Tak zjednodušeně (a to znám z praxe, nikoiliv své): Koupíš jako velkododavatel na jatkách 500 kg vepřové kýty s 21% DPH, protože jsi plátce daně, DPH si odečteš a jsi povinen s DPH zase prodávat dál. Jenže se ti 300 kg "jako zkazí" a musíš je likvidovat.
Za pár stovek ti dá potvrzení veterinář i kafilerie, ovšem masu nic není a teď máš možnost ho prodat.. Protože už ale odepsané maso nemáš v účetnictví, můžeš ho prodat za cenu bez DPH, ale jenom za hotové.
Každý hospodský to vezme, protože on musí normálně nakupovat to maso s daní 21%, ale až z něj udělá řízky, prodává je s 15% daní jako hotové jídlo. Přitom ho tím navíc stát o ten rozdíl daně obírá (už celá léta), takže proč by nevzal tu tvoji nabídku za hotové.
Pak ti ale ale u stolu nemůže dát evidovanou účtenku, protože žádné maso oficielně nekoupil a nemá na skladě, takže ani nemohl dělat řízky. Musí od tebe cenu za ten řízek vybrat taky hotově a tím se to srovná. Doufám že to už pochopíš, a dodávám, že se to tak dělá se spoustou různých komodit ve stavebnictví,autopravárenství etc.
Odpisy zásob nikdo nekontroluje a přitom by to bylo tak jednoduché, FÚ už má tvoje tzv. kontrolní hlášení (faktury za nakoupený materiál) stačí porovnat s inventurou.
Němci to dělají jednoduše. Odepisuješ zásoby? Nechal si zkazit 200 kg masa? Tvoje škoda samozřejmě, ale zaplať - odveď daň DPH (MwSt), jako kdybys to prodal nezkažené, měl ses líp starat o svoje zásoby. Jednoduché a lepší než EET.