Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2690361x
Příspěvků:
73884

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #75397

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
21.06.24 16:46:32 | #75397
Reakce na příspěvek #75380

Realita je skutečnost, ta je neměnná, ta je daná. Rozdílné může být jen její vidění, chápání, různé mohou být její výklady.
Ten, kdo nevěří v možnost poznání skutečné pravdy, ocitá se v jakémsi myšlenkovém chaosu, výsledkem takového přístupu je určitá apatie, pochybnosti o tom, co je správné a co špatné, nic mu nedává smysl. Takový postoj vede k pasivitě. Člověk je pak snadno manipulativní a lehce uvěří různým výmyslům. Přesně to je cílem určitého druhu propagandy.


 #75380 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
21.06.24 17:10:19 | #75424 (1)

Lidé, kteří se přestanou zajímat o pravdivé poznání skutečnosti, snadno nalétnou i jakékoliv propagandě. Například uvěří, že nějaký malý stát může za válku s velkým sousedem, protože ho provokoval a jiní ho hecovali. Zcela pominou tu skutečnost, že ten velký stát tu válku záměrně léta připravoval, podporoval tam separatistická hnutí, posílal tam ozbrojence v neoznačených uniformách, kteří vyvolávali střety s místními nacionalisty a uměle tak vytvářeli záminku k pozdější agresi.
Neboť zcela logicky nehrozí, že by malý a slabší napadl velkého a mnohem silnějšího, ale pravý opak - a to se také stalo. Přesto se stále někteří, na základě často nepravdivé propagandy a záměrně neúplných informací, snaží ospravedlnit toho největšího viníka v probíhající válce. Tím je Putinovo Rusko, jemuž nejde o jiné deklarované cíle (NATO, denacifikace ? ) - ale jako v každé válce o nová území a moc.


2  
 #75397