Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5388956x
Příspěvků:
148790

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #38718

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
25.12.21 17:14:41 | #38718
Reakce na příspěvek #38712

V názoru na to, jaké aktivity náleží státu se určitě neshodneme. Stát je forma organizace společnosti a jako takový nemá co vyrábět nebo s něčím hopspodařit kromě toho, co ke své činnosti potřebuje.

My jsme jako státní pojmenovali všechno tzv. společenské vlastnictví, což je myšlenka socialistů. Že to nefunguje se už dnes velmi dobře ví, ale že se pořád dělají pokusy o reinkarnaci tohoto systému společného vlastnictví je pravda i vrámci EU.

Je potřeba, aby naši lidé (nikoliv stát) měli svoje investice taky v zahraničí a aby to bylo reciproční, ne jako se škodovkou nebo Nestlé. Ti kdo to dělají ale nejsou v tom směru ani trochu oblíbení, třeba Křetínský, Babiš nebo Kellner atd., přestože jejich dividendy se k nám vrací a jsou zde investovány. To je globalizace.


 #38712 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.12.21 01:34:20 | #38735 (1)

Jsou dva extrémy: Jeden zakazoval privátní vlastnictví, druhý extrém zakazuje státní vlastnictví. Státem vlastněné podniky jsou ve všech průmyslových zemích prostě proto, že v některých oborech nelze zabezpečit fungování společnosti či podniku na lákavosti snadného zisku, což privátní podnikatel obvykle sleduje. Zažili jsme to v překotné privatizaci v devadesátých letech, kdy řada zprivatizovaných podniků byla chytře vytunelována a zanikly, cílem bylo dostat se do "balíku"....
Dnešní podnik vlastněný státem, jehož výrobním programem je výroba a prodej zboží či služeb, je řízený stejně, jako kterýkoli privátní. Není to v žádném případě dotováno, musí mít zisk na svobodném trhu! Zisk je zdrojem jeho investic. Není to moloch řízený ministerstvem a dokonce nějakým stranickým orgánem, jak tomu bylo za reálsocíku.
Vývojem přes státní podnik v USA prošly např. Westinghouse, či firmy Allan-Bradley. V Německu VW. A pořád patří ke světové špičce.
Dovést podnik na přední místa globálního trhu se daří ojediněle a u nás to dokázalo několik podnikatelů za 1. republiky, nyní se jich několik rodí opět.


 #38718