Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5408322x
Příspěvků:
148959

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #40175

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Utekli jsme…
08.01.22 11:29:28 | #40175
Reakce na příspěvek #40125

Ovšem to je hlouopst Kvído. Inflace je znehodnopcení měny, způsobené nerovnováhou aktiv a pasiv na straně bank, vlády a občanstva (vkladatelů) Inflace je výhodná pro dlužníky všeho druhu a nevýhodná pro střadatele, takže kdyby stát měl "v kredenci" bilion, spočítej si sám, o kolik by inflací přišel.

Neudělá to (žádný stát), protože je lepší mít státní dluh (dluh veřejných financí), ten se inflací sám snižuje. Naši občané (střadatelé) mají v této chvíli uloženy u bank 2 biliony a mohou jen od rána do večera brečet, nemají je za co utratit (investovat). Firmy, které mají provozní nebo investiční úvěry na inflaci naopak vydělávají bez hnutí prstem. Proto ČNB musí peníze zdražit (úrokovou mírou), aby to moc nepřekypělo.


 #40125 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Utekli jsme…
08.01.22 15:45:39 | #40256 (1)

Já také netvrdím, že má stát v kredenci nějaké úspory. To je přání obecně lidí nahlížejících na stát jako na rodinný rozpočet, konkrétně pan Vitásek a další.
Pro mě je rozhodující to, jaké jiné řešení situace vzniklé covidem by realizovali všichni ti kritici "Babišova zatnutí sekyry". A jediné z jejich argumentace, co nějakou logiku má, je využití úspor, které ovšem téměř žádný stát, včetně ČR, zcela záměrně netvoří. Za naprosto podstatné považuji to, že nejde o zadlužení ve formě půjček ze zahraničí.


 #40175 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Utekli…
08.01.22 17:45:30 | #40285 (2)

Kovidová krize byla řešena amatérsky. Vše se dělalo pět minut po dvanácté. Mohlo za to zdravotnictví, respektive plejáda ministrů za CSSD, kteří tam byli před Vojtěchem. A kteří zabránili jeho reformě.
Babiš tak přišel k epidemii jak slepý k houslím. A když byl slepý (bez diagnostiky) tak všichni udělali špatná rozhodnutí. Včetně toho Prymuly. Vyhlásili totální lock-down. Přitom epidemie řádila akorát v Praze. Výsledkem tohoto lock-downu byly dluhy ve stovkách miliard korun.


 #40256 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 02:39:54 | #40315 (3)

Probůh, co to zde píšete? Vy hodnotíte něco, o čem nikdo nevěděl, jak se to bude vyvíjet. A obávám se, že se epidemiologové neshodnou dodnes. Jistěže byla řada věcí udělána zmateně, to je přece u neznámé věci přirozené. Konec konců, očkujeme se vakcínou, od které všichni na začátku očekávali ochranu až do konce epidemie. Realita je proklatě jiná.
Dodnes se zde dělají scény z povinného očkování, tak prostě budou umírat další stovky lidí denně a pořád se budeme matlat s rouškami. Covid zvládly vlády, které při výskytu 3 případů nakažených dokázaly zavřít město, zastavit výrobu a zavřít na týdny všechny lidi do jejich bytů či hotelů a nemocnic. (Austrálie, Čína, Korea). U nás jsme tak svobodymyslní, že budeme raději umírat a plácat se v ekonomice.
Zdravotnictví celkově zafungovalo velmi dobře. Nikde v cizině to neprobíhalo bez přetížení podobného jako u nás. Všude začínali s nedostatečnou diagnostikou, protože nebyly materiály, laboratoře a informační systém. A to, že lockdawn byl vyhlášen i mimo hlavní ložisko, tedy Prahu, bylo jedině dobře. Proto se první vlna dobře zvládla. Ano, stálo to stovky mld Kč. Nevyráběli jsme, spotřebovávali jsme, penízky jsme dostávali. Tak je teď budeme inflací splácet. Jako všude na světě.
Naočkovat se nechalo cca 60% dospělých dobrovolně. Dalších dvacet 20% donutilo opatření nepouštějící neočkované do restaurací, za kulturou, vyžadující očkovanost u některých profesí. Zbývajících 20% neočkované populace zde bude zajišťovat živnou půdu pro covid ještě roky a jsem zvědav, zda s těmi lidmi něco hne. Vláda jim hodlá domlouvat... *10156*


3  
 #40285 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 13:46:01 | #40418 (4)

Jak se bude epidemie vyvíjet samozřejmě nikdo nevěděl. Jenže měl být alespon nějaký epidemický plán, který by zahrnoval diagnostiku nemoci, její možné léčení i potřebu ochranných prostředků pro zdravotnický personál. A ten plán mohlo (bez podorbnějších znalostí o vlastnostech koronaviru) vypracovat nějakých 20 lidí na ministerstvu alespon v papírové formě ještě před propuknutím epidemie.
Jinak máte pravdu, že inflace pochází z těch dluhů. Není možné sestrojit perpetum mobile, které bude jen tak chrlit peníze. Alespon toto jsme si vyjasnili.


 #40315 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Utekli…
08.01.22 21:38:27 | #40308 (2)

Ano, toho si taky cením, totiž na dluh státu ve veřejných financích si nelze půjčovat v zahraničí, to se rychle dostaneme do někdejší situace Řecka nebo Itálie. Naproti tomu fiskální dluhy ČNB je lepší mít v zahraničí a svému státu půjčit samozřejmě za úrokovou obsluhu těch dluhů. Dá se na tom slušně vydělat.


 #40256