Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2686766x
Příspěvků:
73877

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #52866

Zobrazit vše


| Předmět: RE: demokracie v USA
04.11.23 12:14:51 | #52866
Reakce na příspěvek #52863

Lži proti správnému úsudku a boj o šest miliard. Začal proces s Trumpem
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-donald-trump-prezident-soud-new-york-liceni-process-podvod-majetek-finance-synove.A231002_185928_zahranicni_dtt

Trump čelí další soudní výzvě, tentokrát ústavní

https://www.irozhlas.cz/komentare/jiri-pehe-donald-trump-soud-obvineni-komentar_2311031630_afo

Volební výsledky v Georgii

Mnohem závažnější Trumpův problém je však datován do roku 2020. Když se totiž tehdy poslední prezidentské volby nevyvíjely v jeho prospěch, exprezident a jeho spojenci se měli snažit zvrátit výsledek ve státě Georgia, kde dvě přepočítávání hlasů potvrdila, že Joe Biden ve státě těsně zvítězil. Podle nahraného telefonátu, který byl zveřejněn v lednu 2021, Trump dokonce žádal tamního státního tajemníka, aby mu potřebné hlasy našel.

Případ dokumentů v Mar-a-Lago

Když Trump odešel z Bílého domu, odnesl si s sebou některé vládní dokumenty, které byly převezeny do jeho floridského sídla Mar-a-Lago. V některých případech šlo o materiály klasifikované jako „přísně tajné“ a podle federálních prokurátorů Trump bránil opakovaným pokusům vlády o jejich získání, což loni v srpnu vedlo až k razii v rezortu.
Případ z roku 2016: Falšování záznamů
Tento případ nás vrací až do roku 2016, kdy se konaly prezidentské volby, ve kterých Trump zvítězil a na následující čtyři roky usedl v Bílém domě. Jeho úspěch však tehdy mohla zmařit pornoherečka Stormy Daniels, která chtěla vyjít na světlo s tvrzením, že s podnikatelem měla poměr, což Trump dodnes popírá.
Aby se vyhnul skandálu, koupil si její mlčení za 130 tisíc dolarů (zhruba 2,8 milionu korun), které Daniels vyplatil jeho právník Michael Cohen. Tomu pak Trump částku splácel v sérii plateb prostřednictvím své společnosti, splátky ovšem podle žalobců maskoval jako právní výdaje firmy, čímž porušil newyorské zákony.
Velká porota v New Yorku Trumpovo obvinění odhlasovala v březnu a tamní prokurátoři vznesli na jeho adresu obvinění z celkem 34 trestných činů. Žalobci a Trumpův obhájce se podle serveru Politico v současné době zabývají otázkami dokazování a vedou předsoudní spory, včetně Trumpovy žádosti o přenesení případu k federálnímu soudu.


 #52863 

| Předmět: RE: RE: demokracie v USA
04.11.23 12:15:28 | #52867 (1)

Další exprezidentovy problémy
Výše nastíněné Trumpovy problémy ale nejsou jediné, kterým politik čelí, kromě prvního zmíněného jde pouze o ty nejzávažnější. V těch zbylých případech už Trumpovi totiž nehrozí odnětí svobody, protože jde o občanskoprávní spory.

Exprezident se například odvolává proti rozsudku poroty na Manhattanu, která ho v květnu shledala odpovědným za to, že v polovině 90. let sexuálně zneužil novinářku E. Jean Carrollovou a poté ji v roce 2022 pomluvil, když o tom lhal.

Soud Carrollové přiznal odškodnění ve výši pěti milionů dolarů (více než 109 milionů Kč). Ta chce ovšem za urážlivé výroky, které Trump na její adresu pronesl po vynesení verdiktu, ještě dalších 10 milionů dolarů (zhruba 219 milionů Kč). Dvojice tak bude muset k soudu znovu; proces by měl začít v lednu příštího roku.


 #52866