Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5423956x
Příspěvků:
149121

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #101598

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.04.23 09:20:12 | #101598
Reakce na příspěvek #101556

Západ má zájem aby Rusko na Ukrajině neuspělo. Protože jinak bude ruská armáda ležet na Odře. A to je pro Evropu mnohem horší alternativa než válka na Ukrajině.
Je to jako za druhé války. Tehdy taky Stalinovi vyhovovala válka Francie s Německem. Stalin si přál porážku Francie, nicméně ne tak katastrofální, aby mohl Hitler ohrožovat i jeho.
Politika tandemu Putin - Lavrov je z tohto důvodu čitelná.


 #101556 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.04.23 13:19:35 | #101631 (1)

Myslím si, pane Vitásku, že jste nepostřehl jednu zásadní změnu ve světě. Ta spočívá v metodě dobývání spojeneckých svazků. USA po desítky let získávaly spojence svoji ekonomickou sílou, lákavou nabídkou pro občany. Takto se jim povedlo vybudovat stovky základen po celém světě, aniž by se potkávaly se zásadním odporem. To mohlo fungovat, dokud byl zbytek světa ekonomicky zaostalý. Dnes jsou Rusko a Čína ekonomicky kapitalistické země a jestliže Rusko anektovalo Krym, pak to nebylo nic jiného, než přetažení obyvatelstva ekonomicky neúspěšné a politicky neklidné země na svoji stranu. Vůbec to nebyla otázka vojenské síly, byla to kopie téhož, co praktikovaly USA půl století. Podobný děj probíhá nyní s Tchaj-wanem. Ostrov je územím Číny a má svoji demokraticky zvolenou vládu. Vláda v Číně usiluje o plný návrat a opět to neprobíhá vojensky, ale ekonomickou nabídkou. Kontinentální Čína nabízi ostrovanům vyšší platy, lepší práci. Roční odliv z ostrova je kolem 2 mil. lidí.
Takže vaše představy o zabírání území jsou mimo realitu, žádné vojenské invaze na získání vazalů nebudou. Z tohoto pohledu je třeba přednostně nahlížet i na válku na UA.


 #101598 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.04.23 13:34:16 | #101636 (2)

USA celou dobu získávají spojence díky alespoň nějaké jejich důvěryhodnosti a ochoty se za svá slova aručit a naplnit je. Ekonimická jistota s tím šla pouze ruku v ruce, ale viz relativně ekonomicky silná čína těch spojenců zatím tolik nemá, protože nikdo neví, zda jí může věřit

a rusák pro změnu opakovaně dokazovala dokazuje, že JEMU SE VĚŘIT NEDÁ ANI TO, CO PODPEÍŠE, tak čemu se divíš, že s ním nikdo nechce kamarádit a obracejí se na ty důvěryhodnější?
věř tomu, že ty sám budeš raději kamarádit s důvěryhodným osvědčeným sousedem, než jen s ekonomicky silným podrazákem

No přednostně na UA vidíme, že rusko se rozhodlo řešit vazala silou, tedy tím, co tvrdíš, že nebude :-))))))
KVÍDO, jak ty jsi domotanej.


 #101631 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.04.23 17:54:09 | #101687 (2)

Velké státy jsou velmoce a provozují velmocenskou politiku. Na rozdíl od malých států. A tato politika záleží na geografii, nikoliv na společenském systému. Rusko provozovalo velmocenskou politiku když bylo feudální, posléze socialistické a dnes je kapitalistické.Vždy přitom bylo imperialistické.
Rozdíl mezi Ruskem a USA je v tom, že Rusko je kontinentální velmoc zatímco USA jsou námořní mocnost. Američané ovládají, prostřednictvím svých kamarádů, strategické body ve světě, jako je Panamský a Suezký průplav, Gibraltar, Bospor s Dardanelami, úžiny v Dánsku, v Indonézii...atd. Pokud se Rusko zmocní Ukrajiny , Američany to moc bolet nebude, bolet to bude Evropu.
Tchaj-wan má pro Američany hodnotu, protože kolem něj probíhá námořní obchod s Čínou. Číně jako velmoci vadí nezávislost Tchaj-wanu a to z prestižních důvodů. Obyvatelé Tchaj-wanu o splynutí s Čínou nestojí, podobně jako většina občanů Ukrajiny nechce žít v Rusku. Na rozdíl od Ukrajiny je Tchaj-wan politicky stabilní a hospodářsky prosperující zemí. Tamní politický systém je demokratický, podobně jako byl v Hongkongu. USA a Západu obecně by mělo jít o stabilitu v Pacifiku, aby se Čína nevydala na cestu výbojů, jako to Rusko. Opakování nějakého Hongkongu by otevřelo pandořinu skříňu v Pacifiku a možná i v celém světě.


 #101631