Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2370736x
Příspěvků:
66445

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #5406

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.05.20 02:00:11 | #5406
Reakce na příspěvek #5404

Jules Verne to také nemínil zle, když psal 20000mil pod mořem. Už tím titulem si dělal srandu z lidí, neboť pod mořem je dno, respektivně pevná hornina a tou se jaksi sotva dá plout.

Takzvaní církevní otcové vytvářeli ideologii, která jim nažene ovečky do ohrad a tyto lze dojit, stříhat a nadělat klobásky. Prostě takoví náboženští bačové. No a ti fotříci (nebo lotříci ?) museli jít s dobou a tu ideologii upravovat a vylepšovat. Tak si kdysi vymysleli definitivní peklo za jakékoliv provinění proti pánům (včetně pána boha). Jenže to by vlastní gól, neboť lidi, od přírody hříšní, měli peklo prakticky předplaceno a kašlali na církev a na křesťanství. Tak církevní taťuldové zařadili zpátečku a nabídli odpustky, kterými se dala dovolená v pekle zkrátit a převodem většího majetku na boha, teda na jeho samozvané zástupce zde na Zemi peklo dokonce obejít.

Nahnat lidem strach hrozbami věčného utrpení a slibem odpuštěním za zaplacení. Dnes je něco takového označováno zločinem vydírání. No už je to promlčeno a nikdo z vydíraných si nestěžoval, že se nedostal rovnou do nebe. *15238*

Zkrátka geniální tah. To se musí uznat, dokážou lidi okrádat a přitom navodit dojem lidumilů.


 #5404 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.05.20 12:04:16 | #5408 (1)

Mám podezření, že Verne měl na mysli 20 000 mil dlouhou cestu, uraženou pod mořem.


 #5406 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.05.20 13:24:19 | #5411 (2)

*3284* Co měl Verne na mysli nevím, ale asi je to běžný řečnický obrat. Osobně bych preferoval formulaci "ponorky plují pod hladinou" třeba i těch 20 tisíc mil.

Krásné je také jeho dobrodružství Cesta do středu Země. Zkrátka napsáno, do středu Země se ale nedostal, i když se o to snažil. Krásný je také závěr jeho cesty (jestli mne paměť neklame), kdy se se svými přáteli dostane do podzemního oceánu a pluje na voru, prchaje před zlými pračími dinosaury, až se dostane do jakéhosi mořského víru, který skupinku i s vorem neporušeně vtáhne do mořských hlubin a vyplivne je Etnou živé a zdravé do Středozemního moře. Pro analfabety dodávám, že cestu do středu Země započal na Islandu. Dobrý, co ?

Jinak jsem Verneho miloval, miluji a milovati budu. Asi agapé. *15238*


 #5408