Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 3148261x
Příspěvků:
87708

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #80355

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.07.24 16:51:09 | #80355
Reakce na příspěvek #80312

Rád bych věděl, kde zatočili křižáci s husity aspoň jednou jedenkrát. Husitské dějiny byly z hlediska vojenské historie slavným obdobím našich dějin, neboť česká husitská vojska porážela křižáky nebývale drtivým způsobem a poslední křížovou výpravu r. 1434 rozehnal už jen vzdálený zpěv husitské písně a rachot husitských vozů. Ta píseň - Kdož jsou boží bojovníci - se hraje dodnes při slavnostních příležitostech.
Husitské války skončily z ideologického hlediska vítězstvím husitské či kališnické víry, kterou musela uznat i papežská kompaktáta. Ke staré katolické víře se pak po dvě století hlásila jen menšina obyvatelstva. K nekatolíkům patřili i členové Jednoty bratrské.


3  
 #80312 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.07.24 16:57:10 | #80356 (1)

Opravuji - poslední křížová výprava byla r. 1431. R. 1434 u Lipan porazili umírnění husité radikály a ukončili tak období válek.


 #80355 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
18.07.24 23:44:43 | #80443 (1)

Obsah příspěvku byl smazán. Důvod: nadávka


 #80355 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.07.24 00:23:21 | #80454 (2)

Kdybys tydýte uměl číst, pak bys chápal, co znamená spojení - z hlediska vojenské historie. Z tohoto hlediska to platí na 100%. To o Žižkovi a jeho životě v mládí není tak docela pravda, za prvé o tom málo víme, za druhé jinak by jej král Václav IV. neudělal velitelem svých stráží, za třetí dnes se historikové spíš přiklánějí k názoru, že se dal najímat jako žoldnéř jako to tehdy dělala většina nižší šlechty v různých bojích a šarvátkách v jižních Čechách. Proti tvé inkvizici byli husité umírnění beránci, až na výjimky nezabíjeli ženy a děti.
Že každou válkou země trpí, to je všeobecně známo. Ty husitské by nebyly tak kruté, kdyby k nám nebyly posílány statisícové křižácké výpravy, které za kacíře považovaly většinu českého obyvatelstva, byly složeny z cizinců, hlavně Němců, Maďarů (s krutými Kumány) aj. a podle toho se tady také chovaly.
Já si husity nijak neidealizuju, byli to fanatičtí věřící, a proto ničili to, co neodpovídalo jejich víře. I řadu kostelů a klášterů.
Ale nic není černobílé. Z hlediska vojenství, dále vlastenectví - uspěli v bojích proti mnohonásobné přesile cizinců, a také proto, že vybojovali na staletí určitou míru náboženské svobody - třeba inkvizice tady byla až po vítězství katolíků na Bílé hoře, lze najít na té době i kladné stránky.


1  
 #80443