Rozcestník >> Ostatní >> Vaření a Pečení

Informace

Název: Vaření a Pečení
Kategorie: Ostatní
Založil: ilcapc
Správci: ilcapc
Založeno: 28.02.2021 22:15
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 17877x
Příspěvků:
130

Toto téma sledují (4):


Předmět diskuze: Vaření a Pečení - Vaření a Pečení všeho druhu
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Vepřové pečené koleno
05.03.21 19:18:44 | #15

Suroviny:
2 stroužky česnek
2 ks cibule
2 lžíce sádlo
2 ks hřebíček
1 ks vepřové koleno
sůl a kmín
Podle potřeby : Voda

Postup:
Dobře očištěné a umyté koleno dáme do osolené vody spolu s česnekem a jednou očištěnou cibulí. Potom maso uvaříme do poloměkka. Když je maso uvařené, vybereme ho z vody.
Kůži kolena nařežeme do mřížky, aby se maso dobře propeklo. Potom ho posypeme kmínem, trochu osolíme a uložíme do vymaštěného pekáče nebo ohnivzdorné mísy. Druhou cibuli pokrájíme na kolečka a přidáme ke kolenu. Koleno pokapeme rozehřátým sádlem, podlijeme horkou vodou a vložíme do vyhřáté trouby.
Nejdříve vepřové koleno pečeme přikryté, později koleno odkryjeme, aby kůže byla křupavá. Během pečení podle potřeby podléváme maso vodou a koleno potíráme vypečenou šťávou, do které rozmícháme potlučené hřebíčky.
Vepřové pečené koleno podáváme se sterilovanými cibulkami (šalotkami) nebo jen s hořčicí.



| Předmět: Pomazánka z tuňáka
04.03.21 20:33:26 | #14

Suroviny
1 ks vejce
250 g máslo
1 ks cibule
1 konzerva tuňák v oleji
1 lžíce plnotučná hořčice
1 ks sterilovaná okurka
pepř , sůl

Příloha
Chleba

Na ozdobu
pórek
sterilovaná okurka
paprika (červená)

Postup:
Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli oloupeme a nakrájíme hodně jemně. Kyselou okurku nastrouháme.
Olej z tuňáka slijeme, rybí maso rozmačkáme s vajíčkem. Přidáme hořčici, okurku, cibuli, máslo nebo ramu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Pokud chcete, aby pomazánka byla krémovější, můžete ji ušlehat elektrickým tyčovým mixerem.
Pomazánku z tuňáka mažeme na chleba nebo bílé pečivo. Zdobíme červenou paprikou, pórkem či zelenou petrželkou. Zapíjíme čajem s citronem.



| Předmět: Pikantní těstovinová pánev
03.03.21 20:49:33 | #11

Suroviny:
200g vařených těstivon
10 cm pórku
1-2 stroužky česneku
1 větší pikantní klobása (maďarská, papriková)
400 g krájených rajčat (plechovka)
chilli paprička dle chuti (nakrájená)
sušené oregano, bazalka
strouhaný sýr
jarní cibulka
olej, sůl, pepř

Postup:
Pórek nakrájíme na proužky a na oleji krátce orestujeme. Přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a česnek na plátky. Opečeme dokřupava. Pár kousků odložíme na ozdobu.
Do vypečeného základu přidáme těstoviny a po zamíchání vlijeme rajčata. Přidáme sůl, chilli a necháme probublat. Pokud směs hodně zhoustne, malinko zředíme vodou nebo mlékem.
Po krátkém prohřátí směs těstovin a klobásy dochutíme bylinkami. Sýr a nakrájenou cibulku můžeme vmíchat k těstovinám, nebo jimi posypat připravené porce.



| Předmět: Dvacetiminutový těstovinový oběd
03.03.21 20:42:28 | #10

Suroviny:
1/2 hrnku kolínek
1 hovězí /vepřová konzerva nebo sklenice(měla jsem domácí, ale dají se koupit dobré třeba z Lidlu)
1 červená paprika
1 velká cibule
2 stroužky nasekaného česneku
1/4 pórku od zelené části
hrst mražené kukuřice
lžíce sádla
mleté chilli
kmín, pepř, sůl

Postup:
Nejdříve dáme vařit kolínka podle návodu. Mezitím na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme česnek, papriku a kmín. Opékáme cca 2-3 minuty a vložíme celý obsah sklenice s masem.
Prohříváme a vařečkou maso rozdělujeme na kousky. Vsypeme kukuřici a nakrájený pórek. Přidáme chilli, pepř a dosolíme. Kolínka, která se zatím uvařila, vytahujeme děrovanou naběračkou a dáváme přímo do pánve.
Přidáme i trochu vody z kolínek a necháme probublat. Vytvoří se krémová konzistence. Klidně ještě trochu vody přidáme, těstoviny ji lehce vsáknou a budou šťavnaté. Dochutíme a rychlý oběd můžeme podávat.




| Předmět: Ruská svíčková
03.03.21 20:30:12 | #9

Suriviny:
1200 g hovězí roštěné
1000 g kořenové zeleniny v poměru 3:2:1 - celer, mrkve, petržel
250 g libové a voňavé slaniny
100 g másla
300 ml bílého vína
1 smetana 33%
1 plechovka žampionů
ocet nebo citronová šťáva
sůl, mletý pepř

Postup:
Maso omyjeme, osušíme, popř. odblaníme. Nakrájíme slaninu na špalíčky a maso jí prošpikujeme. Pokud ji dáte na chvíli do mrazáku, půjde to dobře, já jsem nedávala. Maso osolíme, mírně opepříme.
Na másle rozpečeme slaninu a maso na pánvi necháme zatáhnout. Vyjmeme ho a dáme osmažit veškerou zeleninu, nakrájenou na kostičky, až je zlatavá.
V kastrolu, já jsem dělala v PH, uděláme zeleninové lůžko a maso do něj posadíme. Podlijeme vínem nebo vodou a dáme péci nebo "pomalíme" do změknutí. Pak ho vyndáme a necháme zchladnout, aby se lépe krájelo na plátky.
Veškerou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme trochou vody, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Až se tak stane, do omáčky vložíme scezené žampiony, dochutíme a zjemníme plátkem másla.
Podáváme s knedlíkem, kynutým nebo karlovarským, ale šly by i těstovinami




| Předmět: Halušky s kysaným zelím a uzeným
03.03.21 20:04:30 | #8

Suroviny:
1 ks vejce
1 kg brambory
250 g polohrubá mouka
500 g uzené maso
1 kg kysané zelí

Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. V hrnci cibuli zpěníme a přidáme zelí, podlijeme vodou a zhruba půl hodiny dusíme. Mezitím nakrájíme na malé kostičky uzené maso a orestujeme na pánvi. Přidáme podušené zelí a vše promícháme a za stálého míchání ještě 5 minut smažíme.
Připravíme si hrnec s osolenou vodou a necháme přivést k varu. Mezitím brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme polohrubou mouku, vejce a špetku soli a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být zhruba jako na bramboráky, ne úplně tuhé a ani řídké.
Do vroucí vody procedíme přes síto na halušky těsto a postupně odebíráme už hotové halušky, které nám vyplavaly. Když už máme halušky hotové, smícháme je se zelím a uzeným a podle potřeby dosolíme.
Halušky s kysaným zelím a uzeným podáváme jako chutný hlavní chod.




| Předmět:
03.03.21 17:53:52 | #5

Nejlepší jsou dva hrnce do sebe:)



| Předmět: RE:
03.03.21 20:00:29 | #6 (1)

Nu ale do hrnce si nekousneš a nenajíš se


1  
 #5 

| Předmět: Čínské Nudle
01.03.21 20:11:26 | #3

Suroviny:
kuřecí prsa - 500 g
špagety - 400 g
Worcestrová omáčka - 2 lžíce
sojová omáčka - 6 lžic
čínská zeleninová směs, mražená - 350 g
koření grilovací - 1 a 1/2 lžíce
zázvor mletý - 1/2 lžičky
bramborový škrob (Solamyl) - 1 a 1/2 lžíce
med - 1 lžička

Postup:
1.
Maso nakrájíme na kostičky. Dáme do mísy, přidáme zhruba 2 lžíce sojové omačky, worcestrovou omáčku, grilovací koření, zazvor a lžičku medu. Promícháme a necháme chvilku odstát.
2.
Mezitím dáme vařit nudle. Rozehřejeme pánvičku s olejem a přidáme maso. Až bude maso skoro hotové, přidáme zeleninu, podlijeme vodou a necháme chvilku vařit. Jestli se voda vypaří, přilijeme znova. Přidáme sojovou omáčku a posypeme škrobem, aby se zahustila. Dukladně promíchat a nechat chvilku provařit.
3.
Pokud už máte hotovo, stačí smíchat. Pokud jsou nudle suché, klidně přidejte ještě sojovou omačku. Vůbec bych s ní nešetřila. Přeji dobrou chuť.



| Předmět: RE: Čínské Nudle
03.03.21 17:44:58 | #4 (1)

Mě by se líbilo, kdyby to bylo ještě s obrázkama, abych si to mohlo lépe představit :-).


1  

| Předmět: RE: RE: Čínské Nudle
03.03.21 20:00:52 | #7 (2)

Občas dám i nějaký obrázek..


 #4 

| Předmět: RE: RE: RE: Čínské Nudle
04.03.21 17:37:32 | #13 (3)

To by bylo fajn, to mě může pomoci zapálit do díla.



| Předmět: Škubánky s mákem
01.03.21 20:05:17 | #2

Suroviny :
1 kg brambory
1 špetka sůl
200 g sádlo
200 g moučkový cukr
250 g hrubá mouka
150 g mák

Postup:
Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit). Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.



| Předmět: RE: Škubánky s mákem
04.03.21 14:34:55 | #12 (1)

Moje maminka tu vařící vodu slila do hrnku a pak podle potřeby přilévala. Jinak postup stejný.
Kromě varianty s mákem se dělá i slaná verze, placičky z těsta se osmazi do růžova. Tenhle způsob miluju, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel *366*.


1  
 #2 

| Předmět: Vaření a Pečení
28.02.21 22:15:44 | #1

Vítejte v nové diskuzi .. Přidávejte receptíky a rady