevů odhalovat teoreticky i experimentem a ne jen pasivně akceptovat jako dílo nadpřirozených (neviditelných, vševědoucích a nasmrtelných) bytostí. Asi byl Thales prvním zdokumentovaným ateistou.


 #4279 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.04.20 08:03:31 | #4303 (1)

Co mám zkušenosti tak vědecké poznatky uznává i většina věřících. To prostě není spor mezi ateisty a věřícími. Dokonce mnoho z těch vědeckých poznatků je zásluha věřících. Ani ten často probíraný Darwin nebyl žádný ateista. Problém vědeckými poznatky má jen určitá část věřících.


 #4286