Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5357204x
Příspěvků:
148482

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #15445

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.02.21 11:51:14 | #15445
Reakce na příspěvek #15430

Všechny věci v životě se dají dělat postupně. S partnerkou před svatbou musí ženich po někajakou dobu chodit a pak se teprve vzít. Pokud se nějaká etapa přeskočí, pak se to poté zákonitě projeví. Jako třebas v tom Rusku, když po VRSR z feudalismu rovnou skočili do socialismu.

Podobně po Listopadu 89. Zavést volnou směnitelnost koruny byl administrativní problém, jenže ta nesměnitelnost se rychle projevila. Fabriky totiž nebyly schopny vyrábět konkurence schopné zboží. Na to potřebovaly nějakou dobu a během transformace většina z nich zkrachovala.
Podobné to bylo v NDR. Tam byl úředně prohlášen kurz mezi západoněmeckou a východoněmeckou markou 1 : 1. Důchodci si sice pomohli, když začali dostávat důchod v tvrdých markách, ale jiní už ne. Většina východoněmeckých podniků zkrachovala, protože reálný kurz obou marek byl jiný než 1 : 1. U nás byl kurz v důsledku diktátu MMF reálnější a tak podniky nějakou dobu ještě vyráběly a konkurenceschopnost se řešila inflací. Casem se inflace i kurzové nástroje vyčerpaly a přišel Zeman. Konkurenceschopné zboží se začalo vyrábět v montovnách.


 #15430 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.02.21 17:32:26 | #15474 (1)

Myslím si, že pletete různé pojmy. Jestliže Němci zrušili východomarku, pak na východě Německa muselo rychle dojít ke změnám mezd a cen na trhu. Výsledkem byl tlak na přesun pracovní síly na západ a nákup v bývalé NDR odstavených státních firem. Výsledkem bylo postupné vyrovnávání ekonomik s tím, že naprostá většina podniků NDR zůstala Německá, pouze změnila majitele ze státu na konkrétní německou firmu. A nebo šla směr šrot.
U nás nebyly firmy, které by si mohli koupit souseda, nebyly zde bohaté banky, které by to všechno financovaly bez důsledků v podobě velmi silné inflace. Takže došlo k hromadnému prodeji podniků do zahraničí, k sešrotovaní nemalého počtu podniků a k ohromné korupci při financování nově vznikajících firem. To bylo podporováno vládou a sdělovacími prostředky, takže jsme si do zahraničí prodali i vodu...


 #15445