Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2698232x
Příspěvků:
73980

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #72858

Zobrazit vše


| Předmět:
08.06.24 14:40:33 | #72858

V reakci na ruskou invazi vyhlásila Ukrajina 24. února 2022 stanné právo. Tento zvláštní právní režim, který se používá zejména v případech napadení státu, dává vojenskému velení a dalším orgánům země pravomoci nezbytné k „odražení ozbrojené agrese“ a „zajištění národní bezpečnosti“. V době stanného práva může podle ukrajinské ústavy dojít k omezení některých práv a svobod, které občané za běžné situace mají. Kromě jiného může stát využívat výrobní kapacity podniků pro potřeby obrany státu nebo zavést pracovní povinnost pro všechny práceschopné osoby a zapojit je do prací pro obranný sektor atd.

Zároveň ukrajinský zákon o právním režimu stanného práva výslovně zakazuje konání jakýchkoliv voleb v průběhu trvání stanného práva. Proběhnout tak nemohou jak prezidentské, tak ani parlamentní volby do ukrajinské Nejvyšší rady. Dané ustanovení je součástí zákona od jeho schválení v roce 2015.

Ústava Ukrajiny o Nejvyšší radě říká, že pokud by její pětiletý mandát vypršel za stanného práva, její pravomoci se prodlužují. Podle ústavy by konkrétně fungovala až doby, než by se poprvé sešel nový parlament „zvolený po ukončení stanného práva“.

Stejné ustanovení, které by platilo pro prezidenta, ukrajinská ústava přímo neobsahuje. Říká ale, že pokud prezident Ukrajiny ve funkci neskončí předčasně, „vykonává své pravomoci až do nástupu nově zvoleného prezidenta“. Po dobu trvání stanného práva navíc není možné ústavu měnit. Volby, které určí nového prezidenta, se tak podle ukrajinských zákonů budou smět pořádat až po ukončení stanného práva, jak jsme zmiňovali už výše.



| Předmět: RE:
08.06.24 14:45:19 | #72859 (1)

měl rezignovat a předat pravomoci předsedovi parlamentu. Podle průzkumu z podzimu 2023 bylo pro odložení voleb až po skončení války dokonce 81 % respondentů.

Shrnutí

Volodymyr Zelenskyj zvítězil ve volbách pořádaných v dubnu 2019 a do prezidentské funkce nastoupil 20. května stejného roku. Protože je ukrajinský prezident volen na pětileté funkční období, za standardních podmínek by měl Zelenskyj ve funkci skončit 20. května 2024.

Ukrajinská ústava ale říká, že pokud prezidentův mandát neskončí předčasně kvůli rezignaci, smrti, odvolání ze zdravotních důvodů nebo kvůli odvolání na základě ústavní žaloby, vykonává hlava státu „své pravomoci až do nástupu nově zvoleného prezidenta“. Ukrajinské zákony přitom v současném znění nedovolují konání jakýchkoliv voleb v situaci, kdy v zemi platí stanné právo. To platí na Ukrajině už od 24. února 2022. Aby mohlo za stanného práva dojít k volbám, které by určily nového prezidenta, musela by Ukrajina změnit zákony.

Přestože za normálních okolností by skutečně prezidentu Zelenskému vypršel jeho mandát na jaře letošního roku, není pravda, že by Zelenskyj přestal být prezidentem, jak uvádí příspěvek. Z výše uvedených důvodů jsme v rámci naší spolupráce se sociální sítí Facebook označili příspěvek jako nepravdivý.


 #72858 

| Předmět: RE: RE:
08.06.24 14:47:48 | #72860 (2)

Tedy na Facebooku se píše že Zelensky už dávno není prezident toto co jsem dal vše vyvrací dle ústavy stále platí že je prezident Ukrajiny do řádných voleb po válce. *29716*


 #72859 

| Předmět: RE: RE: RE:
08.06.24 14:49:40 | #72861 (3)

Tedy Slovenský Satelite nehltej moc facebook je tam dost nepravd


 #72860