Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2716757x
Příspěvků:
74371

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #44310

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.08.23 14:46:20 | #44310
Reakce na příspěvek #44301

To není indukcí, ale statickým nábojem vyvolaným třením vzduchu. Všechny elektrické předměty s dobrou elektrickou izovací k zemi se třením nabíjí. Podobně jako se nabije osoba s izolujícími podrážkami a dostane petelici, když šáhne na uzemněný předmět (na kliku).
Proto je důležité vyrovnat ty potenciály vhodným způsobem. A důležité je i před tankováním benzínu odvést elektrický náboj auta (při vystupování) do země.


 #44301 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.08.23 14:54:40 | #44318 (1)

říkali ji že je to od těch 400 kilovolt co tam běží hned vedle, je to obrovská rozvodna několik hektarů samé sloupy. Nevím o co jde.


 #44310 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.08.23 15:33:04 | #44350 (2)

Střídavé napětí přenáší energii střídavým potenciálem. Známé jsou i demonstrace v noci, kdy si člověk stojící pod VVN dráty vezme do ruky neonovou, nebo zářivkovou trubici a ta světélkuje. Podobný efekt měli lidé bydlící poblíž (stovky metrů) vysílače na dlouhé vlně. Z drátů pod střídavým napětím je přenášena energie do okolí dielekrtrikem, které tvoří vzduch.

Magnetická indukce je vybuzení napětí (při uzavřeném obvodu také vybuzení elektrického proudu) v elektrickém vodiči. V tomto případu je napětí budícího vodiče nepodstatné, podstatný je elektrický proud budícího vodiče a i vzdálenost k buzenému vodiči.

Ta kauza je pochopitelně podstatně složitější, to co jsem napsal je jen něco jako úsporný telegram.


 #44318 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.08.23 15:57:34 | #44354 (2)

To také nevím, ale v principu má elektrická síť (zdůrazněním na slově SÍŤ) uzlové body, ve kterých se permanentně přepínají rozvody vedení a reguluje napětí v závislosti na momentánní zátěži. Větší rozvodna má "velín" komplikovanější, než velín jaderné elektrárny.
Když takový uzel selže, tak může nastat řetězová reakce blackout podobná řetězové reakci kácejících se kostek domina.

Jen na okraj - každé elektrické vedení má ztráty a 400kV~ vedení je má také a nemalé, proto se plánuje pro přenos energie na vzdálenosti tisícovky km (větrné elektrárny v sev. moři - Bavorsko) stejnosměrným napětím +1MV -1MV (Číňani jsou v tomhle vedoucí). Bohužel tu realizaci blokují lidé, kteří žijí na trase takového VVN. Také se uvažují zemní kabely, ale ty jsou dražší a nejsou s nimi praktické zkušenosti.


 #44318