Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2448609x
Příspěvků:
68042

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #68718

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE:
04.05.24 03:41:00 | #68718
Reakce na příspěvek #68610

Visitore, situace se opakuje, nebo se má opakovat?

Kdysi dělali Henleinovci v ČSR (v Sudetech) nepokoje, přepadali četnické stanice, české úřady a i vraždili. Vojáci ČSR přijeli do kritických míst, "separatisté" utekli do Německa a byl klid. Hitler vykřikoval, jak je Němcům v ČSR ubližováno. Následně bylo v Mnichově jednáno a ČSR bylo odsouzeno, aniž by se mohlo obhájit. Chamberlain nakonec Hitlera prohlásil za gentlemana a při příletu do VB mával papírem se slovy "zachránil jsem světu mír".

Že byl Chamberlain naivním hlupáčkem se ví, ten jeho zachráněný světový mír netrval ani celý rok. Hitler dostal okamžitě Sudety a za půl roku si zabral zbytek, který prohlásil za Protektorát. Dosadil německé nacisty do správy státu, vybudoval gestapo, zavedl nekompromisní justici, ve která se nebylo možno hájit, za kacířství proti Německu a za blasfemii proti Hitlerovi byli lidé popravováni.

Putin je vzorným žákem Hitlera. Začáteční scenário zničení Ukrajiny je prakticky identické, jenže na rozdíl od paralizovaného Česka roku 1938 se Ukrajinci brání a civilizované země poučené, že se diktátoru nemá ustupovat poskytují napadenému podporu.


4  
 #68610 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.05.24 09:43:38 | #68724 (1)

Označit Chamberlaina za naivního hlupáčka není úplně fér, protože tehdy nebyla historická zkušenost s tím, že to tak nefunguje. Je třeba si uvědomit, že tehdy ještě byly v živé paměti všech hrůzy Velké války a nikdo nechtěl, aby se něco tak příšerného opakovalo. Proto dělali Západní státníci všechno pro to, aby nezažehli příčinu k válce a proto ustoupili Hitlerovu požadavku. Takže v kontextu doby je to celkem pochopitelné. Naivními hlupáčky bychom byli my dneska, kdybychom udělali to samé a nechali Putinovi část Ukrajiny pod přesvědčením, že mu to bude stačit.


 #68718