Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2519319x
Příspěvků:
69232

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #46801

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Projevy…
20.09.23 05:25:07 | #46801
Reakce na příspěvek #46793

Ptá se opakovaně teistů jak to oni vidí a jaké mají důkazy, ... ale konkrétní odpovědi se bohužel nedočká.

Teista se obhajuje, že o bohovi nemusí nicvědět, že si vystačí s vírou v boha.
Teista se také brání možnosti si boha představit, při tom popírá, že se jedná o dědka na obláčku. Když to teista neví, vědět nemůže a vědět nesmí, tak proč odmítá toho fousatého dědka? Zkrátka je pro tesistu tvar boha a jeho fyzická podstata TABU. To mají křesťané a jiní monoteisté společné.

Tím, že teista věří v nekonečnost svého boha, tak musí připustit, že ten jeho bůh (a ostatní bohové) nejsou z tohohle Vesmíru, protože ten náš Vesmír trvá jen nepatrný vesmírný okamžik. Před naším Vesmírem, jehož doba existence může trvat 100 miliard let existovalo nekonečné množství vesmírů a po našem vesmíru bude následovat nekonečné množství vesmírů. Poslední hvězda našeho Vesmíru má vyhasnout tak za 50 miliard let a Vesmír bude temný a kolabuje možná do singularity.

Lidstvo má své trvání omezené na zlomeček okamžiku trvání našeho Vesmíru, tedy na několik málo stovek tisíců let a z toho má asi víc než polovinu odžito. Po vymření lidstva velmi přehnaně optimistickým odhadem za sto tisíců let budou Zemi ovládat jiná zvířata. Asi jako psal Jonathan Swift o inteligentních mluvících koních, které cestovali po svém království na vozech tažených zdegenerovanými lidmi. Do doby než se za nějaký čásek nafoukne naše Slunce na takovou velikost, že ze Země udělá pec na pálení keramiky a veškerý život na Zemi vyhubí.
Bohové ovšem budou existovat dál v jiných vesmírech a v jiných dimenzích a budou někde jinde otravovat náboženstvím mimozemšťany, jako otravovali jiné bytosti ve vesmírech před tím naším.

Teisté nemusí nic vědět, vystačí si s vírou se zákazem představ. Stačí jim donekonečna opakovat slovo "věřím, věřím, věřím ...". Prostě bohové jsou předmětem víry a basta a ten, kdo by rád věděl čemu to věřící vlastně věří bude za svou nevíru a věro-pochyby upálen na hranici. To poskytne věřícím pocit štěstí, že jejich bůh opět zvítězil nad ateistou. *15238* Těšíš se, viď? *15238*


 #46793 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Projevy…
20.09.23 08:00:15 | #46804 (1)

Zase nejapně kecáš. *3816*


 #46801