Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5786894x
Příspěvků:
151136

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #27730

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.09.21 13:59:49 | #27730
Reakce na příspěvek #27707

Především, Polsko svým dolem neurčuje ceny stavebních materiálů, oceli a pod. To je důsledek opatření "moudrých" v parlamentu EU.
K dotčenému dolu to mám vzdušnou čarou asi 12 km a spor není o uhlí, ale o důsledky těžby v podobě možného nedostatku pitné vody. Z naší strany jde o dohody na účasti polské strany při řešení, pokud by taková situace nastala. Nedostatek vody by samozřejmě postihl jak Čechy, tak i Poláky. Bude to patrně za nemalý peníz a Poláci zatím dělají, že se jich to netýká...


 #27707 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.09.21 15:07:40 | #27735 (1)

Zmínila jsem pouze důvody té "svaté" války proti uhlíku - rozšířený uhelný důl i vysychající zdroje vody.Že Poláci na Pařížskou dohodu musejí konečně reagovat,je snad jasné.
Zvyšování cen téměř všeho,nač si člověk vzpomene,je důsledek globálních dopadů pandemie.


 #27730 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.09.21 00:15:14 | #27771 (2)

Netěší mě to, ale v poslední větě se hluboce mýlíte. Růst cen začíná s nárůstem zdanění výroby produktů uvolňujících uhlík. Bezpečně to lze rozpoznat na růstu cen EE. Covid nijak výrobu EE nedegradoval, přesto její cena vyrostla až na pětinásobek. Jistý podíl je důsledkem inflace, ale hlavní podíl zdražení je za uhlík. Že tato vlna přichází jsem zde psal už před několika měsíci. První byla postižena výroba stavebních hmot, protože stojí na vápenci. Pak se to projevilo v dopravě fungující na spalování ropy, ve výrobě oceli atd. Zajímavé je nyní sledovat, jak o tom informují sdělovací prostředky. Nikdo nemá odvahu napsat, že to v EU přepískli, že na tom začínáme být v obchodování stejně, jako za reálného socialismu.


 #27735 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.09.21 09:27:13 | #27787 (3)

Problematika drahých povolenek a vše co souvisí se zelenou politikou je mi velmi dobře známo.Ale covid tomu všemu zasadil zásadní ránu.Celosvětové zastavení exportu se někde projevit muselo.
https://cnn.iprima.cz/neni-material-musime-zdrazit-cesky-prumysl-nema-z-ceho-vyrabet-a-ceny-leti-vzhuru-24658
Za reálného socialismu jsme tu přírodu naopak neskutečně ničili,o čemž lidé na Chomutovsku,Mos­tecku a Ostravsku věděli své.Jak nám marodily děti,jak lidé předčasně umírali.
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/listopadu-1989-predchazely-protesty-v-teplicich_534930.html


 #27771 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.09.21 12:47:21 | #27805 (4)

Tak já vám přesněji popíši průběh obchodování s vápennými produkty.
Byly dohodnuté ceny mezi dodavatelem a odběratelem. To určovalo ceny stavebnin. Pak přišlo první zvýšení daní, všechny smlouvy do té doby uzavřené se staly pro výrobce ztrátovými. Další smlouvy se uzavíraly za vyšší ceny, ovšem za krátko došlo k dalšímu zdanění. Cena se opět změnila, opět je výrobce ve ztrátě, protože uzavřené smlouvy musí dodržet. V třetím "kole" už výrobce nechce uzavírat smlouvy, protože by to mohl být jeho konec. Odběratel se děsí, kam ceny vyšplhaly. Výsledek je pokles produkce, nedostatek zboží na trhu a násobný růst cen. A v EU stanovují další krkolomné termíny, kdy bude dosaženo "oduhlíkování" Viz náhrada spalovacích motorů aut za elektropohony.
.Ano, měli jsme zde oblasti s hrozivě znečištěným ovzduším. Spalovalo se příliš uhlí a neuměli jsme odsiřovat. Měly to řešit jaderné zdroje. Po Sametu se nakoupily odsiřovací technologie a vzduch se rapidně zlepšil. S jádrem jsme si dávali na čas, Leč přece jen se podařilo dostavět alespoň polovinu Temelína. EE se stala vývozním artiklem. Pak došlo na "vypátrání" příčin extrémních projevů počasí a vyrojily se teorie, čím že to je a co musíme dělat. A děláme to opět systémem "hurá akce".


 #27787 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.09.21 13:53:27 | #27807 (5)

Průběh obchodování s vápennými produkty přeci nevyvrací logické dopady celosvětové covidové pandemie. *24670*
Odsiřovací technologie byly prvním krokem,který tamním obyvatelům umožnil třicet let dýchat čistější vzduch.
Že tak otálíme s dostavbou jádra,je jedna z ryze tuzemských chyb.Vč.špatného přístupu a tím i diskreditace solární energie.Působení CO2 na oteplování planety je známo již celou řadu let.Jenomže Klausovci to zdárně popírali-a popírají dodnes.


 #27805 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.09.21 23:00:36 | #27839 (6)

Covid je něco, co přineslo lidem v podstatě delší dovolenou. (Vím, zní to hloupě, ale je to tak). Tím chci říci, že se tím nijak významně nezměnily podmínky výroby a služeb. Nemění se ani produktivita práce. Takže jediná ztráta v ekonomice jsou vyplacené peníze, které nebyly kryté směnitelnou prácí. To ale vyrovná během relativně krátkého času inflace. Problém je v tom, že do toho všeho přišlo zdanění uhlíkových zplodin v klíčových místech ekonomiky. Např. v námořní dopravě, stavebnictví a pod. A to znamená značné změny v cenách výrobků, problematiku v uzavírání smluv a zdroj dalších a větších dotací do v Bruselu vymyšlených záměrů. To je chyba za chybou, toto se mělo "dávkovat" pomaleji a v malých porcích !!!
Dostavba jádra není jen naše chyba. Stav odpovídá tlakům z EU, kde jádru spíše bránili, než by ho podporovali. No a teď jsem se vlastním hujerstvím dostali na slepou kolej - bude se pořád rozhodnutí odkládat pod záminkou, že nabídky dodavatelů nám nevyhovují... Kéž bych neměl pravdu.


 #27807 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
14.09.21 09:20:21 | #27858 (7)

V globálním světě má tato dotovaná "dovolená" katastrofální důsledky.Bez těch křemíkových čipů se zkrátka náš ekonomický fundament zastavil.
Brusel za naši neschopnost realizovat dostavbu jádra odpovědný není.


 #27839 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 00:04:26 | #27898 (8)

Brusel nese svoji vinu na brzdění jaderné energetiky. Už jenom jednostrannou podporou větru a slunce. Pouvažujte o tocích peněz po takových zásazích...


 #27858 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 08:26:12 | #27912 (9)

Nabádání k pouvažování si lze vyložit jako podcenění oponenta,jnými slovy - začni konečně myslet! *24670* A protože tak činím,logicky se nabízí otázka- když to velmi dobře dopadne,k první elektřině z nových Dukovan se nemáme šanci dostat před r.2040, tedy moc pozdě na náhradu uhlí! I v Čechii tedy budeme muset vzít konečně na milost obnovitelné zdroje.Poučit se z původní nesprávné podpory pro fotovoltaiku(jak už je v kraji zvykem, vycházela štědře vstříc jen velkým hráčům) a změnit neskutečně dlouhé sedmileté povolování větrných elektráren.14% podíl obnovitelné elektřiny na tuzemské spotřebě je hluboko pod našimi možnostmi. Veškeré indicie ukazují,že šlo o vítané odstavení konkurence.
Pokud už trváme na jádru(které se stalo jediným státním zájmem) musíme zároveň vážně přemýšlet o úložišti vyhořelé paliva.O nevýhodných podmínkách pro stát a zejména pak budoucího spotřebitele nemluvě.(Podni­katelské riziko bude přeneseno na spotřebitele elektřiny a státní rozpočet:v první řadě má jít o výhodnou 100% bezúročnou státní půjčku na celou investici.Stát se zavazuje vykupovat veškerou elektřinu vyrobenou v nových jaderných elektrárnách za cenu, která jí pokryje náklady a přiměřený zisk. Tedy vyšší, než za kolik by jí prodala na trhu. Rozdíl pak mají doplácet spotřebitelé elektřiny.)


 #27898 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 19:52:23 | #27960 (10)

Rozhodně vás nepodceňuji a jsem rád, že jste uvedla argumenty. Nevím, zda jsou z vaší mysli, nebo jsou to názory odpůrců jádra. S většinou hrubě nesouhlasím, protože nechci přijmout polovičaté řešení v podobě slunečních elektráren a větrníků umístěných kde se dá. Jsem proto zastáncem jádra, protože je to spolehlivý zdroj, který není závislý na počasí. Je vynikajícím vývozním artiklem. Co do financování - kdo jiný asi ponese riziko jakéhokoli zdroje, než spotřebitel? A je lhostejné, zda to budeme vyhodnocovat po jednom občanovi, či hromadně, celonárodně. No a vybudovat úložiště není technický problém, to je problém daný ohlupováním obyvatelstva. (Stejný jako v devadesátkách hrůza ze stavby Temelína).
Poznámka: Nechápu, proč se nedostavuje Temelín, kde je citelná rozestavěnost pro další dva reaktory a plánuje se postavit od tamních reaktorů výkonově odlišný typ zcela sólově. Nutí mě to uvažovat o tom, že rozhodují lidé, kteří jádro nechtějí, či se snaží vše prodražit. O nekonečném odkládání a politizování nemluvě.


 #27912 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.09.21 16:56:50 | #27818 (2)

Růst cen je důsledkem emise peněz do programů, které mají zachránit některé segmenty ekonomiky. Jde v podstatě o neproduktivní výdaje, které tak snižují reálnou hodnotu měny. Zvýšeným tiskem bankovek se blahobytu nedosáhne.


 #27735 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.09.21 18:57:46 | #27831 (3)

A to se týká např.zastavení výroby aut kvůli nedostatku křemíkových čipů? Ostatně chybí i veškeré spotřební elektronice.


 #27818 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
15.09.21 00:30:11 | #27899 (4)

To je také zajímavý jev. Za reálného socialismu jsme se potýkali velice často s výpadkem nějakého zboží. Zhusta to bylo proto, že výrobci neměli dostatečné kapacity a nebo došlo k nějaké havárii. Pokud se jednalo o zboží vyráběné jedním či dvěma výrobci, logicky vznikl nedostatek zboží. U západních sousedů se to nemohlo stát, vždy okamžitě na trhu zaskočily jiné firmy a zboží bylo k dostání. Kapitalismus se nám mezitím dopracoval s počtem výrobců k podobné situaci. Místo desítek konkurujících si výrobců je v Evropě pro řadu výrobků jeden, či dva výrobci. (Větší spolykaly menší, dorazila to pak i móda ekonomických sankcí). A když mají potíže oni, je zle jak za socíku. Kompenzovat to nedokáží ani zvýšené ceny. V případě čipů pro naše automobilky je to (dle mého soudu) podobné, jako s očkovacím sérem na covid. Přednost mají bohatší a silnější...


 #27831 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 16:36:53 | #27953 (5)

Tentokrát ale průšvih spočíval v globálním zastavení ekonomiky,vč.vzá­jemného obchodování.
A bohužel,na tuto technologii se sami ještě zaměřit nedokážeme.Uvažuje o tom EU,ale problém spočívá
v absenci vlastních kovů,resp. vzácných zemin i neochota firem učinit vysoké počáteční investice.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jak-se-vyrabi-soucastka-ktera-kazdemu-chybi-je-to-drahe-a-trva-to-155042


 #27899 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 20:19:44 | #27962 (6)

Žádné globální zastavení ekonomiky. Autor v posledních dvou odstavcích říká přesně to, co jsem uvedl já v minulém příspěvku. Prostě kapitalismus ve svém principu vyústil do fatálního snížení počtu výrobců. Výsledkem je nedostatkové zboží. Logicky se bude muset počet výrobců zvýšit.
No a čipy pro auta? To není žádný vrchol techniky. Takové čipy jsme byli s to vyrábět i v osmdesátých letech v Československu. Ovšem "BYLO ZRUŠENO"...


 #27953 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.09.21 20:22:06 | #27963 (7)

Uvítal bych auto bez čipu. Jde to, najezdil jsem se v takových dost.


 #27962 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.09.21 13:47:12 | #28040 (8)

Auto bez čipu má vyšší spotřebu PHM. Čip řídí vstřikování paliva v závislosti na několika vlivech a zvyšuje tak účinnost spalování, šetří palivo a omezuje nežádoucí zplodiny.


 #27963 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.09.21 17:52:58 | #28112 (9)

Naprosto souhlasím. Vyššší spotřeba je však kompenzována nižší pořizovací cenou. Kolik by asi dnes stálo běžné, ale analogové auto? Tedy auto bez asistentů a všech dalších zbytečných hovadin?


 #28040 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
15.09.21 21:30:50 | #27974 (4)

Výrazně roste cena zeleniny, která se dováží ze sousedního Polska a Madarska. Třebas paprika.

Když se do oběhu pustí 100 milionů korun nekrytých žádným zbožím, tak se to musí projevit na hodntě měny.


 #27831 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.09.21 14:01:19 | #28043 (5)

Snížením hodnoty měny se likviduje vládní dluh. V době covidu vláda vyplácela peníze, aby udržela alespoň část spotřeby. No a ty peníze nyní nahradíme ztrátou hodnoty našich úspor. Znáte jiné řešení? Jaké?


 #27974 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.09.21 22:29:16 | #27837 (2)

Zvyšování cen a přiznaná inflace nad 4% je důsledkem neschopnosti politiků kteří nastoupili před třiceti lety. Ale co chtít po lidech kteří se utápěli v alkoholu ale znalosti a vědomostí je minuly jak ve škole, tak v životě.


 #27735 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.09.21 09:21:30 | #27859 (3)

Nesmíš všechno svádět na M.Zemana. *16076*


 #27837 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
16.09.21 08:31:46 | #27994 (4)

Pokud se nemýlím, tak Zeman vystudoval vysokou školu. Západ si zvolil hloupější a ovladatelnější politiky kterým pomohl ke korytu.


 #27859