Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2516237x
Příspěvků:
69226

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #52364

Zobrazit vše


| Předmět: RE: proc s rikaji
28.10.23 18:35:29 | #52364
Reakce na příspěvek #52324

K názvu Ateistická společnost
Nejdřív definice slova společnost:
Společnost je skupina jednotlivců, která je charakterizována společnými zájmy a může mít i svou vlastní kulturu a instituce. Členové společnosti mohou pocházet z různých etnických skupin, mohou ale mít i různý věk, pohlaví, státní příslušnost nebo náboženské vyznání. Společnost může být např. národ, občané státu nebo širší kulturní skupina (např. západní kultura). Společnost je rovněž označení pro zájmová seskupení typu řádů (například církevních atd.), profesních skupin, odborných organizací, ale i jiných sdružení či spolků.[1] Společností lze tak rozumět specifický sociální útvar, zpravidla účelově uspořádaný s vlastním, od jiných sociálních útvarů více nebo méně odlišným hodnotovým a normativním systémem, jímž realizuje své cíle. Jde tedy o sociální systém v nejobecnějším a nejširším slova smyslu, který je abstrakcí.[2]
Ateistická společnost
V našem případě se jedná o neformální skupinu lidí, diskusní fórum, které poskytuje možnost svobodně se vyjádřit k náboženským i jiným otázkám. Vzhledem k tomu, že je zde základním tématem ateismus, vyjadřují se zde k těmto otázkám jak diskutující bez jakýchkoliv náboženských představ a předsudků, tak i věřící různých konfesí.
Protože ateismus i různá náboženství jsou zároveň i součástí názoru na svět, týkají se některé příspěvky i základních filosofických otázek o původu vesmíru, života a člověka, popř. se zabývají historickými a politickými souvislostmi.


1  
 #52324 

| Předmět: RE: RE: proc s rikaji
28.10.23 18:41:46 | #52365 (1)

To je jen má reakce na některé nejapné dotazy a připomínky k názvu tohoto fóra.


 #52364 

| Předmět: RE: RE: proc s rikaji
29.10.23 04:05:27 | #52375 (1)

Perfektně formulováno. *421*

Jen na dokreslení - jedinec může být členem několika společností. Tohle DF je společností lidí se zájmem o diskuzi na témata ateismus a teismus, či kultury lidí, etiky a morálky ...
Zkrátka i náš kiwiman patří do téhle společnosti. Jako každý jiný, který se komunikace zde na DF zúčastní.


 #52364