Houska a na to namaz maslo.
Dobrou chut!
Housky snadno a rychle
1kg hladké mouky + 0,25kg na zahuštění + něco na podsypávání
6dkg droždí + špetka cukru necháme vzejít ve vlažné vodě
zapneme hnětač, přiléváme vlažnou vodu a přidáme 3 lžičky soli
pak 2 dcl oleje, nebo rozpuštěného sádla
nakonec těch cca 0,25kg mouky, aby bylo těsto spíše měkké, než tuhé
po dvojím vykynutí začneme plést housky (32ks), potřu vodou, nebo
vajíčkem, sypu mákem, nebo kmínem a solí
při dopletení posledních 8mi housek na čtvrtém pekáči zapnu troubu na
max. a když se rozehřeje alespoň na 150°, tak může jít první pekáč
nahoru do trouby.
doba pečení 10 - 14 minut, ke konci hlídat barvu, raději světlejší, než
tmavší
mně to trvá od začátku až do konce, včetně kynutí 2 hod.
Suroviny:
Těsto:
0.8 hrnku olej
4 ks vejce
2-3 lžíce kakao
0.8 hrnku mléko
1 balíček prášek do pečiva
3 ks banán
4 balíčky vanilkový cukr
2 hrnky celozrnná žitná mouka
Na ozdobu:
kakao
banán
Podle potřeby:
sodovka
Krém
1 kelímek zakysaná smetana
1 kelímek smetana ke šlehání
1 ks měkký tvaroh
Postup:
Celá vajíčka vyšleháme s vanilkovým cukrem. V jiné misce smícháme
celozrnnou žitnou mouku, prášek do pečiva, kakao, olej, mléko a
rozmačkané banány. Do této směsi přidáme vyšlehaná vajíčka s cukrem.
Pokud je těsto moc husté, můžeme přilít trochu sodovky.
Těsto nyní nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve
vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
Mezitím si připravíme krém. Do vyšlehané šlehačky přidáme jednu
zakysanou smetanu a měkký tvaroh. Podle chuti můžeme přidat cukr, ale já
krém nesladím. Vše pečlivě promícháme.
Krém natíráme na vychladlý piškot. Na fitness banánovou buchtu můžeme
ještě naklást banány a nasypat slazené či klasické kakao na ozdobu.
Fitness banánovou buchtu necháme v chladu odležet a ztuhnout, poté
nakrájíme na porce a podle chuti podáváme.