Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5766084x
Příspěvků:
151036

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #154645

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.06.24 20:01:53 | #154645
Reakce na příspěvek #154626

No v tom se asi neshodneme. První trať byla postavená v roce 1836 na tzv. fortifikačních pozemcích po zbořených hradbách a polohou už nevyhovovala ani za první republiky, museli přistavět slepé koleje - 5. nástupiště zvané Přerovské nádraží za poštou.

Město se mezitím rozrostlo a pod nádražím je několik hektarů státních pozemků a opuštěné kolejiště někdejšího tzv. Rosického (uhelného) nádraží, kterému teď pyšně říkáme Dolní nádraží, přestože to vůbec nádraží není.

Já bych byl pro zachování té krásné secesní budovy jako jakési vstupní brány ze strany historické části města do nového železničního uzlu s moderním kolejištěm právě na místě toho Rosického, tam nikdo nebydlí a je to jen zarostlý náletem. Pozemky i kolejiště jsou samozřejmě státní.

K tomu se dá lehce přivést MHD a autobusové nádraží už je z opačné strany, vznikne tak uzel dost podobný vídeňskému Südbanhoff, jenom oni k tomu přivedli i metro.


 #154626 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.06.24 07:11:56 | #154659 (1)

Možná neshodneme, ale mě se líbí umístění toho starého nádraží.
Vylezu z vlaku a za pár minut su na Zelňáku, nebo Svoboďáku, v divadle, ...bez použití šaliny.
Hektary státních pozemků sice leží ladem, ale nevidím důvod proč bych se měl trmácet do města takový kus. To staré nádraží to pořád ještě zvládá a taky existovaly jiné varianty nového, třeba kousek vedle, někde kolem Nových sadů, ale neznám detaily, hledat to nebudu, nemá to smysl. O umístění nádraží proběhla i nějaká referenda, ani nevím, zda závazná, myslím že ne, protože se zcela nepochopitelně týkala jen obyvatel Brna a ti jak známo mají nějaké nádraží na háku, vlakem nejezdí. Nádraží je pro nás, venkovany ze širokého okolí, kteří do Brna dojíždí za prací, do škol, či za kulturou.
Hektary nevyužitých pozemků mohly být dávno využity, nemuselo by se Brno rozlézat po okolní krajině, jako mor. Například v Bystrci, kde už je z těch paneláků na blití. Bývala to klidná dědinka na periferii Brna, dnes je Bystrc město samo o sobě s asi čtyřiceti tisíci lidmi a skoro všichni jezdí za prací někam do centra. Mohli bydlet tam.


 #154645